Startskud for byggeriet af Danmarks nye forskningsskib
DTU indgår værftskontrakt om byggeriet af forskningsskibet Dana V, som er tegnet af danske skibsdesignere. Skibet vil kunne anvendes af alle forskningsmiljøer i Rigsfællesskabet.

Byggeriet af Danmarks kommende forskningsskib Dana V kan gå i gang i april 2025. Efter en EU-udbudsrunde er der valgt et værft, som kan imødekomme de omfattende tekniske krav til Dana V. Fire værfter var prækvalificeret til at afgive bud, og værftskontrakten blev tildelt det spanske værft Construcciones Navales P. Freire, S.A.
Freire-værftet har solid erfaring med at konstruere skræddersyede, højteknologiske fartøjer, der er beregnet til at udføre meget komplekse operationer. Freire har status som et internationalt benchmark-værft, som andre værfter sammenligner sig med i forhold til at opnå et højt niveau af kvalitet, effektivitet og innovation.
Ved en underskriftsceremoni på DTU kunne rektor på DTU Anders Bjarklev og general manager Marcos Freire fra det spanske skibsværft skrive under på en værftskontrakt.
”Vi er utroligt glade for, at det er lykkedes at indgå en værftskontrakt for Dana V. Skibet markerer et helt nyt kapitel i dansk havforskning og bliver en forsknings- og uddannelsesplatform på højeste internationale niveau til gavn for alle danske forskningsmiljøer og Rigsfællesskabet. Dana V vil kunne begejstre unge til at uddanne sig som havforskere og maritime ingeniører, og på den måde videreføre stolte danske traditioner som maritim nation,” siger Anders Bjarklev.
Byggeriet af Dana V bliver sat i gang i april 2025 og afsluttes forventeligt i efteråret 2027. DTU er ansvarlig for projektets overordnede ledelse, mens den skibstekniske projektledelse og tilsyn på værftet udføres af det danske firma OSK Design A/S. I byggefasen vil studerende få mulighed for at komme i praktik og få indsigt i områder som design og bygning af skibe, fremdriftsteknologi, maritim bæredygtighed og mange andre aspekter, ligesom de fik indsigt i den tidligere designfase, der blev gennemført af Dansk Dana Konsortium bestående af Knud E. Hansen A/S, Naval Architects og Odense Maritime Technology A/S.
To gange Rundetårn
Dana V bliver et unikt skib, designet helt fra bunden. Skibet bliver med sin 70 meter lange stålkonstruktion dobbelt så langt, som Rundetårn er højt, og har en samlet vægt på 2.545 tons. Det bliver konstrueret, så det både kan udføre opgaver i isfyldt farvand i Arktis, sejle langt over oceaner og bevæge sig nærmest lydløst gennem vandet.
Dana V’s fremdriftsteknologi er tilrettelagt, så skibet kan koble fra motor til batteri, når det løser opgaver, som kræver særlig stille fremdrift. Dana V kan sejle så støjsvagt, at lyden ikke påvirker akustiske sensorer til undersøgelser i havet, så det er muligt at udføre forskning med minimal påvirkning.
I forhold til klimamæssig bæredygtighed bliver Dana V udstyret, så det kan sejle på (bio)diesel og batteri. Grundige undersøgelser har afdækket, at (bio)diesel og batteri er de to fremdriftsteknologier, der er praktisk mulige inden for en længere årrække, når forskningsskibet blandt andet skal sejle i arktiske farvande.
Både forsknings- og uddannelsesskib
Dana V bliver en forsknings- og undervisningsplatform i international topklasse. En af skibets kerneopgaver er at kunne varetage de moniteringsopgaver, som Danmark er forpligtet til at gennemføre som del af EU’s Fælles Fiskeripolitik og bidrage til implementeringen af EU's miljødirektiver.
I forhold til fiskemonitering bliver Dana V udstyret med moderne instrumenter, der vil sikre høj datakvalitet og -mængde. Skibet har kapacitet til at undersøge fiskestimer, marine økosystemer, vandstrømme og forandringer i havets biodiversitet, interaktion mellem biolog, fysik og klima, og undersøgelse af geologiske forhold i havbunden og havbundens overflade.
Dana V udgør som skib også en testplatform med laboratoriefaciliteter, som giver fleksible muligheder for både forskere og studerende, f.eks. er der direkte adgang til at følge og aflæse data for drift i skibets maskinrum. På den måde kan de studere forhold om f.eks. skibets forbrug af brændstof og data for støj. Alle rum er designet som åbne, fleksible rum, der skal kunne indrettes, så de kan rumme fremtidens gode ide og nye tilgange til forskning og undervisning.
Skibet bliver udrustet med det nyeste videnskabelige udstyr, som kan udføre undersøgelser i hele oceandybden. Instrumentpakken ombord er omfattende og rummer teknologier som videnskabeligt højpræcisionsekkolod, sonar, lydhastighedsmåler og systemer til at monitorere trawl og meget mere. Desuden designes skibet, så det videnskabelige udstyr kan tilpasses efter behov fra togt til togt, f.eks. ved at placere laboratoriecontainere på dækket.
Dana V har plads til 38 personer – 18 i en-personers kamre og 20 i dobbeltkamre.
Finansiering
Finansieringen af Dana V er blevet mulig med afgørende tilskud fra statens forskningsreserve og af to afgørende donationer på 50 mio. kr. hver fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt fra Aktieselskabet Dampskibsselskabet Orient’s Fond, og herudover DTU's medfinansiering.
Fakta
Dana V – Danmarks fremtidige forskningsskib
Dana V ejes, ligesom forgængeren Dana IV, af DTU, men kan anvendes af alle forskningsmiljøer i Rigsfællesskabet under koordination af Dansk Center for Havforskning, der har som formål at styrke og stimulere dansk havforskning.
Ud over at være et forsknings- og uddannelsesskib er Dana V en forudsætning for, at DTU kan udføre nationale opgaver med forskning og overvågning af fiskeri, levende marine ressourcer og havmiljø for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri samt Miljø- og Ligestillingsministeriet.
Dana V skal ud over overvågning og forskning anvendes til at uddanne bl.a. havforskere, geologer og fremtidens maritime ingeniører, der arbejder med design, konstruktion og vedligeholdelse af skibe og test af nye grønne skibsløsninger og teknologi til at foretage state-of-the-art-observationer under vand.
Dana har gennem mere end 100 år været navnet på Danmarks største forskningsskibe. De har bidraget til vores viden om livet i havet og har været med til at definere Danmark som en havforskningsnation. Dana I bidrog til identifikation af den europæiske åls gydeområde i Sargassohavet i 1920/21. Dana II gennemførte en af de første videnskabelige ekspeditioner rundt om på kloden i 1928-30, mens Dana III i 1937-77 undersøgte stort set alle Nordatlantiske søområder. Det nuværende Dana IV har sejlet siden 1981 og i 2025 skal skibet på togt i 180 dage.
Kontakter
Claus NielsenUniversitetsdirektør
Tlf:45 25 10 02Tlf:24 26 00 07Direktor@Adm.Dtu.DkDTU Presse
Pressekontakten varetages alle hverdage fra kl. 9-16
DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er i top tre på patentansøgninger i Danmark27.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vestas og Novozymes er de eneste danske virksomheder, der ansøger om flere patenter end DTU, viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed. Det er første gang nogensinde at et universitet er i top tre.
Stor stigning i kvote 2-ansøgere til DTU’s uddannelser17.3.2025 16:27:33 CET | Pressemeddelelse
Det er fortsat populært at studere på DTU, hvor antallet af kvote 2-ansøgere, der har DTU som førsteprioritet, er vokset med 30%. Det er markant flere end på landsplan.
DTU og europæiske partnere står bag verdens første 3D-print af metal i rummet12.3.2025 12:36:33 CET | Pressemeddelelse
I dag præsenterer DTU Space et af verdens første 3D-printede metalobjekter fremstillet i rummet. Det sker ved et event hos DI, hvor den banebrydende teknologi præsenteres for første gang i Danmark.
DTU får ny dekan for bæredygtighed28.2.2025 09:00:11 CET | Pressemeddelelse
Camilla Rygaard-Hjalsted bliver DTU’s nye dekan med ansvar for bæredygtighed. Hovedfokus bliver at understøtte en bæredygtig samfundsforandring til gavn for mennesker og miljø.
Anders Bjarklev forlænges som rektor på DTU27.2.2025 14:50:31 CET | Pressemeddelelse
DTU’s bestyrelse har forlænget nuværende rektor dr. techn. Anders Bjarklev for en tre-årig periode.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum