Snydt af chefen: 203 ansatte fik for lidt i løn
203 ansatte hos leverandører til Københavns Kommune kan se frem til en historisk høj efterbetaling. De er nemlig i 2024 blevet snydt for løn. Det viser Københavns Kommunes årlige rapport om social dumping. Rapporten konkluderer, at der blev snydt med løn i tre ud af fire kontroller, som kommunen udførte.

Et historisk højt efterbetalingskrav i 2024 på 4,4 mio. kr. fordelt til i alt 203 medarbejdere hos kommunens leverandører på tværs af alle brancher.
Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i en ny årsrapport om social dumping i Københavns Kommune i 2024.
Det rekordhøje efterbetalingskrav er en konsekvens af en lang række kontroller af løn- og arbejdsforhold, som Københavns Kommune udfører.
Og det er særligt i bygge- og anlægsbranchen, at ansatte bliver snydt for løn.
I 2024 gennemførte Indsatsteamet i Københavns Kommune 472 kontroller og konstaterede underbetaling i 75 procent af kontrolsagerne i bygge- og anlægsbranchen. Til sammenligning var gennemsnittet fra 2018 til 2023 på 55 procent.
”Som overborgmester i København er jeg bekymret over, at så mange af de mennesker, der arbejder for kommunens leverandører, bliver snydt for løn. Heldigvis har vi vores Indsatsteam i København, som finder de brodne kar og sørger for, at medarbejderne får den løn, de har krav på. Sådan skal det være, når man er ansat hos et firma, der arbejder for så stor en spiller som Københavns Kommune”, siger overborgmester Lars Weiss (S).
Nyt værktøj i kampen mod social dumping
Flere end fire ud af fem af kommunens kontroller sker i bygge- og anlægsbranchen, når der er mistanke om underbetaling.
Og for at få et bedre overblik over, hvor kommunen bedst sætter ind med kontrolbesøg, har Københavns Kommune i 2024 taget et nyt værktøj i brug på byggepladserne.
Værktøjet er et nyt IT-registreringssystem, som med data om leverandørhierarkier og medarbejderinformationer kan skabe gennemsigtighed over, hvem der udfører arbejde på kommunens kontrakter og hvornår.
På den måde skal systemet skabe bedre overblik og mere målrettet kontrol, så kommunen lettere kan sikre ordentlige vilkår med fair løn.
Det er besluttet, at leverandører af tjenesteydelser til Københavns Kommune med en kontraktsum på over 5 mio. kr. skal registreres i det nye system.
Udrulningen af registreringssystemet har indtil videre haft fokus på byggepladser. Hensigten er dog, at systemet i 2025 skal implementeres på kontrakter inden for andre risikobrancher, f.eks. transport- og rengøringsbranchen.
Læs hele årsrapporten her.
Fakta om Københavns Kommunes indsats mod social dumping
- I Københavns Kommunes indsats mod social dumping defineres social dumping som en overtrædelse af arbejds- og uddannelsesklausulens krav.
- Københavns Kommune har siden 2011 sat ind mod social dumping med klausuler i kommunens kontrakter med krav om ordentlige løn- og arbejdsforhold for leverandørernes medarbejdere. Siden 2018 har et internt indsatsteam kontrolleret arbejdsforholdene hos kommunens leverandører.
- Hvis der findes tegn på underbetaling, stiller Indsatsteamet både krav om, at der bliver rettet op bagudrettet, samt at der rettes op fremadrettet i hele den resterende kontraktperiode. Sker det ikke, kan kommunen kræve en bod og i sidste ende opsige kontrakten.
- I tre ud af fire dokumentkontroller (77 procent) fra 2024 blev medarbejderne hos leverandører på tværs af alle brancher underbetalt. I 83 procent af de overtrædelsessager blev der konstateret grove overtrædelser. Grove overtrædelser er defineret ved en underbetaling på 15 procent og derover i forhold til mindsteniveauet i en gældende referenceoverenskomst (dvs. samlet løn, herunder særlige ydelser).
- I 2024 blev en stor overtrædelsessag afsluttet i transportbranchen. Efter målrettede kontroller, som viste utilstrækkelige arbejds- og lønforhold, får samtlige chauffører hos en hovedleverandør for Københavns Kommune nu faste kontrakter og samlet 2,85 mio. kr. i efterbetaling.
Kontakter
For interview med overborgmester Lars Weiss kontakt pressetelefonen på: tlf. 24 91 51 58.
For yderligere oplysninger skriv til: presse.okf@kk.dk eller ring til Økonomiforvaltningens pressetelefon: 21 25 15 24.
Nøgleord
Links
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Økonomiforvaltningen
København vil bygge Danmarks længste cykelbro: Sådan kan den komme til at se ud22.5.2025 13:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Politikere på Københavns Rådhus vil i forsommeren lægge sig fast på placeringen af en ny cykelbro fra Langelinie til Refshaleøen.
Børneeventyr og fortællinger om byen skal give københavnerne viden om vigtig plan20.5.2025 14:13:44 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune sætter med en ny kampagne i hele byen fokus på byens udvikling.
Ny aftale skal styrke idræt og fysisk aktivitet i København19.5.2025 13:18:04 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune har indgået en ny samarbejdsaftale med Danmarks Idrætsforbund og DGI. Sammen vil de skabe endnu bedre betingelser for bevægelse, idræt og fysisk aktivitet i København.
Klar, parat, cykelstart: Her er festivalprogrammet for Copenhagen Sprint13.5.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Når de første cykeldæk ruller i gang den 21. og 22. juni 2025, er det ikke kun rytterne, der har noget at se frem til ved målstregen i København. I målområdet ved Statens Museum for Kunst (SMK) venter cykelfest og festival spækket med musik, underholdning og aktiviteter for hele familien.
En samlet Borgerrepræsentation indgår aftale om ny organisering af Københavns Kommune7.5.2025 11:01:28 CEST | Pressemeddelelse
Samtlige partier og løsgængere på Københavns Rådhus er blevet enige om en række ændringer af ressortopdelingen i Københavns Kommune. Aftalen sikrer blandt andet én samlet indgang til Københavns Kommune, så kommunen bliver lettere at gå til for københavnerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum