31 procent af danske katte lever deres liv inden døre
En ny undersøgelse foretaget på vegne af forsikringsselskabet Agria viser, at 50 procent af yngre danske katteejere lader deres katte tilbringe det meste af deres liv indendørs. Blandt 40-74-årige katteejere lader helt op til 82 procent deres katte bevæge sig frit både inde og ude.

Ny undersøgelse*, foretaget for Agria Dyreforsikring, viser, at i aldersgruppen 18-39 år holdes hele 50 procent af danske katte indendørs, sammenlignet med 18 procent i aldersgruppen 55-74 år. Forskellen kan skyldes, at yngre danskere oftere bor i lejligheder i bymiljøer.
- Vi ser en tendens, hvor specielt yngre katteejere i stigende grad ønsker at beskytte deres katte mod de farer, de kan stå over for udendørs. Men når katten skal leve hele sit liv indendørs, stiller det højere krav til ejeren om at sikre, at katten får den mentale og fysiske stimulering, der skal til, for at den kan have det godt, siger Tine Stabell, direktør hos Agria Dyreforsikring.
Agrias bedste tips til aktivering af indekatten:
1. Lad katten lede efter sin mad
En nem måde at få din kat aktiv på er at sprede dens tørfoder forskellige steder i hjemmet i stedet for at lægge det i dens madskål.
Gem for eksempel nogle foderpiller i kradsetræet, i vindueskarmen og under et bord, eller rul tørfoderpiller hen over gulvet, så det bliver en spændende jagt. Du kan også lave aktiveringslegetøj til katten: En tom æggekarton eller pappet fra en toiletrulle, som du folder kanterne ind på, kan blive til spændende udfordringer, hvis du putter mad eller godbidder indeni. Du kan selvfølgelig også investere i decideret aktiveringslegetøj i en dyrehandel.
2. Leg med din kat
Hvornår er din kat mest aktiv og legesyg? Brug disse ekstra aktive øjeblikke til at lege sammen.
Katte elsker leg, der efterligner deres naturlige jagtadfærd. Legetøj, der bevæger sig, som larmer og som kan ligne et bytte, er meget populært. Nogle katte bliver ekstra interesserede i legetøj, der indeholder katteurt. Når legen med dig er slut, så husk at fjerne ting, der kan være farlige for katten. Fjern snore, net og andre ting, der kan sætte sig fast i kattens mave-tarmkanal.
3. Skab nye steder at udforske
En stor papkasse kan underholde en kat i lang tid. Du kan også lægge et tæppe over en stol eller et bord, så det bliver en hule, som katten kan udforske.
I butikker, der sælger katteudstyr, kan du finde sjove knitrende tunneller, der er spændende at løbe igennem og lege i.
Et andet tip kan være at sætte en stor skål med lunkent vand på badeværelsesgulvet og lægge en flydebold op i. De fleste katte synes, det er sjovt at plaske og smide rundt med bolden i vandet.
4. Lær din kat tricks
Ligesom hunde kan også katte lære tricks: For eksempel kan du lære din kat at "sidde", "give pote", "high-five", "sidde bamse" og "gå rundt i en cirkel".
Når du leger og indlærer tricks med din kat, vil du fornemme, at det styrker dit og din kats forhold.
5. Giv din kat sele på og tag den med ud
Hvis du har en indendørs kat, kan du træne den til at gå med sele og snor.
Start indendørs, hvor katten føler sig sikker. Gå gradvist frem og giv masser af godbidder, så katten får gode associationer til selen og snoren. Til sidst kan du tage din kat med ud på små gåture.
*Undersøgelsen blev gennemført af Xtreme på vegne af Agria i december 2024, hvor 305 danske katteejere bidrog med svar.
Nøgleord
Kontakter
Lotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder

Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Trafikulykker tager halvdelen af danske huskattes liv11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse viser, at den mest almindelige dødsårsag blandt katte er påkørsel i trafikken. Faktisk er påkørsler skyld i, at halvdelen af forsikrede svenske huskatte kun lever i 4,4 år - en tendens, vi også ser i Danmark. Se listen over forskellige katteracers forventede levetid og de mest almindelige dødsårsager for katte - samt tip til, hvordan du bedst beskytter din kat.
Beskyt dig selv og dit kæledyr mod flåter9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flåter er små, men kan gøre stor skade ved at overføre alvorlige sygdomme. Her får du gode råd til hvordan du kan forebygge smitte, genkende symptomerne og undgå sygdomme hos din firbenede ven.
Når katten holder sommerferie7.7.2025 10:54:10 CEST | Pressemeddelelse
Sådan får du en sommerglad kat: Undgå de typiske feriefælder med den komplette sommerguide for dig med kat og få bl.a. råd til, hvordan du forbereder katten på ferie, varme dage, insektstik, transport og pasning.
Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne27.6.2025 12:00:31 CEST | Pressemeddelelse
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Ejere kan mindste risiko for hestens halthed20.6.2025 15:15:14 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse, foretaget af Agria, viser, at halthed er den mest almindelige årsag til, at heste har brug for dyrlægebehandling: Hver fjerde danske hesteejer har tilkaldt dyrlægen grundet halthed, og oftest er ledbetændelse årsagen. ”Forkert træning og manglende restitution er roden til problemet”, ifølge Agrias hestedyrlæge Jon Vedding Nielsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum