Diabetesforeningen: Mange patienter får dårligere behandling efter nye medicinregler
Tusindvis af mennesker med type 2-diabetes har på grund af nye tilskudsregler måttet skifte medicin - i nogle tilfælde til ældre typer med ringere effekt. Mange oplever, at behandlingen af deres diabetes er blevet dårligere og giver dem flere bivirkninger. Derfor opfordrer Diabetesforeningen og de praktiserende læger til, at sundhedsmyndighederne undersøger konsekvenserne for patienterne og helst ændrer vejledningen til lægerne.
Dyb bekymring over fremtiden og en ny virkelighed med stigende langtidsblodsukker, behov for mere insulin og forværring af følgesygdomme som øjen- og nyresygdomme.
Sådan er tilværelsen lige nu for mange mennesker med type 2-diabetes, som inden for det seneste år på grund af nye tilskudsregler er blevet flyttet fra den såkaldte GLP-1-RA-medicin, som fx Ozempic, over på en anden diabetesmedicin.
Derfor opfordrer Diabetesforeningen og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) i et brev til Danske Regioner, Medicintilskudsnævnet, Lægemiddelstyrelsen og Medicinrådet, til at sundhedsmyndighederne hurtigst muligt skaffer data på, hvordan det er gået med behandlingen af de patienter, der er skiftet fra GLP-1-RA til andre lægemidler og helst ændrer vejledningen til lægerne.
- Vi er i Diabetesforeningen oprigtig bekymrede over, hvordan effekten af de nye medicinregler har været for tusindvis af mennesker med diabetes. Man har fra myndighedernes side truffet en beslutning, som har store konsekvenser for rigtig mange menneskers helbred. Så mener vi også, at myndighederne som minimum bør undersøge de konsekvenser. Og er det sådan, som vi hører det fra mange mennesker med diabetes, at en betydelig gruppe patienter skal forbi en behandling med andre præparater blot for at konstatere, at de burde være blevet på GLP-1-RA, så skal vejledningen til lægerne laves om, siger Claus Richter adm. direktør i Diabetesforeningen.
300 henvendelser til Diabetesforeningens rådgivning
Lægemiddelstyrelsen ændrede sidste år vejledningen til de praktiserende læger, når det gælder udskrivelse af GLP-1-RA med virkning fra 25. november 2024.
Det betød, at op mod 27.000 mennesker med type 2-diabetes mistede deres tilskud og skal prøve behandling med andre lægemiddeltyper, før de må få GLP-1-RA, hvis altså de vil have tilskud til medicinen.
Nu har den ændrede virkelighed så ramt, og siden maj måned sidste år, hvor snakken om at ændre tilskud begyndte, har Diabetesforeningens rådgivning haft over 300 henvendelser. Det er næsten en ud af 10 af alle henvendelser i perioden.
Diabetesforeningen er særligt bekymret over, at en række mennesker, der har mistet tilskuddet, er skiftet til gamle præparater som SU-præparater og DPP 4-hæmmere.
- Vi hører desværre om alt for mange tilfælde, hvor mennesker med diabetes er blevet rykket tilbage på medicin, der er næsten 20 år gammel og med ringere effekt, og det er særligt et problem. Derfor kæmper Diabetesforeningen for, at det skal laves om, så vi ikke har forældet behandling i Danmark, siger Claus Richter.
Nøgleord
Kontakter
Claus BøggildPressechefDiabetesforeningen
Tlf:63129012Tlf:22828437clb@diabetes.dkBilleder
Links
Om Diabetesforeningen
Diabetesforeningen kæmper for at komme diabetes til livs. Opdage sygdommen i tide. Forebygge at den udvikler sig. På sigt at kunne helbrede den. Og hver dag løfte livskvaliteten for dem med sygdommen inde på livet. Diabetesforeningen begyndte sit virke i 1940 og har omkring 90.000 medlemmer. Hovedsædet ligger i Glostrup.
Følg pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Diabetesforeningen
Lettere for mennesker med diabetes at trække i uniform30.6.2025 07:12:15 CEST | Pressemeddelelse
Forsvaret lemper nu helbredskravene for kommende værnepligtige og militært ansatte, så flere kan komme i betragtning, bl.a. mennesker med diabetes. Et gennembrud og et vigtigt signal om, at kronisk sygdom ikke længere står i vejen for at bidrage til Danmarks sikkerhed, mener Diabetesforeningen.
AI-kunstværk giver diabetes en stemme på Folkemødet10.6.2025 12:14:39 CEST | Pressemeddelelse
Diabetesforeningen og mediekunstner Cecilie Waagner Falkenstrøm lancerer på årets Folkemøde Danmarks første AI-kunstværk om de levede erfaringer med diabetes. Kunstig intelligens skal bygge bro mellem mennesker, data og følelser og være et afsæt for en anden måde at tage den sundhedspolitiske debat på.
Diabetes-armbånd sikrer tryghed på landets festivaler og koncerter28.5.2025 12:23:21 CEST | Pressemeddelelse
Festivalsæsonen er på vej, og det betyder fest og hygge over hele landet. For mennesker med diabetes kan det også give bekymring om livsfarlige situationer med lavt blodsukker. Diabetesforeningen og Alm. Brand deler lyseblå armbånd ud på festivaler og til koncerter for at skabe mere tryghed.
Diabetesforeningen uddeler 1,8 millioner kroner til forskning26.5.2025 12:44:17 CEST | Pressemeddelelse
Tre yngre forskere modtager 600.000 kroner hver til forskningsprojekter i tynde mennesker, tarmkræftscreening til at opdage type 2-diabetes og plastre, som kan styrke diabetesbehandlingen og forbedre livet med diabetes.
Bopæl afgør tildeling af insulinpumper25.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er store forskelle mellem regionerne, når det gælder tildelingen af AID-pumper, der kan forbedre livet for mennesker med type 1-diabetes betydeligt. I Danmark bør din sygdom, og ikke dit postnummer, afgøre din behandling, mener Diabetesforeningen, der kalder på en national retningslinje for tildeling af pumper. Samfundet bør også investere mere i diabetesteknologi, der kan spare penge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum