Husdyrgødning og jordens nedbrydningsevne
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at langvarig anvendelse af kvæggødning kun har en minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet spiller jordtypen og de afgrøder, der dyrkes, en langt større rolle .

En undersøgelse med Emmanuel Arthur og Yuting Fu fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i spidsen har anvendt langvarige markforsøg på fem forskellige lokaliteter i Europa for at undersøge, hvordan kvæggødning påvirker nedbrydningen af planterester i forskellige jordtyper. Forskerne benyttede den såkaldte "tepose-metode", der trods det pudsige navn er en anerkendt metode til at studere nedbrydning af organisk materiale.
I forsøget blev et sæt af teposer indeholdende grøn te (højkvalitets organisk materiale) og rooibos-te (lavkvalitets organisk materiale) gravet ned i jorden i tre måneder. Efter denne periode blev teposerne gravet op igen, og den tilbageværende mængde organisk materiale blev målt.
"Metoden giver os mulighed for at sammenligne nedbrydningen af organisk materiale i forskellige jordtyper og med forskellige gødningsbehandlinger," forklarer Yuting Fu.
Resultater om nedbrydning
Studiet viste, at effekten af kvæggødning på nedbrydning varierer afhængigt af jordens tekstur og den dyrkede afgrøde. I sandholdig jord var nedbrydningen af høj-kvalitets organisk materiale reduceret med 5-7 % i marker, der havde fået tilført gødning. I jord med et højt indhold af silt var nedbrydningen af lav-kvalitets organisk materiale reduceret med 22 %.
Jordens tekstur har stor betydning
Jordens tekstur – altså fordelingen af sand, silt og ler – har afgørende betydning for dens evne til at holde på vand, sikre luftcirkulation og understøtte mikrobiel aktivitet. Studiet understreger, at jordegenskaber og de dyrkede afgrøder har en større indflydelse på nedbrydning end tilførslen af kvæggødning.
Afgrødernes indflydelse
De dyrkede afgrøder påvirker også jordens luftcirkulation og mikrobielle aktivitet gennem deres rodsystemer og dyrkningspraksis. Ifølge forskerne er denne påvirkning større end effekten af kvæggødning.
Begrænset effekt af kvæggødning
Selvom kvæggødning tilfører næringsstoffer som kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K) til jorden, har den kun en minimal effekt på nedbrydningen af planterester sammenlignet med jordtype og afgrøder. Forskerne konkluderer, at anvendelsen af husdyrgødning ikke væsentligt ændrer de mikrobielle processer, der styrer den tidlige nedbrydning af organisk materiale.
Perspektiver for bæredygtigt landbrug
Studiets resultater har vigtige implikationer for bæredygtigt landbrug. En bedre forståelse af, hvordan langvarig brug af kvæggødning påvirker nedbrydningsprocesser, kan hjælpe landmænd med at optimere deres gødningsstrategier for at styrke jordens sundhed og frugtbarhed.
"Vores forskning giver indsigt i, hvordan vi kan anvende kvæggødning mere effektivt," siger Yuting Fu.
Studiet åbner op for nye muligheder inden for landbrugspraksis, hvor landmænd potentielt kan forbedre jordens frugtbarhed og sundhed ved at tilpasse deres gødningsstrategier baseret på jordtype og afgrødevalg.
"Det er afgørende at forstå disse dynamikker for at udvikle mere bæredygtige landbrugsmetoder og sikre en sundere jord," siger Emmanuel Arthur.
Nøgleord
Kontakter
Seniorforsker Emmanuel Arthur
Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Tlf.: +45 87157734
E-mail: emmanuel.arthur@agro.au.dk
Camilla Brodam GalachoKommunikationsrådgiverInstitut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Tlf:93522136brodam@agro.au.dkLinks
Mere info om forskningen
Eksterne samarbejdspartnere Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, og Natural Resources Institute, University of Greenwich.
Ekstern finansiering Forskningen er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond, Teknologi og Produktion via projektet Biophysical Drivers of Soil Resilience in a Changing Climate [bevilling nr. 9041-00107B]. Marcos Paradelo er finansieret af Research England’s ‘Expanding Excellence in England’ (E3) – FaNSI-programmet ved NRI.
Interessekonflikt Ingen
Link til videnskabelig artikel Artiklen "Unraveling the edaphic factors driving organic material decay: Insights from long-term manure application studies” er offentliggjort i tidsskriftet Soil Biology and Biochemistry og er skrevet af Yuting Fu, Sabine Ravnskov, Marcos Paradelo, Lis W. de Jonge og Emmanuel Arthur.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Et farvel til afhængigheden af pesticider?22.12.2025 09:36:40 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold har spurgt 517 eksperter: Hvad sker der, hvis vi skærer drastisk ned på forbruget af pesticider? Svaret peger på store gevinster for miljø og sundhed, men også på svære valg for landmænd og politikere.
Aarhus Universitet dykker ned i Bovaer-effekter i malkekvægsbesætninger19.12.2025 09:46:21 CET | Pressemeddelelse
Som følge af de reaktioner på brugen af Bovaer i de danske malkekvægsbesætninger, der er beskrevet i løbet af efteråret 2025, igangsætter Aarhus Universitet nu et projekt, der skal undersøge effekter af Bovaer i en lang række danske malkekvægsbesætninger. Projektet er bestilt af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Hunga-udbrud giver ny viden om, hvordan vulkaner kan påvirke klodens klima og ozonlag19.12.2025 07:31:45 CET | Pressemeddelelse
Aarhus-forsker har sammen med et internationalt hold dokumenteret, hvordan et gigantisk undersøisk vulkanudbrud i 2022 sendte enorme mængder vand op i stratosfæren og kastede den ud i ubalance.
Fødevaregiganter skjuler de største miljøsynder18.12.2025 10:35:08 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet afslører, at verdens største fødevarevirksomheder fokuserer på klima i deres bæredygtighedsrapporter, mens de mest alvorlige miljøpåvirkninger, som kvælstofforurening og biodiversitetstab, næsten ignoreres. Det kan få store konsekvenser for den grønne omstilling.
Forskning: ESG-krav ændrer landbrugets spilleregler17.12.2025 14:20:13 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, hvordan EU’s rapporteringskrav og andre bæredygtighedsinitiativer skaber et massivt datapres i fødevaresektoren. For landmænd betyder det mere end papirarbejde: det kan ændre strukturen i dansk landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum