Ny rapport dokumenterer miljø- og klimagevinster ved at vælge Svanemærket i offentlige indkøb
Offentlige indkøb kan være en kraftfuld drivkraft for den grønne omstilling – og svanemærkede produkter kan spille en central rolle i at realisere dette potentiale. Det dokumenterer en ny rapport, der både cementerer, at svanemærkede produkter rummer klare miljøfordele, og samtidig systematisk påviser reduceret klimabelastning ved en lang række svanemærkede produkter.

Klimakrisen kræver handling fra alle. Ikke mindst fra den offentlige sektor i Danmark, der hvert år køber ind for 415 milliarder kroner, hvilket svarer til 16 millioner tons drivhusgasudledning. Her er Svanemærket et oplagt redskab til at mindske både miljø- og klimaaftryk. Det viser en ny rapport med titlen ”Miljø- og klimaeffekter ved at vælge Svanemærket i offentlige indkøb.”
Et stærkt redskab for offentlige indkøbere
"Offentlige indkøb har en stor betydning for den grønne omstilling. Når staten, kommuner og regioner vælger svanemærkede produkter, bidrager vi til at reducere miljø- og klimabelastningen. Svanemærket stiller skrappe krav til alt fra kemikalier til CO2-udledning og er et effektivt redskab til at sikre mere bæredygtige indkøb", siger miljøminister Magnus Heunicke.
Rapporten påviser systematisk positive miljø- og klimaeffekter ved en række svanemærkede produktgrupper, hvilket gør det endnu mere oplagt at anvende Svanemærket i offentlige grønne indkøb.
"Projektets resultater giver et godt grundlag for at træffe mere oplyste og grønnere valg i offentlige indkøb. Således påvises fx mindsket klimabelastning, reduceret brug af uønskede kemikalier og øget mulighed for recirkulering af materialer ved en række svanemærkede produkter. Ved at prioritere indkøb af miljømærkede produkter i den offentlige sektor træffer vi ikke blot bedre valg for miljø, klima og mennesker, men kan også skabe langsigtede strukturelle ændringer, der fremmer en mere miljøvenlig udvikling på tværs", siger Martin Fabiansen, direktør for Miljømærkning Danmark.
Svanemærket mindsker den samlede miljø- og klimabelastning
Effekten af Svanemærkets krav er vurderet for 13 produkt- og servicegrupper indenfor tre forskellige miljødimensioner: klimapåvirkning, cirkulær økonomi og uønsket kemi. Der er fundet en effekt indenfor minimum en miljødimension for alle 13 grupper og i de fleste tilfælde indenfor alle tre dimensioner.
Analyseresultaterne dækker dog kun en begrænset del af de krav, der stilles til svanemærkede produkter, ligesom det kun har været muligt at lave effektberegninger på de områder, hvor der er data at sammenligne med. Men selv med disse begrænsninger påviser rapporten betydelige forskelle:
Ser man eksempelvis på byggeriet, viser rapporten, at svanemærkede daginstitutioner i gennemsnit er væsentligt mere energieffektive end andre daginstitutioner. De bruger nemlig kun 67 % af den lovfastsatte energiramme i gennemsnit, sammenlignet med 86,3 % for offentlige institutioner generelt. Hvis kravene til Svanemærket blev udbredt til alle bygninger, ville energieffektiviteten for hele bygningsmassen forbedres markant. Oveni det kommer effekten af de øvrige krav til Svanemærket, der bl.a. fremmer cirkulær økonomi og mindsker brug af skadelig kemi i byggeriet.
Et andet eksempel, hvor der ses en markant klimaeffekt, er ved svanemærkede tonerkassetter til printere, der har en gennemsnitlig klimabesparelse på 44 % sammenlignet med ikke-svanemærkede tonerkassetter. Og hele 85 % af komponenterne i svanemærkede tonerkassetter genbruges mod kun 15 % for gennemsnitlige, hvilket er med til at fremme en mere cirkulær økonomi.
Også for kemikalier er der en stor forskel på svanemærkede og ikke-svanemærkede produkter. Det gælder fx håndsæber, tekstilvaskemidler og opvasketabs, hvor både potentielt allergifremkaldende og miljøskadelige kemikalier, som er bredt anvendt i ikke-svanemærkede produkter, undgås i svanemærkede produkter. Dette afspejles også i TÆNKS ”Kemiluppen”, hvor 83 % af de svanemærkede håndsæber eksempelvis får en A-kolbe mod kun 7 % af de ikke-svanemærkede.
"Svanemærket ser på alle relevante miljøparametre i produktets livscyklus. Det betyder, at Svanemærket stiller en lang række krav, som ikke indgår i beregningerne – fx krav til biodiversitet og reparerbarhed. Den samlede effekt ved at vælge svanemærkede produkter og serviceydelser er således større, end analyserne her viser. Desuden er det væsentligt at fremhæve, at den største effekt opnås ved at købe færre, men bedre produkter – eksempelvis ved at øge andelen af miljømærkede produkter", siger Martin Fabiansen.
Faktaboks
Effekten af Svanemærkets krav er vurderet for 13 produkt- og servicegrupper indenfor tre forskellige miljødimensioner: klimapåvirkning, cirkulær økonomi og uønsket kemi. Rapporten foretager bl.a. en række detaljerede livscyklusanalyser (LCA'er), der kortlægger produkternes klimapåvirkning fra produktion til bortskaffelse. Formålet er at skabe en mere præcis og kvantitativ forståelse af de klima- og miljømæssige fordele ved at vælge svanemærkede produkter i offentlige indkøb. Der er dog flere krav, der har betydning for den samlede miljø- og klimabelastning, som ikke er medtaget i beregningerne.
De 13 undersøgte produkt- og servicegrupper:
- Tekstilvaskemidler
- Maskinopvask
- Håndopvask
- Plejeprodukter til transportmidler
- Håndsæbe
- Genfremstillede tonerkassetter
- Tekstiler
- Tekstiler der indeholder mikrofibre
- Møbler
- Rengøringstjenester
- Tekstilservice
- Engangsbleer til børn
- Nye bygninger
Nøgleord
Kontakter
Lisa Olufson KlæsøeMiljømærkning Danmark
Tlf:27 12 93 69lio@ecolabel.dkBilleder



Links
Om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU Ecolabel i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Læs mere på www.svanemaerket.dk.
EU Ecolabel
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU’s officielle miljømærke. EU Ecolabel blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Gør haven klar til sommertid med miljømærket jordforbedring2.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommertid er for mange lig med havetid – og dermed også tid for jordforbedring. For uden den rette pleje kan jorden miste sin næring og struktur. Her er miljømærket jordforbedringsmiddel et godt valg.
Svanemærket boligbyggeri på Amager Strandvej har indeklima og biodiversitet i fokus27.3.2025 06:21:00 CET | Pressemeddelelse
Lejlighedsbyggeriet Havglimt 2 på Amager Strandvej, der i disse uger tager imod de sidste nye beboere, har netop modtaget den endelige licens med Svanemærket. Byggeriet med 84 lejligheder har godt indeklima og et grønt udemiljø med biodiversitet i højsædet.
Sådan begrænser du skadelig kemi i hverdagen24.3.2025 06:20:00 CET | Pressemeddelelse
De er i din shampoo, deodorant og bodylotion, dit tøj og sengetøj – ja selv i din drikkedunk. Vi bliver udsat for rigtig mange kemikalier hver eneste dag, og nogle af dem kan være sundheds- og miljøskadelige. Derfor er det en god ide at vælge produkter med omtanke.
Danmark har nu brugt sin del af klodens ressourcer for 202513.3.2025 06:25:00 CET | Pressemeddelelse
Den 19. marts rammer Danmark, som et af de første europæiske lande, 'Overshoot Day'. Det betyder, at vi resten af året bruger flere ressourcer, end Jorden naturligt kan nå at genskabe. Men selvom det kan virke uoverskueligt, kan vi faktisk selv være med til at vende udviklingen gennem de små valg, vi træffer i hverdagen.
Hvor grønt er dit toiletpapir?4.3.2025 06:25:00 CET | Pressemeddelelse
600 millioner ruller. Så meget toiletpapir bruger vi danskere cirka årligt. Og selvom toiletpapir og køkkenrulle for de fleste af os er basale hverdagsprodukter, som det kan være svært at skære ned på forbruget af, er det faktisk muligt at gøre en forskel for miljø og klima. Fx kan du gå efter svanemærket papir, som fremover lever op til endnu skrappere krav.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum