Der er brug for at investere i praktikken på professionsuddannelserne
Regionerne er store uddannelsespladser. Praktik udgør op til 50% af uddannelsen på mange professionsuddannelser. Alligevel er det et område, regionerne selv skal finde midler til inden for deres eget budget i konkurrence med patientbehandlingen. Derfor skal området prioriteres.

Regionerne spiller en stor og en vigtig rolle i uddannelsen af nye medarbejdere til sundhedsvæsnet. Det er imidlertid ikke en rolle, som de bliver kompenseret for.
I forrige uge indgik regeringen og en bred vifte af partier en aftale om en reform af professionsbachelor- og erhvervsakademi-uddannelserne. Her blev der blandt andet som noget helt nyt afsat et fast årligt millionbeløb, der direkte skal styrke praktikstederne. Der er tale om 30 mio. kroner i 2027, 70 mio. kroner i 2028-30 og derefter varigt 50 mio. kroner om året. Midlerne skal bruges til at uddanne praktikvejledere på uddannelserne.
”Det er positivt, at det specifikt i reformen bliver understreget, at praktikstederne i regionerne og kommunerne spiller en meget vigtig rolle som meduddannere. Og vi hilser det meget velkomment, at der nu sættes midler af til at styrke de konkrete initiativer, som Folketingets partier gerne vil fokusere på”.
”Men uddannelsesopgaven skal ses bredere. Alene i sundhedsvæsenet er der årligt 25.000 praktikanter. Og det presser afdelingerne, hvor det ikke alene handler om at have praktikvejledere, men i det hele taget at have luft og overskud til at gøre praktikanterne så dygtige som muligt.”, siger Bo Libergren, næstformand i Regionernes Løn – og Praksisudvalg.
Danske Regioner vil derfor lade spørgsmålet om flere midler til at finansiere praktikken indgå i forhandlingerne om den økonomiske aftale for regionernes budget for 2026.
Sikrer kvaliteten og reducerer frafaldet
Regionerne er meget store uddannelsessteder, da alle studerende på professionsuddannelserne inden for sundhed, skal i praktik i sundhedsvæsenet. I op mod 50% af tiden, er de studerende således i praktik ude på sygehusene.
”Vi prioriterer det højt at skabe gode uddannelsesmiljøer. Praktikken er vigtig i forhold til at sikre kvaliteten og reducere frafaldet. Men sygehusafdelingerne bliver mere og mere pressede. Det, vi ser over hele linjen, er at der bliver flere og flere studerende og elever”, siger Bo Libergen.
Der er blandt andet brug for øgede midler til praktikken til løbende kompetenceudvikling og tidsmæssig prioritering af vejledningsopgaven.
FAKTA
Regionerne løfter en stor uddannelsesopgave
Hvert år er mere end 25.000 studerende i praktik i regionerne.
Op mod 50% af professionsuddannelserne består af praktik.
Samtidig vokser opgaven. Alene fra 2016-2021 er antallet af sygeplejerskestuderende vokset med 1.330 årsværk.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
Danske Regioner foreslår 25 veje til bedre lægedækning10.4.2025 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere og mere attraktivt at uddanne sig på akuthospitaler og de faglige miljøer skal styrkes for almen medicinere, foreslår Danske Regioner i ”25 veje til bedre lægedækning”.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum