Mental slagside af åreforkalkning i benene skal nu undersøges
Åreforkalkning i benene er den mest udbredte karsygdom, og den kan medføre mentale sygdomme som angst og depression. Nu skal en ny undersøgelse give mere viden om det mentale aspekt af karsygdommen.

Hvert år rammes tusindvis af danskere af åreforkalkning i benene, og alene i Danmark lever mere end 500.000 mennesker med en eller flere former for åreforkalkning i kroppen. Åreforkalkning i benene, også kaldet perifer arterie-sygdom, er den mest udbredte karsygdom.
Åreforkalkning i benene forekommer især blandt ældre borgere, og sygdommen er kronisk. Omkring 15-20 procent af de 70-årige og opefter lider af åreforkalkning i benene, og andelen forventes at stige i takt med den globale udvikling, hvor borgerne generelt lever længere og længere.
Åreforkalkning i benene kan være en meget smertefuld sygdom, fordi sygdommen giver begrænset blodtilførsel til benene, og den kan i værste fald føre til amputation eller død. Derudover kan smerterne begrænse borgerens mulighed for at deltage i sociale aktiviteter, og sygdommen kan medføre store mentale udfordringer.
Håbet er at få udviklet et standardiseret behandlingstilbud
Ph.d.-studerende Christina Hauge Donstrup fra Regionshospitalet Viborg og Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet skal nu undersøge det mentale aspekt af sygdommen blandt danske patienter. I dag findes der ikke nogen undersøgelser af det mentale aspekt af danskernes liv med karsygdom, så ph.d.-projektet bliver det første studie inden for området i Danmark.
Christina Hauge Donstrup skal blandt andet undersøge forekomsten af angst og depression hos karpatienterne, og om patienterne i højere grad får foretaget amputationer eller dør for tidligt, når de har symptomer på angst og/eller depression.
Christina Hauge Donstrup håber, at undersøgelsen af det mentale aspekt af at have åreforkalkning i benene kan bruges i udviklingen af et standardiseret behandlingstilbud. Dog mangler der viden og danske studier på området, før det kan realiseres. Og der er ifølge forskeren så mange borgere, der får de store karsygdomme, så der er brug for mere viden, så sundhedsvæsenet bedre kan hjælpe dem.
Vi skal redde liv og give bedre liv
- Det er vigtigt at få mere viden, så det bliver muligt at sætte ind med forebyggelse af karsygdommen. Ifølge WHO bliver der flere og flere ældre borger i fremtiden, og det medfører potentielt nogle alvorlige samfundsforhold inden år 2050, hvor andelen af 80-årige og opefter forventes at være tredoblet sammenlignet med 2020. Emnet er derfor både højaktuelt og relevant for sundhedens og samfundets skyld, siger Christina Hauge Donstrup og fortsætter:
- Mit håb er, at forskningsresultaterne kan være med til at redde liv og give flere gode leveår på trods af en kronisk karsygdom, hvor der tages hånd om de eventuelle psykiske belastninger, som kan komme i kølvandet af at have en karsygdom. Patienter med angst og/eller depression har ikke nødvendigvis overskud til at følge de anbefalinger som sundhedsprofessionelle kommer med om karsygdom. Jeg håber, at studiet kan bidrage til, at patienter med symptomer på angst og/eller depression får den rette behandling, som ikke kun er rettet mod fysiske aspekter, men også de mentale.
Om DanVasc
Ph.d.-projektet udspringer af den nationale undersøgelse blandt danske patienter med karsygdomme, Danish Vascular Survey (DanVasc), som er forankret i den karkirurgiske forskningsenhed på Regionshospitalet Viborg. Det er en patientrapporteret spørgeskemaundersøgelse, hvor knap 6.000 patienter fra hele landet er blevet inviteret til at dele deres viden om deres karsygdom.
DanVasc er etableret i et samarbejde på tværs af alle landets syv karkirurgiske hospitalsafdelinger, som alle bidrager med data. Det er første gang nogensinde, at alle de karkirurgiske afdelinger er gået sammen om et projekt, og Christina Hauge Donstrup ser frem til samarbejdet.
Læs mere om DanVasc: https://www.fagperson.hospitalsenhedmidt.dk/afdelinger/karkirurgi/forskning-karkirurgi/danvasc/
Kontakter
PressevagtHospitalsenhed Midt
Tlf:7844 1120kommunikation@midt.rm.dkBilleder

Om Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Heibergs Alle 5A
8800 Viborg
Hospitalsenhed Midt er den næststørste af fem hospitalsenheder i Region Midtjylland. Enheden rummer Regionshospitalet Viborg, Regionshospitalet Silkeborg, Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Regionshospitalet Skive. De fire hospitaler beskæftiger tilsammen cirka 4200 medarbejdere, som årligt behandler omkring 350.000 ambulante dagspatienter og udskriver flere end 50.000 patienter efter indlæggelse.
Følg pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Børn og unge lærer at håndtere deres astma på parkourbanen11.6.2025 14:34:00 CEST | Pressemeddelelse
I samarbejde med GAME Streetmekka Viborg vil Regionshospitalet Viborg skabe et nyt tilbud til børn og unge med astma. Gennem leg og bevægelse og i uformelle rammer væk fra hospitalet skal de sammen med andre børn lære at forstå kroppens signaler og tage hånd om deres astma.
Forskere får millionbevilling til at behandle hjerneskade med Extended Reality10.6.2025 09:51:01 CEST | Pressemeddelelse
Gennem brug af Extended Reality-teknologi vil forskere fra Regionshospitalet Hammel Neurocenter behandle en udbredt, men ofte overset følge efter hjerneskade, hvor patienten har nedsat opmærksomhed på den ene side af krop og omgivelser. Det sker med en prestigefyldt og flerårig millionbevilling fra EU.
Nyt stort studie er en milepæl for patienter i fertilitetsbehandling4.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt dansk studie med over 300 kvinder i fertilitetsbehandling fandt forskere ingen effekt af at behandle ubalance i den vaginale bakteriesammensætning forud for ægoplægning. Resultatet udfordrer en populær fortælling og styrker behovet for evidens i en branche udfordret af kommercielle løfter og usikker viden.
Regionshospitalet Viborg indvier ny sterilcentral4.6.2025 10:15:57 CEST | Pressemeddelelse
Ny moderne sterilcentral er netop blevet indviet på Regionshospitalet Viborg. Den nye sterilcentral er optimeret til fremtidens arbejdsgange for, hvordan instrumenter til operation og andre indgreb bliver rengjort og sendt i cirkulation mellem læger og sygeplejersker, der bruger dem, og de ansatte i sterilcentralen, der sikrer, at instrumenternes kvalitet og hygiejne er i top.
Center for Forskning i Sundhed og Sygepleje lukker15.5.2025 16:00:00 CEST | Pressemeddelelse
FÆLLES PRESSEMEDDELELSE FRA HOSPITALSENHED MIDT OG VIA UNIVERSITY COLLEGE Hospitalsenhed Midt og VIA University College nedlægger det fælles Center for Forskning i Sundhed og Sygepleje. Begge enheder fortsætter deres egen forskning inden for sundhedsområdet og fortsætter tillige et tæt samarbejde om både forskning og uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum