12 mio. kr. til forskning i sprogpædagogik
Forskere vil nytænke sprogpædagogik gennem leg og sanselige oplevelser for at styrke børns sprogudvikling.

Et nyt forskningsprojekt har modtaget 12 millioner kroner til at undersøge, hvordan leg og sanselige oplevelser kan styrke børns sprogudvikling.
Projektet, der ledes af lektor i pædagogik Annegrethe Ahrenkiel fra RUC, samler forskere fra flere institutioner og samarbejder med dagtilbud i hele landet. Der er et stort ønske om at styrke den tidlige sproglige udvikling i daginstitutioner, men traditionelle sprogpædagogiske indsatser kan være udfordrende for børn at deltage i – især hvis den traditionelle sprogpædagogik ikke tager højde for deres forskellige behov og interesser.
Projektet tager fat på denne problemstilling ved at undersøge, hvordan leg, bevægelse og æstetiske oplevelser kan skabe bedre rammer for børns sproglige udvikling.
Sprog er mere end ord
"Sprog er meget mere end ord – det er en social og sanselig praksis. Ved at inddrage leg, bevægelse og æstetiske oplevelser kan vi skabe bedre rammer for børns lyst til at udtrykke sig og til at deltage. Vi håber, at projektet kan bidrage til at nytænke sprogpædagogik og gøre den mere inkluderende for alle børn," siger Annegrethe Ahrenkiel.
Projektet vil udvikle nye begreber for børns sprog og nye forståelser af, hvordan børn udvikler deres sprog. Ved at samarbejde med institutioner, der prioriterer leg, sanselighed og sproglig kreativitet, vil forskerne få indsigt i, hvordan disse elementer kan fremme børns sproglige deltagelse og udtryksevne.
Inspiration til pædagoger og undervisere
Resultaterne vil blandt andet blive samlet i en lærebog og visuelle læringsmaterialer, der kan inspirere pædagoger samt undervisere på professionshøjskoler til at integrere mere leg og kreativitet i sprogpædagogikken.
Forskningen er finansieret af ’Partnerskab for Børneforskning’ og gennemføres i samarbejde mellem RUC, DPU, VIA UC samt institutioner og kommuner i både Øst- og Vestdanmark
Nøgleord
Kontakter
Annegrethe AhrenkielInstitut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet
Tlf:28721190annegrah@ruc.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Flere vil have en uddannelse på Roskilde Universitet5.7.2025 17:10:05 CEST | Pressemeddelelse
Roskilde Universitet har i år modtaget 1.895 1. prioritetsansøgninger fra håbefulde studerende in spe. Det svarer til en stigning på fem procent sammenlignet med sidste år.
Forsker fra RUC udnævnt til Børnerådet3.7.2025 09:33:35 CEST | Pressemeddelelse
Sarah Alminde er udpeget som medlem af det nye Børneråd, som skal rådgive regeringen om børns rettigheder og trivsel.
Ny forskning: Når hunden bliver ældres bedste ven3.7.2025 05:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt undersøger, hvordan hunde styrker livskvalitet og skaber sociale bånd for ældre, der lever alene.
Ny forskning: Danske medier holdes i ørerne i et avanceret netværk – men etikken er både til forhandling og under pres26.6.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske medieverden rummer en række redskaber til at sikre ansvarlige medier, men medieansvaret og presseetiske grænser er hele tiden til forhandling. Og under pres, konkluderer studielektor Maria Bendix Wittchen i sin ph.d.-afhandling.
Roskilde Universitet bliver base for nyt videnskabeligt tidsskrift om bæredygtighed26.6.2025 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
RUC skal stå for at udgive The Journal of Sustainability og styrker dermed universitetets profil inden for forskning i bæredygtighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum