FOA

FOA roser psykiatriplan, men efterlyser løft af socialpsykiatrien

Del

Regeringens psykiatriplan rummer mange gode, forebyggende initiativer. Men socialpsykiatrien får for lidt opmærksomhed, og her skal der satses benhårdt på uddannelse af de mange ansatte uden relevant faglighed, lyder det fra sektorformand fra FOA, Tanja Nielsen.

”Den her plan har rigtig mange gode initiativer. Jeg vil gerne rose regeringen for, at den mange steder har lyttet godt til, hvad vi har sagt i FOA. Men planen lader alligevel noget tilbage at ønske.”

Sådan lyder den umiddelbare reaktion på regeringens netop fremlagte psykiatriplan fra formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Tanja Nielsen.

”Der er et stærkt fokus på forebyggende indsatser. Det er godt for det enkelte menneske, som kan få den rette hjælp i tide. Det vil lette presset på behandlingspsykiatrien, og det er helt nødvendigt,” siger Tanja Nielsen.

Når Tanja Nielsen læser planen, så efterlyser hun dog et større løft af socialpsykiatrien.

”Her rammer planen ikke plet, for socialpsykiatrien er fortsat underprioriteret. Selv om der er gode tiltag som flere afklaringspladser, der kan lette overgangen fra behandlingspsykiatrien, så får socialpsykiatrien for lidt opmærksomhed. Det går ikke, og det er også en del af det, der skaber pres på sygehusene. Så her mangler vi altså et yderligere løft,” siger Tanja Nielsen.

Vi skal satse benhårdt på uddannelse
Især er hun forbløffet over, at der på den ene side er tænkt ind i planen, at der skal ske et kompetenceløft af de ansatte i socialpsykiatrien. Men at der på den anden side er sat et stort rundt nul af til det i år. Kun fire millioner næste år. Og så stiger beløbet for at lande på 171 millioner i 2030.

”I dag er det nogle af dem med samlet set mindst uddannelse, som tager sig af de mest sårbare borgere. Nogle af de grelleste eksempler ser vi på botilbuddene, hvor det kan betyde svigt af beboerne, men også usikre arbejdsforhold for de ansatte,” siger Tanja Nielsen med henvisning til flere af de sager på botilbud, der i det seneste år og også helt aktuelt er blevet afdækket i medierne.

Regeringen peger selv på, at der er en stor andel, som ikke har en relevant uddannelse. Kun 55 procent af medarbejderne på døgntilbud i socialpsykiatrien har en uddannelse inden for social- eller sundhedsområdet.

”Vi bør vende rækkefølgen af investeringerne til uddannelse om, så vi sikrer et hurtigt, fagligt løft. Vi skal satse benhårdt på uddannelse. Det er der brug for,” siger Tanja Nielsen.

Tanja Nielsen er også forbløffet, når hun læser psykiatriplanens konkrete fokus på uddannelse. Regeringen nævner som eksempel, at planen skal give social- og sundhedsassistenter mulighed for at blive sygeplejersker.

”Vi mangler i forvejen social- og sundhedsassistenter. Så rynker jeg altså brynene, når målet er at gøre social- og sundhedsassistenter til sygeplejersker. I stedet gælder det om at få uddannet de mange, som ikke har en relevant uddannelse,” siger Tanja Nielsen.

FOA spiller hjertens gerne ind
Nu venter Tanja Nielsen spændt på de konkrete forhandlinger om regeringens udspil.

”Det er en stærk plan. Men jeg bliver nødt til at hejse det flag, at både når det gælder kapacitet og kompetencer får den for lidt i planen på socialpsykiatriens område. I FOA er vi klar, og spiller hjertens gerne ind med forslag til forbedringer,” siger Tanja Nielsen.

Nøgleord

Kontakter

Om FOA

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 31 lokale fagforeninger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye