E-cigaretter med farlig kemi flyder derude: Nu skal affaldsindsamlere undersøge omfanget
Når årets affaldsindsamling hos Danmarks Naturfredningsforening i denne uge trawler landskabet igennem for henkastet affald, vil det være med skarpt fokus på de såkaldte e-cigaretter, også kendt som bl.a. puffbars, der er engangsprodukter med miljøskadeligt indhold. Flere end 180.000 børn og voksne er tilmeldt.

De kommer i mange farver og med mange navne. Vape, e-cigaret, puffbar. Nogle er genopladelige, men mange e-cigaretter er engangsprodukter, der produceres med et bestemt antal sug, hvorefter e-cigaretten ikke længere kan bruges.
Det betyder, at mange e-cigaretter havner i skraldespanden eller på gaden.
Ud over, at det er et voldsomt ressourcespild at lave batteridrevne engangsprodukter på denne måde, så er det også dybt problematisk, når e-cigaretterne ender i skraldespanden eller i naturen. Det forklarer Susanne Svenné, der er miljøpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.
- De her e-cigaretter er ikke harmløse. Man skal forestille sig en plastikbeholder, der både indeholder miljøfremmed kemi, elektronik og et litiumbatteri. De må for alt i verden ikke ende i naturen, hvor de kan være skadelige for dyreliv og levende organismer i det hele taget, siger hun.
Ender de brugte e-cigaretter i skraldespanden, går værdifulde ressourcer til spilde, der kunne være genanvendt. Litiumbatterier indeholder nemlig en række værdifulde stoffer som er meget energikrævende og miljøbelastende at udvinde, siger Susanne Svenné.
I stedet skal e-cigaretter sorteres som farligt affald, så de kan blive adskilt på forsvarlig vis, hvorefter de forskellige komponenter kan sorteres og genanvendes.
Nu skal der tælles
På årets affaldsindsamling opfordres indsamlerne til at tælle de e-cigaretter, de får i sækken. Med tusindvis af indsamlere fordelt på hele landet, håber Danmarks Naturfredningsforening at kunne tegne et billede af problemets størrelse.
Det siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
- Det er interessant at se, hvor mange, vi rent faktisk finder. Og vi håber, at vi ved at overbringe politikerne billeder og et reelt tal på, hvor mange e-cigaretter fyldt med forurening, vi helt konkret har fundet derude, vil gøre dem ekstra motiverede for at sikre, at de ikke ender der.
Samvirke anslog i 2024, at op imod 270.000 e-cigaretter ugentligt kan havne i restaffald eller naturen. Samvirke er kommet frem til estimatet ved at oversætte en britisk undersøgelse til danske forhold og peger derfor på, at tallet er behæftet med usikkerhed.
30 % af danskerne siger, at de har set e-cigaretter henkastet på gaden eller i naturen (Epinion for DN, 2025).
Affaldsindsamlingen begynder mandag d. 31. marts og slutter søndag d. 6. april.
FAKTA: E-cigaretter
- Skadelige stoffer: E-cigaretter indeholder giftstoffer og tungmetaller. Batteriet er ofte litiumbatterier, som også kan indeholde grafit, silicium, jern, fosfat, nikkel, mangan, kobolt og aluminium. Den kemiske væske indeholder bl.a. nikotin og propylenglycol, som er giftige i koncentreret form for mennesker og dyr.
- Farligt affald: E-cigaretter skal sorteres som miljøfarligt affald – i den røde boks, der afhentes ved husstande eller på genbrugsstationen. Her kan affaldet håndteres sikkert og adskilles til genanvendelse.
- Ulovligt: E-cigaretter med anden smag end tobak og mentol er ulovlige i Danmark. Alligevel finder mange af de ulovlige e-cigaretter vej til forbrugerne. I 2023 lukkede Sikkerhedsstyrelsen fx flere end 500 profiler på sociale medier, der solgte de ulovlige e-cigaretter
FAKTA: Affaldsindsamlingen
- Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald, der hvert forår siden 2006 har trukket tusindvis af børn og voksne på gaden og ud i naturen for at give lokalsamfundet en forårsrengøring.
- Affaldsindsamlingen foregår i 2025 i uge 14. Fra mandag d. 31. marts samler børn fra dagtilbud og skoler ind i hverdagene, mens foreninger, idrætsklubber, familier mv. griber handske og sæk i weekenden, hvor indsamlingen slutter søndag d. 6. april.
- Affaldsindsamlingen har i år fokus på e-cigaretter, der henkastes i naturen. I 2019 var fokus på cigaretskod, hvor indsamlerne indberettede fund af flere end 1.500.000 skod i naturen i løbet af en uge.
- Alle er velkomne til at deltage i Affaldsindsamlingen. På www.affaldsindsamlingen.dk kan man finde indsamlinger i sit lokalområde.
Nøgleord
Kontakter
Anders VogelPresserådgiver (lokal), Danmarks Naturfredningsforening
Tlf:31 19 32 11anders@dn.dkKasper Pihl MøllerPresserådgiverDanmarks Naturfredningsforening
Tlf:26816228kpm@dn.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Overforbrug: Hver fjerde familie forsøger ikke at reparere børnetøjet, når det går i stykker19.3.2025 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
I anledning af Danmarks ’country overshoot day’ inviterer Danmarks Naturfredningsforening og MINI A TURE i dag børnefamilier til repair-café i København. Målet er at sætte fokus på en problematisk forbrugskultur og samtidig inspirere forældrene til at forlænge levetiden på børnetøjet og dermed holde forbruget nede.
Naturfredningsforening bakker op om ambitiøst klimamål for 203527.2.2025 11:03:00 CET | Pressemeddelelse
Klimarådets nye statusrapport konkluderer, at et ambitiøst klimamål i 2035 er nødvendigt for at bane vejen for regeringens mål om klimaneutralitet i 2045. Danmarks Naturfredningsforening anbefaler mål på 90 procents CO2-reduktion i 2035.
DN glæder sig over trawlfrie områder – men er skuffet over udskydelse af CO2-afgift i fiskeriudspil3.2.2025 11:24:38 CET | Pressemeddelelse
Trawlfrie områder er det vigtigste virkemiddel for at genoprette havnaturen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, der glæder sig over, at regeringen nu vil gøre Bælthavet og en lille del af Kattegat trawlfrit. Men det er ekstremt skuffende, at regeringen samtidig de facto annullerer CO2-afgiften for fiskeriet, lyder det.
Nye officielle tal: Rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer14.1.2025 06:17:00 CET | Pressemeddelelse
GEUS har netop offentliggjort de nyeste tal for fund af pesticidrester i vandboringerne, som viser rekordhøje forekomster i 2024. Alarmerende tal, som bør få regeringen til at handle og indføre et stop for anvendelse af pesticider oven på de sårbare grundvandsdannende arealer, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening og DANVA.
DN: Mere natur og mindre landbrug er vejen til ambitiøst 2035-mål29.11.2024 12:01:38 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening ønsker ambitiøst klimamål for 2035 og bakker op om Klimarådets konklusion om, at omlægning af landbrugsjord til skov og natur er et af de allervigtigste værktøjer til at reducere drivhusgasudledningerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum