Guldborgsund KommuneGuldborgsund Kommune

Lolland-Falsters unge får del i det nationale kulturpas

Del

Kulturministeriet har netop offentliggjort, at det tværkommunale samarbejde mellem Lolland og Guldborgsund kommuner, Kulturtjenesten, bliver en del af den nationale forsøgsordning med de såkaldte kulturpasforløb.

Middelaldercentret i Sundby er en af de aktører, som via Kulturtjenesten på Lolland-Falster skal være med til at udvikle og udbyde kulturpasforløb for unge. Det er Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen, som har udvalgt 15 projekter fordelt landet over. Foto: Middelaldercentret
Middelaldercentret i Sundby er en af de aktører, som via Kulturtjenesten på Lolland-Falster skal være med til at udvikle og udbyde kulturpasforløb for unge. Det er Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen, som har udvalgt 15 projekter fordelt landet over. Foto: Middelaldercentret bing03

I dag har Kulturministeriet sat navne på de 15 kulturpasforløb, som skal give flere unge adgang til fællesskaber gennem kultur, foreninger og idræt landet over. Kulturtjenesten på Lolland-Falster er blandt de udvalgte initiativer, der får støtte til at udvikle længerevarende kulturpasforløb i 2025 og 2026. Dermed får en lang række unge fra Lolland-Falster mulighed for at deltage i meningsfulde aktiviteter inden for kunst, historie, teater, musik og litteratur.

Det var regeringen og en række aftalepartier, der i november sidste år vedtog en aftale om forsøg med kulturpasforløb. Fra nationalt hold er målgruppen defineret til unge mellem 15 og 24 år på kanten af job og uddannelse. Målet er at få de unge, der står et udfordrende sted i livet, inkluderet i lokale fællesskaber på en ny og anderledes måde. Samtidig er håbet, at netop fællesskaber kan bringe de unge tættere på job eller uddannelse.

Bredt samarbejde på Lolland-Falster
Kulturtjenesten, der består af en lang række kultur- og vidensinstitutioner samt kultur- og fritidsforvaltningerne i de to kommuner, har fået 4.642.400 kroner af den samlede nationale pulje til kulturpasforløbet. Flere aktører i Kulturtjenesten har sammen skabt flere forløb under det samlede kulturpasforløb.

Aktørerne er Museum Lolland-Falster, Fuglsang Kunstmuseum, Teatret Masken, Middelaldercentret, Lolland Musikskole, Lolland Bibliotekerne og REFA, som alle udvikler hver sit forløb med afsæt i deres faglige ekspertise og i tæt dialog med de unge deltagere.

For at nå målgruppen inviteres de unge ind gennem stærke lokale samarbejder med aktører, der har daglig kontakt med unge i målgruppen. Rekrutteringen sker gennem tre hovedspor:

  • Den kommunale ungeindsats (KUI) og udvalgte beskæftigelses- og uddannelsesindsatser
  • Forberedende Grunduddannelse (FGU)
  • Unge uden for systemet, der engageres i samarbejde med headspace, frivilligcentre og boligsociale helhedsplaner


Projektet bygger videre på erfaringer fra tidligere initiativer, der har skabt positive forandringer for unge i udsatte positioner. Det er blandt andet Museum Lolland-Falsters projekt RØDDER, der har arbejdet med fængselsindsatte. Lolland Musikskole, der har udviklet Musik på væresteder i samarbejde med Center for Socialpsykiatri og Rusmiddel. Og Middelaldercentret, der har erfaringer med aktiveringsindsatser i kommunalt regi. Erfaringerne herfra danner grundlag for det kommende kulturpasforløb, som unge fra Lolland-Falster snart kan blive en del af.

Stærke fællesskaber og vigtige erfaringer
I både Guldborgsund og Lolland kommuner er der stor glæde over, at Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen har set Lolland-Falsters vej.

Ole K. Larsen, formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget i Guldborgsund Kommune, siger:

”Vi er i forvejen stærke på lokale fællesskaber i vores kultur- og foreningsliv på Lolland-Falster, og med kulturpasforløbet kan vi nå en målgruppe, vi har svært ved at få ind i de traditionelle foreningsfællesskaber. Det kan være lige netop dét skub, der skal til, før man som ung finder sin rette hylde og får troen på fremtiden. Jeg synes, vores lokale kulturpasforløb vidner om et lokalsamfund, der går sammen og støtter alle, uanset ståsted, og jeg glæder mig meget til at følge projektet og de unge i de kommende år.”

Martin Boesen, formand for Fritids-, Kultur- og Folkesundhedsudvalget i Lolland Kommune, siger:

”Jeg er meget glad på de unges vegne, for nu får vi mulighed for at tilbyde dem noget helt unikt. Det er smukt, at vores to kommuner på Lolland Falster kan arbejde sammen, fordi det betyder, at vi kan så meget mere, når vi løfter sammen. Jeg synes, vi kan være stolte af Kulturtjenesten og alle dens aktører, som både har store ambitioner og en solid faglighed. Kulturpasforløbet giver mulighed for at samle erfaringer, så vi kan blive inspireret til fremtidens indsatser. Ikke kun her på Lolland-Falster, men på tværs af Danmark.”

Der har i alt været 130 ansøgninger til kulturpasforløb på tværs af hele landet. 

FAKTA

Om de nationale kulturpasforløb
Der er afsat i alt 40 millioner kroner i 2025 og 2026 til 15 kulturpasforløb rundt om i landets kommuner for unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse. Det er længerevarende forløb for større og mindre grupper unge hos aktører inden for social- eller kultursektoren, der kan bruge kultur-, fritids- eller idrætsliv som løftestang til trivsel og beskæftigelse.

Forløbene vil drage nytte af eksisterende indsatser rundt omkring i landet, der alle har det tilfælles, at de arbejder med beskæftigelse, trivsel og karakterdannelse gennem kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber.

Formålet med forløbene er at understøtte og udbrede eksisterende indsatser og koncepter inden for kultur-, forenings- og idrætsområdet, som har lykkedes med at fremme beskæftigelse og trivsel blandt unge i målgruppen.

Kulturtjenesten på Lolland-Falster er udvalgt som ét af de 15 forløb på landsplan og har modtaget 4.642.400 kr. i støtte i forsøgsperioden.

Om Kulturtjenesten
Kulturtjenesten er et samarbejde mellem Lolland og Guldborgsund kommuner og er juridisk forankret i Guldborgsund Kommune.

Kulturtjenestens aktører udvikler læringsforløb målrettet dagtilbud og skoler, blandt andet via Dannelsesrygsækken, der sikrer, at alle børn og unge i kommunale dagtilbud og skoler hvert år deltager i et obligatorisk forløb hos aktørerne.

Kulturtjenesten understøtter desuden videndeling, udvikling og samarbejder på tværs af dagtilbud, skoler, kulturaktører og andre relevante samarbejdspartnere. Projektledelsen for det kommende kulturpasforløb understøttes desuden af kulturforvaltningerne i begge kommuner.

Om Kulturtjenestens kulturpasforløb
Kulturtjenesten og en lang række lokale aktører skal hen over de kommende to år udvikle og gennemføre flere tilbud til unge i målgruppen for kulturpasset. Her er en oversigt:

Lolland Bibliotekerne og Lolland Musikskole:
Ca. 70 unge deltager i tre forløb á 6 måneder med 6 timer pr. uge med fokus på litteratur, musik og billedkunst i samarbejde med den kommunale ungeindsats og headspace.

Middelaldercentret og Teatret Masken:
40-60 unge deltager i 6 forløb á 13 uger i 8 timer pr. uge med fokus på håndværk og udendørsliv (Middelaldercentret) samt scenekunst, film og naturterapi (Teatret Masken) i samarbejde med den kommunale ungeindsats.

Fuglsang Kunstmuseum:
40-50 unge fra tre linjer på FGU i Lolland og Guldborgsund kommuner samt Event og Fællesskab i Guldborgsund, deltager hvert år i forløb á ca. 4 uger med billedkunst, kunstnermøder og samarbejder om events, inspiration mv.

Museum Lolland-Falster:
20-40 unge deltager i to udviklingsforløb á i alt 10-20 møder og prøvehandlinger med fokus på historisk håndværk samt Museum Obscurums fokus på tro og overtro i middelalderen.

REFA:
20-60 unge knyttes til etableringen af REFA’s Reparations- og Ressourceværksted i Markedshallen på havneudviklingsområdet i Nykøbing F. Aktørernes forskelligartede fagligheder forventes at appellere til et bredt udsnit af lokale unge inden for målgruppen, mens udvalgte socialfaglige mentor- og brobyggerfunktioner understøtter de unges trivsel og tryghed.

Kontakter

Billeder

Middelaldercentret i Sundby er en af de aktører, som via Kulturtjenesten på Lolland-Falster skal være med til at udvikle og udbyde kulturpasforløb for unge. Det er Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen, som har udvalgt 15 projekter fordelt landet over. Foto: Middelaldercentret
Middelaldercentret i Sundby er en af de aktører, som via Kulturtjenesten på Lolland-Falster skal være med til at udvikle og udbyde kulturpasforløb for unge. Det er Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen, som har udvalgt 15 projekter fordelt landet over. Foto: Middelaldercentret
bing03
Download

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye