Et længe ventet og tiltrængt paradigmeskifte på beskæftigelsesområdet
Beskæftigelsesreformen byder på et tiltrængt opgør med bureaukrati og regelstyring. KL kvitterer for, at besparelsen er blevet mindre, men der er fortsat tale om en markant besparelse, som skal findes på meget kort tid.
Færre regler og mindre bureaukrati. Mere frihed og mere fokus på den enkelte borger og medarbejdernes faglighed.
Sådan lyder nogle af de centrale elementer i den beskæftigelsesreform, som regeringen og Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre onsdag har præsenteret.
”Vi får med den ny beskæftigelsesreform det længeventede og tiltrængte paradigmeskifte, som vi i kommunerne har kaldt på i årevis. Vi går væk fra at styre området ned til mindste detalje med lovgivning og over til at give meget mere plads til den lokale virkelighed og borgernes og virksomhedernes udfordringer og behov. Og vigtigst af alt, så holder vi fast i den kommunale forankring af opgaven og giver kommunerne mulighed for at organisere sig på den måde, det giver bedst mening lokalt. Det er alt sammen sød musik i mine ører,” siger KL’s formand, Martin Damm.
Fortsat store besparelser
Med beskæftigelsesreformen følger en besparelse på 2,6 mia. kr. En besparelse, som er væsentligt mindre end regeringens oprindelige udspil. Men stadig en meget markant besparelse. Derudover skal størstedelen af besparelserne findes allerede i 2026 og 2027.
Formanden for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, Steen Christiansen, kvitterer for, at der er blevet lyttet til de store bekymringer, kommunerne og andre aktører har haft om, at så store besparelser vil gå ud over indsatsen til især de udsatte borgere og unge på kanten af arbejdsmarkedet.
”Vi står over for den nok største omstilling af beskæftigelsesområdet nogensinde. Ambitionerne er tårnhøje. Og derfor vil jeg også gerne kvittere for, at regeringen og aftalepartierne har lyttet til vores bekymring om de store besparelser, og at de vælger at give lidt flere ressourcer til indsatsen til de unge ved at gøre Ungeløftet permanent. Det er godt. Men vi skal stadig spare rigtig mange penge på området, og det skal gøres på utrolig kort tid. Det er ikke gode vilkår for implementeringen af et markant nyt beskæftigelsessystem,” siger KL-udvalgsformanden.
Med aftalen lægges der op til, at regeringen i foråret 2025 skal indgå en aftale med KL om udmøntningen og implementeringen af den samlede reform.
”Det er afgørende for os, at de besparelser, man lægger op til, også matcher den mængde opgaver, man fjerner fra området. Ellers vil det gå gevaldigt ud over indsatsen. Vi kommer i den videre dialog med regeringen til at have blikket stift rettet mod dén sammenhæng,” siger Martin Damm.
Stor ros til medarbejderne
Der venter nu et stort arbejde i kommunerne, som inden årsskiftet skal omorganisere hele indsatsen, omstille sig til den store frisættelse og klæde medarbejderne på til nye opgaver og roller.
”Jeg synes, vi skylder de mange medarbejdere på landets jobcentre en kæmpe tak for ukueligt at have arbejdet videre og leveret en kæmpe indsats til gavn for borgere og virksomheder. På trods af al den virak og usikkerhed, der har været omkring deres job, siden regeringsgrundlaget blev trykt i 2022. Nu er det rigtig vigtigt, at regeringen lynhurtigt får lovgivning og vejledninger på plads, så vi får nogle ordentlige vilkår til at omstille hele beskæftigelsesindsatsen,” siger Steen Christiansen.
Kontakter
KL's pressevagt
Tlf:33703333Om KL
KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.
Læs mere: www.kl.dk
Følg pressemeddelelser fra KL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KL
KL: Det lokale kriseberedskab skal prioriteres11.4.2025 13:07:21 CEST | Pressemeddelelse
Det er problematisk, at de statslige myndigheder stadig ikke kan fortælle kommunerne, hvilke krisescenarier de skal være forberedte på og i hvor lang tid. Mens man venter på svar, udsender KL derfor nu fem anbefalinger til kommunernes beredskabsplanlægning.
KL: Nyt nationalt risikobillede er en god start – nu skal det oversættes til lokal virkelighed10.4.2025 13:09:07 CEST | Pressemeddelelse
Nyt risikobillede giver os et godt overblik over truslerne. Men vi har brug for at få det oversat til den lokale virkelighed i kommunerne, lyder det fra KL-udvalgsformand. Risikobilledet understreger derudover behovet for investeringer i det lokale beredskab.
KL roser udspil: Det vil give et varigt løft af socialpsykiatrien8.4.2025 12:04:24 CEST | Pressemeddelelse
KL glæder sig over, at regeringen vil styrke socialpsykiatrien med varige midler i sit udspil og investere i forebyggelse til børn, unge og voksne.
Vigtig reform af professionsuddannelserne vil løfte kvaliteten26.3.2025 13:32:29 CET | Pressemeddelelse
Med den ny aftale om de erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser er der lagt et solidt fundament for at løfte kvaliteten og styrke rekruttering og fastholdelse til de vigtige professionsuddannelser.
Nærhed til borgerne er afgørende for fremtidens kollektive trafik13.3.2025 15:37:19 CET | Pressemeddelelse
Vi skal indrette vores kollektive trafik, så det hjælper danskerne med at få hverdagen til at hænge sammen – uanset hvor i landet, de bor. Derfor er det afgørende, at beslutningerne træffes af dem, der er tættest på borgerne, lyder det fra KL i en kommentar til ekspertrapport om modeller for organisering af den lokale kollektive transport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum