Loppegifte til hund og kat kan svække ynglende mejser i redekasser
Engelsk forskning dokumenterer, at musvitter og blåmejser, der forer deres redekasser med hår fra hunde og katte, bliver eksponeret for en lang række gifte, fordi hunde- og katteejere bruger pesticider mod lopper og blodmider til deres kæledyr.

Det er farligt at være en blåmejse eller en musvit i en have, hvor hunde- og katteejere behandler deres husdyr med gifte mod lopper og blodmider.
Det viser sig nemlig, at veterinærgifte med indhold af insektmidlerne Fibronil og Imidakloprid sidder i de hunde- og kattehår, som mejserne om foråret samler i haver og bruger. når de forer deres reder i fuglekasser.
Med andre ord slæber mejserne forgiftet redemateriale med sig hjem.
Resultatet af den engelske undersøgelse, som er foretaget af forskere fra universitetet i Sussex med støtte fra fugleorganisationen Songbird Survival, er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Science of Total Environment.
Gifte i alle fuglekasser med hår
Forskerne fandt ud af, at en foruroligende stor andel af de undersøgte fuglekasser med ynglende mejser indeholdt pesticider, ja, hvad angår Fibronil, der er forbudt at anvende i landbruget i EU og Storbritannien, var der tale om 100 procents tilstedeværelse i redemateriale, der indeholdt hundehår og kattehår. Dette pesticid fandtes i samtlige 103 undersøgte redekasser beboet af musvitter og blåmejser. Der blev tjekket redekasser over hele England og både i områder på landet og i byer.
I 89 procent af de undersøgte reder fandt forskerne rester af Imidakloprid, der har været forbudt som insektmiddel i planteproduktion i EU siden 2018.
Den engelske undersøgelse peger på, at der er en mulig sammenhæng mellem andelen af uklækkede æg og døde mejseunger i de reder, hvor indholdet af de pesticider, som hunde- og katteejere bruger for at forebygge lopper og angreb af blodmider hos deres kæledyr, var højest.
Brug for forskning i danske haver
- Det er bekymrende, at engelske forskere har kunnet påvise et stort indhold af pesticider i fuglereder, fordi der bliver brugt loppe- og blodmidemidler til kæledyr. Resultatet kalder på yderligere forskning og meget gerne i Danmarks haver, hvor man undersøger, om indholdet af pesticider i fugle, æg og unger hænger sammen med ungedødeligheden, siger Stefan Stürup, som er næstformand i DOF BirdLife.
- Hvis yderligere forskning kan dokumentere sammenhæng mellem loppegift og døde fugleunger, vil DOF BirdLife arbejde for, at midlerne ikke længere kan anvendes til hunde og katte, siger Stefan Stürup.
DOF BirdLife opfordrer hunde-, katte- og hesteejere så vidt muligt undlader at bruge loppe- og blodmidemidler.
Kontakter
Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkStefan StürupNæstformand og tovholder på Klima- og BiodiversitetsfondenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:30 82 81 92Links
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Forkert signal at Danmark vil søge EU om lov til at fortsætte minkavl26.6.2025 15:52:27 CEST | Pressemeddelelse
DOF BirdLife glæder sig over, at EU har sat den nordamerikanske mink på listen over invasive arter, der skal udryddes fra Europas natur. Det betyder, at al minkavl fra 2027 bliver forbudt i EU. Men den danske regering vil ansøge EU om en særordning, så minkproduktionen kan fortsætte i Danmark som eneste land i Europa. Et rigtigt dårligt signal at sende på fuglenes og naturens vegne i en tid, hvor der skal værnes om den truede biodiversitet, mener DOF BirdLife.
Færre ynglende småfugle ender i Sankt Hans-bål, der er lavet kort før bålene tændes21.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis man venter med at samle grene og kvas til Sankt Hans-bålet til få dage før afbrændingen, er man med til at redde fugleliv, påpeger DOF BirdLife. Bål, der etableres allerede om efteråret, og som er klar til midsommerfesten i mange måneder, udgør derimod dødsfælder for ynglende solsorte, gærdesmutter og andre småfugle, der bygger rede i kvasdynger.
Fuglekrise i agerlandet: Danmark er blevet lukket land for viben6.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 1950’erne ynglede skønsmæssigt omkring 150.000 par viber i det danske landbrugsland, der bestod af små marker med vekslende afgrøder. I dag er under 14.000 ynglepar tilbage. De fleste på afgræssede enge. Sprøjtegifte, gødskning, dræning og industriel stordrift har gjort det næsten umuligt for Danmarks viber at få unger på vingerne i landbrugslandet.
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden7.4.2025 17:26:20 CEST | Pressemeddelelse
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum