Danmarks sundeste kat er en ”ragdoll”
Forsikringsselskab har for anden gang kortlagt de mest almindelige årsager til dyrlægebesøg hos vores katte. Den populære ragdoll-kat indtager pladsen som Danmarks sundeste katterace, mens huskatten i år må se sig henvist til en andenplads. Tag et kig på Top 10-listen over Danmarks sundeste katteracer.

Nu udgiver Agria Dyreforsikring for anden gang ”Agria Cat Breed Profiles” – en kortlægning af årsagerne til vores kattes dyrlægebesøg og af hvilke diagnoser, der ligger til grund for aflivning.
Agrias sundhedsprofiler for katte indeholder 29 såkaldte Veterinary Care-profiler, der beskriver, hvorfor katteracerne må besøge dyrlægen og 14 LIFE-profiler, der beskriver, hvad kattene dør af.
Profilerne er baseret på Agrias skadesstatistikker i årene 2017-2022, og er samlet ud fra oplysninger om i alt 668.907 katte, hvoraf 75 procent er huskatte og resten er racerene katte.
Klæder katteejerne på
- Agria Cat Breed Profiles indeholder værdifulde oplysninger om, hvilke diagnoser der forekommer hos hvilke katteracer og giver samtidig et overblik over den enkelte katteraces helbred sammenlignet med gennemsnittet af alle andre racer, forklarer Lotte Evers, marketingchef hos Agria Dyreforsikring.
Hun forklarer, at sundhedsprofilerne indeholder værdifuld information for både kommende katteejere, katteejere i almindelighed og katteopdrættere i særdeleshed:
- Ved at studere sundhedsprofilerne kan man som katteejer forberede sig på, hvilke sundhedsproblemer ens kat potentielt kan udvikle, men også som et værktøj til forebyggelse. Som opdrætter kan man se, hvad der skal fokuseres på i avlen fremover. Sundhedsprofilerne kan også bruges af kommende katteejere til at se, hvilke diagnoser den specifikke race, man er interesseret i, har større eller mindre risiko for at blive ramt af sammenlignet med alle andre katteracer, forklarer marketingchefen, som tilføjer:
- Flere og flere danskere forsikrer deres katte, og det har givet os mulighed for at udvide sundhedsprofilerne med flere katteracer. Profilerne vil være nyttige for katteopdrættere, kattespecialklubber, katteejere og for forskningen, vurderer hun.
Siden sidste år er listen over racespecifikke sundhedsprofiler udvidet med seks nye katteracer; british longhair, somali, tyrkisk van, burmilla, laperm og scottish fold og består nu i alt af 29 sundhedsprofiler: 28 for forskellige racerene katte plus en sundhedsprofil på den almindelige danske huskat og beskriver årsagerne til kattenes dyrlægebesøg samt hvor ofte katten har grund til at besøge dyrlægen.
Almindelige skader og sygdomme hos katte
De mest almindelige skader og sygdomme, der forårsager kattes dyrlægebesøg, er opkastning og diarré, hudlæsioner (typisk fra bidskader), anoreksi samt problemer i de øvre urinveje og bevægeapparatet.
Racekatte rammes generelt oftere end huskatte af tandproblemer, men en del dyrlægebesøg skyldes, at racekattene har en tendens til at spise ting, de ikke burde, hvorfor fremmedlegemer sætter sig fast i maven eller tarmkanalen. Huskatte er derimod mere tilbøjelige til at komme i slagsmål med andre katte og pådrage sig bylder og sår, skjoldbruskkirtelsygdomme og urinvejssymptomer.
Agrias opdaterede sundhedsprofiler viser et skift i Top 10-listen over de sundeste katteracer med det mindste behov for veterinærpleje. For første gang må huskatten vige tronen, og lade den populære ragdoll tage teten:
- Vi ser, at ragdoll-racen pt. har lidt færre dyrlægebesøg end huskatten, fortæller Lotte Evers.
Her får du den fulde liste over Danmarks sundeste katteracer:
Top 10 over Danmarks sundeste katteracer
1. Ragdoll
2. Huskat
3. Sibirer
4. Neva masquerade
5. La perm
6. Britisk korthår
7. Burmilla
8. Tyrkisk van
9. Perser
10. Devon rex
Om Agria Breed Profiles
Anden version af Agrias sundhedsprofiler for katte indeholder 29 Veterinary Care-profiler og 14 LIFE-profiler, og er baseret på Agrias skadesstatistikker i årene 2017-2022. Materialet er baseret på i alt 668.907 katte, hvoraf 75 procent er huskatte og resten er racerene katte.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:2897 1907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder

Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Tusindvis af danskere går tur for hjemløse hunde8.5.2025 10:24:20 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne elsker deres hunde – og går gerne langt for dem. Den 24. og 25. maj går de også for dem, der mangler et hjem. Gå med på årets mest givende tur, og vær med til at samle ind til udsatte hunde over hele landet.
Manglende planlægning udgør en risiko for hestes sundhed30.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er de færreste ryttere, der lægger planer for deres træning og konkurrencedeltagelse, viser en ny undersøgelse: Helt op til 69 procent overvejer end ikke at sikre hestens behov for restitution. Det er problematisk, mener Agria, for planlægning af træning, konkurrence og tid til restitution er nødvendigt for hestens sundhed og holdbarhed.
Påsken kan være livsfarlig for dit kæledyr11.4.2025 09:46:29 CEST | Pressemeddelelse
Påsken står for døren, og de store veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis du ikke holder øje med hund og kat, og de stikker snuden i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Her får du de bedste tip til en tryg påskeferie for din firbenede ven.
Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund10.4.2025 11:05:13 CEST | Pressemeddelelse
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund – og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
Når hunden får noget på tværs2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde - og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum