Fire nye cykelgader på vej til Nørrebro - en af dem bliver rød
Snart kan dele af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade kaldes cykelgader, og som noget nyt kommer der rød asfalt på den ene.
Der kører så mange cykler i forvejen på de fire gader, at det ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen vil øge fremkommeligheden, hvis dedefineres dem som cykelgader. Samtidig kan det gøres med nogle simple tiltag – og for få midler, uden at der nedlægges p-pladser.
Som noget nyt, skal der lægges rød asfalt på en af gaderne, for at gøre det tydeligt for trafikanterne, at gaderne har ændret karakter. Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL):
“Cykelgader er et relativt nyt fænomen i København, og vi har set andre steder, at der er brug for at gøre det tydeligt for både bilister og cyklister, at det her er en særlig type gade, hvor man skal være ekstra opmærksom. Andre byer som fx Odense bruger allerede farvet asfalt i cykelgader med succes, ligesom det også er normalen i udlandet, så jeg er glad for, at der er opbakning til at få prøvet det af her,” siger hun.
Indtil nu er der kun finansiering til farvet asfalt på Stefansgade – men udvalget har besluttet at tage finansieringen af farvet asfalt på de øvrige tre gader med i forhandlingerne om næste års budget. Samtidig skal der også tages stilling til, om også Ægirsgade skal omdannes til cykelgade.
Line Barfod ønsker, at de fleste cykelgader i København skal være røde fremover:
“Vi skal selvfølgelig ikke ud at bryde asfalt op, der lige er lagt på. Men når asfalten alligevel skal skifte på et tidspunkt på cykelgaderne, skal der være midler til at lægge rød asfalt på efterfølgende dér, hvor det passer ind i sammenhængen,” siger hun.
Der eksisterer allerede en række cykelgader i København, som der er blandede erfaringer med. Til eksempel fungerer Vendersgade godt som cykelgade, mens der særligt på Nordre Frihavnsgade har været udfordringer med den nye indretning.
De fire cykelgader i Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade adskiller sig fra Nordre Frihavnsgade, fordi de allerede i dag er domineret af cykeltrafik uden at være skiltet som cykelgader. Strækningerne har alle sammen over dobbelt så mange cyklister som biler, bilerne kører i forvejen med lav hastighed, og der er ingen buskørsel og en mindre forekomst af varelevering, hvilket har været nogle af de store udfordringer i Nordre Frihavnsgade.
FAKTA
De fire cykelgader på Nørrebro etableres for 3,5 mio. kroner fra Budget 2023 - primært til skiltning, afmærkning og farvet asfalt på Stefansgade.
Midlerne blev afsat på baggrund af en screening, der havde udpeget otte lokale gader med potentiale som cykelgade uden behov for ombygning og nedlæggelse af parkering.
Projekteringen har imidlertid vist, at kun fire af de otte gader kan fungere som cykelgader inden for projektets ramme, jf. løsningsafsnit. Der indstilles derfor et projektforslag for omdannelsen af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade til cykelgader.
En cykelgade er en gade, hvor bilister kun køre, hvis der er et ekstra skilt med teksten ”Kørsel tilladt”. I praksis er bilkørsel oftest tilladt på cykelgader i København, men bilister skal køre med en hastighed, der svarer til cyklisternes hastighed (normalt under 30 km/t) og kun parkere i afmærkede båse.
Der er i dag 11 cykelgader i København:
- Hønsebroen (vejstykke ved Hønsebroen og Gammel Jernbanevej i Valby)
- Jorisvej
- Lille Kongensgade
- Nordre Frihavnsgade
- Rantzausgade
- Tranehavevej (fra Bavnehøj Allé til Natalie Zahles Vej)
- Trangravsvej
- Trekronergade
- Vestergade
- Vendersgade
- Havnegade mellem Herluf Trolles Gade og Cort Adelers Gade
Derudover er Nyhavns sydside ved at blive omdannet til cykelgade og forventes klar til sommer.
Læs mere om cykelgader her:
Kontakter
Teknik- og Miljøforvaltningens pressevagt
Tlf:2327 8090presse@tmf.kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Under Copenhagen Sprint kan du nu genbruge din take-away emballage21.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I denne weekend under Copenhagen Sprint kan man aflevere sin genbrugsemballage i en stander 21 steder på cykelruten ved Statens Museum for Kunst, Rådhuspladsen og Runddelen. Indsatsen finansieres af EU-midler og Københavns Kommune står for projektet.
Solskin, sommer og samhørighed – København er klar til sommerens rykind13.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommeren er over os, og det betyder ekstra mange gæster i gaderne og mange arrangementer sommeren igennem. For at håndtere det ekstra tryk skruer Teknik- og Miljøforvaltningen igen i år op for sommerindsatsen med ekstra renhold og tilstedeværelse i bybilledet. Gæster i byens parker, grønne områder og langs havnen opfordres til at udvise hensyn og rykke tættere sammen, så der er plads til alle.
Stort internationalt cykeltopmøde i København sætter fokus på hverdagscykling3.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens verdensstjerner som Mads Petersen og Rebecca Koerner indtager de københavnske gader til Copenhagen Sprint, er Københavns Kommune og den internationale cykelunion, UCI, værter for et internationalt cykeltopmøde om hverdagscykling.
Et nyt partnerskab vil nu sænke klimaaftrykket for nybyggeri i København28.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune har i dag samlet et nyt partnerskab med en fælles vision om at nedbringe klimaaftrykket for nybyggeriet i København. Partnerskabet består af aktører fra hele byggeriets værdikæde, som forener kræfterne for at bidrage til den kommende Klimastrategi 2035. Strategien har som mål at halvere Københavns globale klimaaftryk over de næste ti år, hvor byggeriet udgør en væsentlig andel.
Et København med plads til alle – nye indsatser i udsatte byområder21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden 2011 har København arbejdet målrettet for at sikre, at byen skal blive en mere blandet og sammenhængende by med attraktive by- og boligområder, som man kan være stolt af. Det er gennemført ved hjælp af politikken for Udsatte Byområder, som blandt har været medvirkende til, at Københavns Kommune ikke længere har byområder på statens liste over parallelsamfund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum