Loppegifte til hund og kat kan svække ynglende mejser i redekasser

Del

Engelsk forskning dokumenterer, at musvitter og blåmejser, der forer deres redekasser med hår fra hunde og katte, bliver eksponeret for en lang række gifte, fordi hunde- og katteejere bruger pesticider mod lopper og blodmider til deres kæledyr.

Musvit ved redekasse. Foto: Jan Skriver.
Musvit ved redekasse. Foto: Jan Skriver.

Det er farligt at være en blåmejse eller en musvit i en have, hvor hunde- og katteejere behandler deres husdyr med gifte mod lopper og blodmider.

Det viser sig nemlig, at veterinærgifte med indhold af insektmidlerne Fibronil og Imidakloprid sidder i de hunde- og kattehår, som mejserne om foråret samler i haver og bruger. når de forer deres reder i fuglekasser.

Med andre ord slæber mejserne forgiftet redemateriale med sig hjem.

Resultatet af den engelske undersøgelse, som er foretaget af forskere fra universitetet i Sussex med støtte fra fugleorganisationen Songbird Survival, er netop blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Science of Total Environment. 

Gifte i alle fuglekasser med hår

Forskerne fandt ud af, at en foruroligende stor andel af de undersøgte fuglekasser med ynglende mejser indeholdt pesticider, ja, hvad angår Fibronil, der er forbudt at anvende i landbruget i EU og Storbritannien, var der tale om 100 procents tilstedeværelse i redemateriale, der indeholdt hundehår og kattehår. Dette pesticid fandtes i samtlige 103 undersøgte redekasser beboet af musvitter og blåmejser. Der blev tjekket redekasser over hele England og både i områder på landet og i byer.

I 89 procent af de undersøgte reder fandt forskerne rester af Imidakloprid, der har været forbudt som insektmiddel i planteproduktion i EU siden 2018.

Den engelske undersøgelse peger på, at der er en mulig sammenhæng mellem andelen af uklækkede æg og døde mejseunger i de reder, hvor indholdet af de pesticider, som hunde- og katteejere bruger for at forebygge lopper og angreb af blodmider hos deres kæledyr, var højest. 

Brug for forskning i danske haver

- Det er bekymrende, at engelske forskere har kunnet påvise et stort indhold af pesticider i fuglereder, fordi der bliver brugt loppe- og blodmidemidler til kæledyr. Resultatet kalder på yderligere forskning og meget gerne i Danmarks haver, hvor man undersøger, om indholdet af pesticider i fugle, æg og unger hænger sammen med ungedødeligheden, siger Stefan Stürup, som er næstformand i DOF BirdLife.

- Hvis yderligere forskning kan dokumentere sammenhæng mellem loppegift og døde fugleunger, vil DOF BirdLife arbejde for, at midlerne ikke længere kan anvendes til hunde og katte, siger Stefan Stürup.

DOF BirdLife opfordrer hunde-, katte- og hesteejere så vidt muligt undlader at bruge loppe- og blodmidemidler. 

Kontakter

Stefan StürupNæstformand og tovholder på Klima- og BiodiversitetsfondenDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark

Tlf:30 82 81 92

Links

Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Vildmark i Thy kan blive til industrikvarter med vindmøller højere end Eiffeltårnet og Power-to-X-anlæg25.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Planer om at udvide Østerild Testcenter med risiko for store vindmøller med Power-to-X-anlæg i naturbeskyttede klitheder og vådområder truer fredede fugle, orkideer og sommerfugle. Unikke naturværdier er i fare i en tid, hvor kampen for biodiversitet bør have højeste prioritet, mener DOF BirdLife. Brug landbrugsjord i stedet for sjælden natur til test af vindmøller og Power-to-X-anlæg, der kræver stort forbrug af ferskvand.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye