Spånerne vil flyve, når top-specialiserede håndværkere fra hele verden demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet
Har du tænkt over det hårde arbejde, der skulle til, dengang bygninger som Børsen, Notre Dame eller de store danske gårde blev skabt? Det arbejde kan du få indblik i, når top-specialiserede restaureringshåndværkere fra hele verden - nogle netop hjemvendt fra Notre Dame - demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet.

Bevæger du dig den kommende tid ned forbi marken foran herregården Fjellerup på Frilandsmuseet, vil træspånerne flyve dig om ørene. Økser vil blive svunget, når nogle af de bedste håndværkere fra hele verden og fra Frilandsmuseet med speciale i restaurering og gamle byggemetoder demonstrerer udvalgte klassiske teknikker fra den 23. april til 27. april. Som at hugge med økse, snøre op og omdanne kæmpemæssige træstammer til træ, du kan bygge med. Fra den 27. april vil Frilandsmuseets restaureringshåndværkere og håndværkere fra Hustømreforeningen undervise fremtidens håndværkere i selvsamme teknikker og metoder. Metoder, der både danner grundlaget for bygninger som Børsen og Notre Dame og husene på Frilandsmuseet, og giver dig et unikt historisk indblik i, hvordan man arbejdede - og knoklede - med træet tilbage i tiden. Men det er også metoder, som, hvis de bliver mere udbredt, kan trække byggeindustrien i dag i en mere bæredygtig retning.
“Vi er utrolig glade for, at Frilandsmuseet sammen med Hustømrerforeningen, NEXT, og Københavns Tømrerlaug gennem dette projekt kan være med til at støtte op om det gamle håndværk. Både ved at undervise lærlinge der deltager i kurserne, men også ved at give vores gæster mulighed for at følge med i processen, mens kurserne står på. De klassiske byggemetoder er en vigtig del af vores immaterielle kulturarv. De er en levendegørelse af historien, men de indeholder også utrolig meget viden, vi kan bruge i dag. Både når hændelser som branden på Børsen og Notre Dame opstår, men også i forbindelse med at gøre byggeindustrien mere bæredygtig,” siger bygningschef på Nationalmuseet, Line Mølgaard Doulgerof.
Et kongeværk som Børsens
Fra 23. april til 23. maj vil gæster på Frilandsmuseet altså kunne følge med i arbejdet fra sidelinjen, mens håndværkere og lærlingene får sved på panden. Og det bliver et håndværkertræf af rang. Foruden vores egne erfarne håndværkere, vil det være top-specialiserede håndværkere fra hele verden - nogle af dem netop hjemvendt fra at have bygget på Notre Dame i Paris - der bidrager til projektet. Mens de erfarne restaureringshåndværkere demonstrerer det gamle håndværk, vil de bl.a. også hugge tømmer til et hovedspærfag, et såkaldt “kongeværk”, som det der var under det 400 år gamle tag på Børsen inden, den brændte.
“Det har i flere hundrede år været vores pligt at sikre, at vores medlemmer, tømrersvendene i København, har de færdigheder, der skal til for at bygge og vedligeholde byen. Da Børsen brændte, tabte vi et unikt Københavnsk tagværk og et stykke dansk bygningskulturarv, og vi er meget glade for at Børsens bygherre tager deres opgave så seriøst. Derfor skal vi selvfølgelig også leve op til vores gamle forpligtelse og klæde lærlinge og svende på til denne og andre fremtidige vigtige restaureringsopgaver. Det gør vi I dette samarbejde med Frilandsmuseet,” siger formand for Hustømrerforeningen, Daniel Skovhus.
Bæredygtige huse
Som samfund står vi i dag overfor den udfordring, at der bliver bygget for meget nyt og bevaret og restaureret for lidt. På Frilandsmuseet ved vi bedre end noget andet sted, hvor udfordrende det kan være at skulle restaurere og renovere gamle bygninger. Men med de rette færdigheder bliver det mere overkommeligt og dit hus får potentielt et betydeligt lavere miljømæssigt aftryk.
“Ved at forstå de gamle byggemetoder forstår du det store arbejde, der gik forud for at kunne rejse et hus eller en bygning som Børsen. Som tømrer og håndværker kommer du meget tættere på træet, når du arbejder med gamle redskaber som øksen og benytter de klassiske byggemetoder. Du lærer at bruge din krop mere effektivt og får større respekt for materialerne, som vi i dag skal passe på og begrænse udnyttelsen af. Jeg synes personligt, at vi skal vide, hvad det er, vi kasserer, når vi vælger at rive ned frem for at restaurere. Der ligger så mange menneskelige kilojoule i de huse, så meget teknisk viden og snilde i hver en konstruktion,” siger Peter Steffensen, der er håndværker på Frilandsmuseet og en af underviserne på kurset.
“Det gælder om at professionalisere disse færdigheder og indføre dem på uddannelserne, så de ikke kun kommer museumshuse og kulturarvsbyggerier til gavn. De skal være en del af fremtidens håndværkeres værktøjskasse, så vi kan passe bedre på de bygninger, vi allerede har, og stoppe med at rive gamle men fuldstændig brugbare huse ned, bare fordi de ikke uden videre passer ind tidens behov,” siger Line Mølgaard.
Dette projekt er et samarbejde med Hustømrerforeningen, NEXT, Københavns Tømrerlaug og Frilandsmuseet.
Hvor: på marken foran herregården Fjellerup på Frilandsmuseet
Hvornår: Det gamle håndværk demonstreret af internationale håndværkere fra 23. - 27. april. Kurset for fremtidens håndværkere er fra 27. april - 23. maj.
I august 2025 vil kongeværket færdiggøres og i september vil det rejses.
Nøgleord
Kontakter
Barbara HiltonPressekoordinator
Tlf:31708407bahi@natmus.dkBilleder
Om Frilandsmuseet
Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet
Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Påske på Frilandsmuseet: Forårsfornemmelser, bindebreve og nylagte æg12.3.2025 14:58:37 CET | Pressemeddelelse
Påskeæg i fine farver, drillende gækkebreve, æggende lege og fejring af det spirende forår. Det forbinder mange med påske, og det kan I også opleve, når vi på Frilandsmuseet fejrer påske fra den 12. - 21. april med alt, hvad den kan trække af æg’tiviteter. Men påsken var også en udfordrende tid for bønderne, og i den forbindelse var traditioner et vigtigt redskab til at skabe ro og håb i en hård verden.
Boller og ballade: Fastelavn på Frilandsmuseet25.2.2025 09:29:42 CET | Pressemeddelelse
Giv tønden et ordentligt slag og spis dig rund og glad i fastelavnsboller. Nok er vores huse lavloftede, men udenfor på Frilandsmuseet er der højt til himlen og masser af plads, så det er bare med at give den gas, når vi holder fastelavn den 1. og 2. marts.
På med flyverdragten – der er vinterballade på Frilandsmuseet4.2.2025 11:35:19 CET | Pressemeddelelse
Der vil være gang i Remouladegade, når vi folder vores vinterferieprogram ud i Frøsnapperbyen. Fra den 8. - 16. februar vil I bl.a. kunne male på plankeværk, farve batik, lave snobrød og få sved på panden, når vi afholder sæbekassebilsræs. Otto, Sille og Orla kommer også forbi og børnene kan få indblik i Ole Lund Kirkegaards fantastiske univers, når der læses højt i byens forsamlingssal.
Start din juleferie på Frilandsmuseet10.12.2024 13:11:05 CET | Pressemeddelelse
Vi skruer som altid op for den helt store juleidyl, når vi holder jul på Frilandsmuseet. Og som noget helt nyt i år holder vi også åbent i juledagene. Så har I brug for ekstra julestemning eller en gåtur mellem julefrokosterne, ligger vi inde lange strækninger og alt hvad jeres julehjerter kan begære.
Den gamle jul - forberedelser og fejringer20.11.2024 10:42:45 CET | Pressemeddelelse
Få højtider er som julen. Hvert år samles millioner af danskere til juleaftener og julefrokoster landet over og gør præcis det samme. Den samme dejlige mad, de samme traditioner. Men hvor stammer det hele egentlig fra? Det dykker forfatter Christine Tjalve og museumsinspektør på Frilandsmuseet Anja Jørgensen ned i i deres nye bog Den gamle jul - forberedelser og fejringer, der udkommer den 30. november.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum