Ældreministeren vil styrke indsatsen mod fejl- og underernæring
For mange ældre er i fare for fejl- og underernæring. En række nye indsatser skal klæde ældreplejens medarbejdere bedre på i kampen mod fejl- og underernæring.
Allerede år tilbage viste tal fra Sundhedsstyrelsen, at op mod 60 procent af de ældre er i risiko for fejl- og underernæring, som kan have store konsekvenser for deres sundhed og livskvalitet.
Med ældreloven indføres et bærende princip om helhedspleje. Det betyder, at der stilles krav om, at hjælpen fremadrettet gives ud fra et helhedsorienteret og tværfagligt syn på den enkelte borgers samlede livssituation. Indførelsen af helhedspleje er derfor et vigtigt skridt i indsatsen mod fejl- og underernæring blandt ældre.
Nu vil ældreminister Mette Kierkgaard – parallelt med indførelsen af helhedsplejen i ældrereformen – styrke indsatsen mod fejl- og underernæring i ældreplejen med fire nye indsatser.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
Når så mange af vores ældre er i fare for fejl- og underernæring, skal vi naturligvis handle. Årsagerne er mange og komplekse, og det er løsningerne også. Derfor skal vi sætte helhedsorienteret ind og skabe bedre rammer for en sund måltidskultur i ældreplejen. De nye indsatser skal sammen med indførelsen af helhedspleje være med til at bekæmpe fejl- og underernæring blandt ældre.
De nye initiativer skal sikre bedre rammer for måltidskulturen i fremtidens ældrepleje:
- Smagspaneler på landets plejehjem
Smagspaneler skal bidrage til, at plejehjemsbeboerne er med til at beslutte, hvad et godt måltid er, ligesom panelerne kan styrke de enkelte køkkeners og kommuners indsigt i borgernes ønsker og behov for den mad, der serveres.
- Tidligere opsporing af sårbare ældre
Frontpersonalet skal klædes bedre på til at levere helhedspleje, herunder via styrkede kompetencer inden for forebyggelse og opsporing af underernæring blandt ældre.
- Bedre rammer for fællesskabet
Der skal udvikles nye tiltag mhp. at styrke måltidskulturen og fællesskabet om måltider i ældreplejen. Formålet er blandt andet at imødegå udfordringer som for eksempel ensomhed, der kan nedsætte lysten til at spise.
- Værdifuld viden ved hånden
Den vigtigste viden om fejl- og underernæring blandt ældre skal samles og formidles. Det skal være nemt for kommuner at orientere sig mod de vigtigste råd og anbefalinger på området.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
For rigtigt mange af os har måltider en særlig betydning. Det handler både om at spise mad, som vi godt kan lide, og om den sociale værdi, som et måltid kan have. Ældreplejen har derfor en vigtig rolle i forhold til at understøtte de gode rammer omkring den ældres måltid, der er tilpasset den enkeltes ønsker og behov.
Læs mere om de fire nye initiativer i pjecen 'Styrket måltidskultur i fremtidens ældrepleje'.
Nøgleord
Kontakter
Ældreministeriets pressevagt
Tlf:2364 4292Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Demenspriser: Det handler om at skabe tryghed og nærvær14.5.2025 17:11:51 CEST | Pressemeddelelse
Ældreminister Mette Kierkgaard overrakte onsdag den 14. maj to priser til dem, der gør en særlig forskel for borgere med demens og deres pårørende.
Minister uddeler demenspriser til ildsjæle12.5.2025 13:44:23 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 14. maj uddeler ældreminister Mette Kierkgaard priser til den årlige konference DemensDagene i København.
20 plejehjem får penge til at forebygge omsorgstræthed9.5.2025 10:24:31 CEST | Pressemeddelelse
Flere og flere danskere får demens. Det stiller større krav til de medarbejdere, som tager sig af dem. Som led i ældrereformen uddeles 30 millioner kroner til 20 plejehjem, som har fået støtte til et helt nyt læringsforløb med demensrejseholdet.
Flere ældre forventes fremover at kunne vælge en privat leverandør af helhedspleje8.5.2025 08:19:04 CEST | Pressemeddelelse
Tre ud af fire kommuner forventer i en ny KL-rundspørge, at der vil være en privat leverandør af helhedspleje fra den 1. juli.
Privat hjemmehjælp stormer frem6.5.2025 09:24:30 CEST | Pressemeddelelse
Flere og flere ældre vælger privat leverandør af hjemmehjælp. Redegørelse om ældreområdet 2025 viser, at op mod halvdelen af alle modtagere af hjemmehjælp nu benytter sig af en privat leverandør. Mellem 2011 og 2023 er andelen steget fra 33,4 procent til 42,9 procent.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum