På spektret 2025: Neurodivergente fortællinger på det store lærred
Autisme og neurodivergens er ikke usynlige i årets filmfestival. Fra Verdens autismedag 2. april til 10. maj ruller 'På spektret' over lærredet i Cinemateket.

Cinemateket markerer autisme-måneden med 10 nøje udvalgte film, der åbner døren til sindets mangfoldige måder at opfatte verden på. Gennem filmkunstnere og hovedpersoner, der tænker, sanser og føler anderledes, udforsker vi både livets udfordringer og dets skønhed.
Festivalen kombinerer film med otte tankevækkende oplæg samt en sansevenlig familievisning, der giver plads til alle.
Blandt gæsterne er samfundsdebattørerne Jonas Vennike og Ditte Rose, filminstruktør Saskia Boddeke og forperson i Autismeforeningen Karina Bundgaard.
”Vi håber, at oplæggene og samtalerne, der måtte følge, kan være med til at styrke forståelsen af, at en del af autismens kerne netop er en anderledeshed, der nok kan være besværlig at leve med, men som ikke som udgangspunkt er en tragedie,” siger medarrangør Tinja Vandmose fra Autismeforeningen Frb/Kbh.
Højdepunkter på programmet
- Talk med den verdenskendte psykolog Tony Attwood – en unik mulighed for at høre en af verdens førende eksperter i autisme.
- ’Manden der faldt ned på jorden’ (Nicolas Roeg, 1976) – David Bowies ikoniske rolle som en fremmed i en verden, han aldrig helt kan forstå.
- ’The Greenaway Alphabet’ (Saskia Boddeke, 2017) – en poetisk og kærlig dokumentar om instruktøren Peter Greenaways sansning af verden, der virker påfaldende autistisk.
- ’The King of Staten Island’ (Judd Apatow, 2020) – en skarp, rørende og humoristisk fortælling om en ung mand fanget mellem sin indre uro og drømmen om at finde en vej i livet.
- ’Girl, Interrupted’ (James Mangold, 1999) – Angelina Jolies intense portræt af en ung kvinder, der balancerer på grænsen mellem sårbarhed og styrke.
- Familien Addams (Barry Sonnenfeld, 1991) – en anderledes familie. Filmen vises den 17. april med let dæmpet lyd og svag belysning.
”Different, not less”
De ord fra autisme-pioneren Temple Grandin danner rammen om festivalens mission: At vise, at neurodivergens ikke er en fejl, men en måde at være i verden på.
”Autisme er en anderledeshed, der kan give glæder og sorger og for nogle dødeligt alvorlige udfordringer. Men for en del autister er en af de største udfordringer, de møder i livet, at deres anderledeshed ses som noget, der skal fikses, rettes op på, normaliseres. Det grundsyn giver grobund for en forkerthedsfølelse, mindreværd og måske ligefrem angst. Ting, som ikke er indbyggede dele af autismen, men som alligevel bliver til alt for almindelige følgesvende,” siger initiativtager Lise Lotz fra Netværk af Autistiske Kvinder (NAUK). Hun fortsætter:
”Ved valget af film til årets På spektret-festival har vi lagt vægt på, at ’det anderledes’ skildres solidarisk og nysgerrigt. Der er ikke altid tale om diagnosticeret og eksplicit autisme, men om film, der rummer det medfølende og måske ligefrem har et ’indefraperspektiv’. Uanset om den kommer fra karaktererne og handlingen, eller om den sniger sig ind via manuskriptforfatterens eller instruktørens mere eller mindre bevidste autistiske ’vibe’.”
Praktisk info
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Tid: 2. april – 10. maj 2025
Billetter: 95 kr. (65 kr. for Cinematekets medlemmer). Specialevents: 110/75 kr.
Bestilling: 33 74 34 12 eller online: På spektret 2025
Kontakter
Rasmus BrendstrupCinemateket
Tlf:+45 2889 5789rasmusb@dfi.dkBilleder
Om Cinemateket
Cinemateket i Gothersgade 55 er en del af Det Danske Filminstitut og afholder hver måned mere end 40 events med debatter, oplæg og talks, der perspektiverer og kontekstualiserer med afsæt i film.
Om Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.
Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut
Ny aftale skal sikre bedre og hurtigere udbredelse af danske kort- og dokumentarfilm31.3.2025 15:59:47 CEST | Pressemeddelelse
Forhandlingerne om en aftale, der skal sikre danske kort- og dokumentarfilm en bedre og hurtigere vej til visning på tv-stationernes platforme, er afsluttet. Parterne – DR, TV 2, Producentforeningen og Filminstituttet – er nået til enighed om en model, der skal følge Filmaftalen 2024-2027.
’Pigen med nålen’ Oscar-nomineret23.1.2025 14:53:12 CET | Pressemeddelelse
Magnus von Horns ’Pigen med nålen’ er nomineret til en Oscar i kategorien Best International Feature Film.
Stor fejring af dansk stumfilm8.1.2025 10:33:36 CET | Pressemeddelelse
Filminstituttet er nået i mål med Danmarks største filmhistoriske formidlingsprojekt: Nu kan hele den danske stumfilmarv ses gratis online. Det bliver fejret den 22.-26. januar under København Stumfilmfestival, der byder på stumfilm med levende musik i Cinemateket.
Bestyrelsesleder for Filminstituttet trækker sig for at give projektet arbejdsro19.12.2024 10:54:59 CET | Pressemeddelelse
Jeg vælger nu at trække mig som bestyrelsesleder for Filminstituttet. Det sker på baggrund af den kritik, der har været i forbindelse med opførelsen af Filmtaget, der åbnede den 15 august 2024.
Invitation til FILM PÅ VEJ / Forår og sommer 202518.12.2024 14:49:34 CET | Pressemeddelelse
Filminstituttet vil gerne invitere til FILM PÅ VEJ den 4. februar i Cinemateket, hvor det kommende halve års danske biograffilm bliver præsenteret.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum