Danske Regioner

Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande

Del

Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.

Danmark bruger 0,8 pct. mindre andel af BNP på sundhed, sammenlignet med 2011.
Danmark bruger 0,8 pct. mindre andel af BNP på sundhed, sammenlignet med 2011. Danske Regioner

Hvad har Schweiz, Tyskland, Frankrig, Finland, Østrig, Storbritannien, Sverige, Norge, Belgien og Holland tilfælles? De er alle lande med sundhedsvæsener, der kan sammenlignes med det danske. Og de bruger alle en større andel af BNP på offentlige sundhedsudgifter, end de gjorde i 2011.

Til sammenligning bruger Danmark i dag en lavere andel af BNP på sundhed, end vi gjorde i 2011. Helt præcist 0,8 procentpoint mindre, viser en beregning, som Danske Regioner har foretaget på baggrund af OECD Health Data. Det er bemærkelsesværdigt, fordi Danmark i 2010’erne var blandt de lande i Europa, der brugte den største andel af BNP på offentlige sundhedsudgifter.

- Vi har meget stort fokus på at drive et sundhedsvæsen, som er meget effektivt, sammenlignet med andre lande. Tallene er et udtryk for, at vi er lykkedes med det. At vi samtidig har et de bedste sundhedsvæsener i verden understreger, at vi er gode til at få meget ud af de penge, vi investerer i det offentlige sundhedsvæsen, siger Anders Kühnau, som er formand for Danske Regioner.

Staten bør skele til BNP ved fordeling af midler

OECD Health Data viser, at udgifter til sundhedsvæsenet overalt i Europa følges tættere med udviklingen i BNP, end med udviklingen i det enkelte lands demografi. Her skiller Danmark sig imidlertid ud. Danske Regioner mener, at staten bør skele til både BNP og demografi, når den rette finansiering af sundhedsvæsenet skal findes. I dag er det kun demografien, der bliver indregnet.

- Det er et problem for vores sundhedsvæsen, at udgifterne stiger mere og hurtigere, end der er taget højde for, når staten kun dækker udgifterne, som regionerne har som følge af den aldrende befolkning. Vi er nødt til at se udgifterne til sundhedsvæsenet i et lidt bredere perspektiv, siger Anders Kühnau.

At udgifterne til sundhedsvæsenet i Danmark vokser hvert eneste år skyldes bl.a. den demografiske udvikling, hvor en stadig større del af befolkningen er ældre og hvor de ældste borgere lever længere. Men udviklingen af ny teknologi og bedre behandlinger, som gør det muligt at behandle stadig flere lidelser, er også med til at drive sundhedsudgifterne opad, påpeger Danske Regioners formand.  

- Presset på sundhedsvæsenet stiger også på en positiv baggrund – samfundet udvikler sig og vi kan behandle mere end før. Men med tiden bliver der stor forskel på de tilførte midler og på det behov, vi reelt har i sundhedsvæsenet. Det betyder, at sundhedsvæsenet i realiteten bliver dårligere og dårligere finansieret, hvis ikke vi ændrer den måde, vi gør tingene på, siger Anders Kühnau.


FAKTA:

  • Sundhedsudgifterne i Danmark udgjorde i 2023 7,9 procent af BNP. Dette er under gennemsnittet blandt den gruppe af vestlige OECD-lande, der sammenlignes med.

  • Målt som andel af BNP brugte Danmark 0,8 procentpoint mindre på det offentlige sundhedsvæsen i 2023, sammenlignet med 2011.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Om Danske Regioner

Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.

Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark

Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner

Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse

’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye