Mere nær sundhed: Lægevagten vil hjælpe flere i eller tæt på hjemmet
Region Sjælland sætter nye servicemål for lægevagten. Regionsrådet har blandt andet for første gang sat ambitiøse mål for, hvor mange borgere, der skal have hjælp i eller tæt på hjemmet.

Fremover skal endnu flere opleve, at de kan få hjælp i eller tæt på hjemmet, når de ringer 1818, fordi de har brug for akut lægehjælp på hverdage i tidsrummet kl. 16-8, i weekender eller på helligdage. Det er ambitionen med nye servicemål, som Regionsrådet har besluttet.
- Hvis du er syg om aftenen, natten, i weekender eller på helligdage, så er det de færreste, der ønsker en længere tur på landevejen. Det gør vi nu noget ved, ved at sætte helt nye mål for nærhed og tilgængelighed i Region Sjællands lægevagt. De nye servicemål skal gøre det nemmere at være syg i Region Sjælland, udtaler formanden for det nære sundhedsudvalg Susanne Lundvald.
Otte ud af ti skal ses tæt på hjemmet
Helt konkret fastlægger regionens politikere en ambition om, at otte ud af ti borgere skal hjælpes på konsultationsstedet tættest på bopælen, hvis de har brug for at blive fysisk set af en læge. 75% ses i dag på konsultationsstedet tættest på bopælen.
Med den hævede ambition ønsker Regionsrådet at gøre hjælpen mere nær, især for de borgere, som bor udenfor regionens største byer.
- Nærhed i sundhed skal ikke kun gælde i regionens største byer. Det laver vi nu endnu investering i. Den hævede ambition skal ses i lyset af, at vi samtidig udvider åbningstiden i konsultationsstederne i Nykøbing Sjælland, Nakskov, Kalundborg, Vordingborg og Ringsted, siger Susanne Lundvald.
Dermed fortsætter regionen investeringen i konsultationer tæt på borgerne. Ønsket om at borgene kan få en konsultation flere steder i regionen, var én af grundene til, at regionen valgte at hjemtage lægevagten.
Mere video
Siden Region Sjælland hjemtog den fulde lægevagt i oktober 2022, er videokonsultationer blevet mere udbredt i lægevagten. I 2024 blev en videokonsultation benyttet ved cirka 18% af opkaldene.
Med de nye servicemål hæver regionens politikere barren yderligere ved for første gang at sætte et mål om, at hver fjerde henvendelse skal involvere en videokonsultation.
- Når lægen møder borgeren over video, er det muligt både at se og høre patienten. Det giver bedre muligheder for at stille diagnose og eventuelt igangsætte behandling, end når der gøres brug af en almindelig telefonkonsultation. Selvom en videokonsultation tager lidt længere tid, giver vi borgerne en bedre hjælp, uden at borgeren behøver forlade hjemmet, udtaler Susanne Lundvald.
Hurtig og bedre hjælp
De øvrige servicemål handler om, hvor hurtigt borgerne kan forvente at få hjælp. Politikerne har fastlagt, at 90% af konsultationerne skal være gået i gang, senest 30 minutter efter den tildelte tid.
Derudover sætter regionens politikere mål for, hvor hurtig lægevagten er til at besvare borgernes henvendelser. Her lyder ambitionen, at otte ud af ti opkald skal besvares inden for 20 minutter, mens ni ud af ti af dem, der benytter akutfunktionen, skal komme igennem inden for fem minutter.
- Vi vil gerne have, at borgerne kan hjælpes hurtigt, men hastighed er ikke det eneste parameter, og hastighed må ikke blive på bekostning af, at borgerne får en hjælp, de kan bruge til noget. Når vi øger ambitionen i forhold til videokonsultationer, har vi også en forventning om, at det vil tage lidt længere tid at hjælpe den enkelte borger, men forhåbentlig vil borgeren gerne vente lidt, når de får en bedre hjælp, siger Susanne Lundvald.
Borgerne ventede i gennemsnit 19 minutter og 28 sekunder på at komme igennem til lægevagten i 2024. Dette afspejler, at mange borgere kommer hurtigt igennem. Men også at ventetiden er længere i spidsbelastningsperioder. For eksempel er der mange opkald kl. 16 på hverdage, når lægevagten lige er åbnet.
De nye servicemål er blevet til med udgangspunkt i erfaringerne fra det seneste halvandet år, hvor regionen har drevet den fulde lægevagt.
De nye servicemål erstatter de mål, der blev sat tilbage i 2007.
Her er de fem nye servicemål for lægevagten:
- 80 % af opkaldene i telefonkøen besvares indenfor 20 min.
- 80 % af opkaldene i akutkøen besvares indenfor 5 min.
- 25 % af alle besvarede opkald inkluderer en videokonsultation.
- 80 % af alle fysiske konsultationer afholdes på det konsultationssted, der ligger tættest på borgerens hjem.
- 90 % af alle konsultationer skal være påbegyndt senest 30 min. efter tildelt tid.
Nøgleord
Kontakter
Susanne Lundvald, formand for det nære sundhedsudvalg i Region Sjælland, tlf. 29 79 71 12.
Pressevagten i Region Sjælland, tlf. 57 87 50 52.
Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland
Sygehusene tager ansvar for behandlingen 96 timer efter indlæggelsen1.4.2025 20:04:23 CEST | Pressemeddelelse
Region Sjælland udvider sit ansvar for behandlingen af patienter, der udskrives fra sygehuset, fra 72 til 96 timer efter indlæggelsen. Det betyder, at blandt andet hjemmeplejen kan tage kontakt til den afdeling, hvor borgeren er behandlet, hvis der er uklarheder eller opstår komplikationer.
Flere praktiserende læger på vej i Region Sjælland1.4.2025 20:01:42 CEST | Pressemeddelelse
Region Sjælland vil styrke lægedækningen ved blandt andet at etablere flere lægeklinikker rundt omkring i regionen.
Hjælp! Vi har brug for flere svar1.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvor skal vi bruge pengene til at forebygge sygdom og forbedre sundheden: Hjælpe unge til at stoppe brug af nikotinposer? Skabe væresteder for ensomme mænd? Indrette byen, så vi får lyst at bevæge os mere? Eller hvor er der størst behov?
Nu bliver det nemmere at få fysioterapi med tilskud31.3.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Borgerne i Region Sjælland kan fra i dag mandag den 31. marts gå direkte til fysioterapeut og få behandling med tilskud uden en henvisning fra deres praktiserende læge.
Niels Reichstein Larsen er ny direktør for Holbæk Sygehus27.3.2025 15:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med Niels Reichstein Larsen får sygehuset en synlig, vellidt og markant sygehusdirektør med de rette værdier, lyder meldingen fra regionsdirektør Mette Touborg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum