Fire nye cykelgader på vej til Nørrebro - en af dem bliver rød
Snart kan dele af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade kaldes cykelgader, og som noget nyt kommer der rød asfalt på den ene.
Der kører så mange cykler i forvejen på de fire gader, at det ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen vil øge fremkommeligheden, hvis dedefineres dem som cykelgader. Samtidig kan det gøres med nogle simple tiltag – og for få midler, uden at der nedlægges p-pladser.
Som noget nyt, skal der lægges rød asfalt på en af gaderne, for at gøre det tydeligt for trafikanterne, at gaderne har ændret karakter. Teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL):
“Cykelgader er et relativt nyt fænomen i København, og vi har set andre steder, at der er brug for at gøre det tydeligt for både bilister og cyklister, at det her er en særlig type gade, hvor man skal være ekstra opmærksom. Andre byer som fx Odense bruger allerede farvet asfalt i cykelgader med succes, ligesom det også er normalen i udlandet, så jeg er glad for, at der er opbakning til at få prøvet det af her,” siger hun.
Indtil nu er der kun finansiering til farvet asfalt på Stefansgade – men udvalget har besluttet at tage finansieringen af farvet asfalt på de øvrige tre gader med i forhandlingerne om næste års budget. Samtidig skal der også tages stilling til, om også Ægirsgade skal omdannes til cykelgade.
Line Barfod ønsker, at de fleste cykelgader i København skal være røde fremover:
“Vi skal selvfølgelig ikke ud at bryde asfalt op, der lige er lagt på. Men når asfalten alligevel skal skifte på et tidspunkt på cykelgaderne, skal der være midler til at lægge rød asfalt på efterfølgende dér, hvor det passer ind i sammenhængen,” siger hun.
Der eksisterer allerede en række cykelgader i København, som der er blandede erfaringer med. Til eksempel fungerer Vendersgade godt som cykelgade, mens der særligt på Nordre Frihavnsgade har været udfordringer med den nye indretning.
De fire cykelgader i Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade adskiller sig fra Nordre Frihavnsgade, fordi de allerede i dag er domineret af cykeltrafik uden at være skiltet som cykelgader. Strækningerne har alle sammen over dobbelt så mange cyklister som biler, bilerne kører i forvejen med lav hastighed, og der er ingen buskørsel og en mindre forekomst af varelevering, hvilket har været nogle af de store udfordringer i Nordre Frihavnsgade.
FAKTA
De fire cykelgader på Nørrebro etableres for 3,5 mio. kroner fra Budget 2023 - primært til skiltning, afmærkning og farvet asfalt på Stefansgade.
Midlerne blev afsat på baggrund af en screening, der havde udpeget otte lokale gader med potentiale som cykelgade uden behov for ombygning og nedlæggelse af parkering.
Projekteringen har imidlertid vist, at kun fire af de otte gader kan fungere som cykelgader inden for projektets ramme, jf. løsningsafsnit. Der indstilles derfor et projektforslag for omdannelsen af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade til cykelgader.
En cykelgade er en gade, hvor bilister kun køre, hvis der er et ekstra skilt med teksten ”Kørsel tilladt”. I praksis er bilkørsel oftest tilladt på cykelgader i København, men bilister skal køre med en hastighed, der svarer til cyklisternes hastighed (normalt under 30 km/t) og kun parkere i afmærkede båse.
Der er i dag 11 cykelgader i København:
- Hønsebroen (vejstykke ved Hønsebroen og Gammel Jernbanevej i Valby)
- Jorisvej
- Lille Kongensgade
- Nordre Frihavnsgade
- Rantzausgade
- Tranehavevej (fra Bavnehøj Allé til Natalie Zahles Vej)
- Trangravsvej
- Trekronergade
- Vestergade
- Vendersgade
- Havnegade mellem Herluf Trolles Gade og Cort Adelers Gade
Derudover er Nyhavns sydside ved at blive omdannet til cykelgade og forventes klar til sommer.
Læs mere om cykelgader her:
Kontakter
Teknik- og Miljøforvaltningens pressevagt
Tlf:2327 8090presse@tmf.kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Nu tages næste skridt mod et farvel til overnatningsforbud8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et enigt Teknik- og Miljøudvalg har nikket ja til, at forvaltningens udkast til et nyt ordensreglement for byens parker og grønne områder kan sendes i høring. Det nye ordensreglement gør blandt andet op med forbuddet mod overnatning i byens parker, hvilket hidtil har medført store udfordringer for byens hjemløse borgere. Kirkegårde og legepladser undtages dog fortsat.
Nu blomstrer kirsebæralleen igen på Bispebjerg Kirkegård4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er en sikker forårsbebuder, når kirsebæralleen på Bispebjerg Kirkegård springer ud. Igen i år forventes begivenheden at tiltrække mange besøgende, som vil opleve den smukke blomstring. Teknik- og Miljøforvaltningen opfordrer til, at besøgende udviser hensyn til hinanden og til kirkegårdens øvrige brugere.
Lad bilen blive hjemme om søndagen28.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skal man fremover besøge København om søndagen, så kan man med fordel lade bilen blive hjemme. I hvert fald hvis man vil spare penge. Fra 1. april indføres der nemlig betalingsparkering i hele weekenden.
Nu åbnes der for – lidt – mere udeservering i Middelalderbyen24.3.2025 14:09:18 CET | Pressemeddelelse
Cafeer og restauranter på fem gadestrækninger i Middelalderbyen får nu mulighed for i en forsøgsordning at søge om tilladelse til udvidet udeservering i en periode.
Nu skal udkast til Klimastrategi 2035 i høring i Teknik- og Miljøudvalget24.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Udkastet til Klimastrategi 2035 bliver nu sendt i høring i Teknik- og Miljøudvalget og løbende i de andre politiske udvalg på Københavns Rådhus. Den nye strategi skal erstatte den nuværende 10-årige Klimaplan KBH2025, der udløber i år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum