Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.

83 procent af verdens elektronikaffald går tabt eller håndteres uforsvarligt. Det skal ændres markant med en ny målrettet indsats, hvor Teknologisk Institut i samarbejde med produktionsklyngen MADE og med støtte fra Industriens Fond hjælper danske virksomheder med at implementere cirkulære produktionsmetoder.
Ud over det massive ressourcespild, hvor kun 17 procent af elektronikaffaldet genanvendes, er der også et stigende forbrug af knappe råstoffer, og en kritisk afhængighed af sjældne jordarter og mineraler fra ustabile regioner.
Projektet Recirkuler elektronik – en vej til cirkulær produktion skal nu hjælpe danske elektronikvirksomheder med at minimere forbruget af kritiske råmaterialer og øge genanvendelsen.
- Projektet tager afsæt i EU’s Ecodesign-forordning, der stiller nye krav til cirkularitet. Projektet skal hjælpe virksomheder med at implementere nye cirkulære løsninger i produktionen i en industri som i den grad er blandt de mest problematiske i et ressourceperspektiv, siger Anders Ziegler Kusk, der er programansvarlig for bæredygtig produktion i Industriens Fond.
Gentænke produktionen
Teknologisk Institut og MADE vil konkret analysere produktionsprocesser hos 30 elektronikvirksomheder for at kortlægge deres materialeforbrug og identificere, hvor der er størst potentiale for genbrug:
- Vi skal indhente ny viden om, hvordan vi udvikler konkrete værktøjer og metoder, der gør det nemmere og billigere for virksomhederne at genbruge komponenter og reparere elektroniske produkter som f.eks. printplader. I MADE har vi hjulpet virksomheder med at automatisere monteringen af printplader, nu skal vi vise, at det muligt at demontere komponenter og anvende dem igen, så processen bliver cirkulær frem for lineær. Det er afgørende, at nogle virksomheder har modet og viljen til at gå forrest,” siger Nigel Edmondson, MADE’s CEO.
Og den tilgang støtter projektlederen op om:
- Vi skal grundlæggende gentænke måden, vi producerer elektronik på. Ved at designe til genbrug og reparation kan virksomhederne både reducere deres miljøpåvirkning og styrke deres konkurrenceevne på et marked, hvor EU stiller stadigt skarpere krav til produkternes holdbarhed, siger Zachary Davis, souchef ved Teknologisk Institut.
Printet elektronik
Desuden vil man i projektet undersøge mulighederne for at producere mere bæredygtig elektronik ved at printe komponenter. Printet elektronik reducerer materialeforbruget ved kun at tilføje materiale præcis, hvor det er nødvendigt.
Konkrete løsninger genbruges
I projektets praktiske fase vil virksomhederne implementere konkrete løsninger, der kan genbruges på tværs af elektronikindustrien. F.eks. vil printplader blive redesignet, til at bruge mindre materialer, bruge bæredygtige produktionsprocesser og så de kan skilles ad i rene materialefraktioner, hvilket gør det muligt at genbruge værdifulde metaller og mineraler.
To til tre udvalgte virksomheder får mulighed for at teste de nye produktionsmetoder direkte i deres produktion. Målet er at reducere deres materialespild med 20 procent og CO2-udledningen med minimum 30 procent. De succesfulde løsninger vil derefter blive gjort tilgængelige for hele branchen gennem et nyt dansk netværk for cirkulær elektronikproduktion.
Den danske elektronikbranche beskæftiger 25.000 medarbejdere i elektronikindustrien og med fremstilling af elektrisk udstyr. Kendte produkter er tastaturer, trådløst udstyr, TV og lyd, medico-udstyr, høreapparater og motorer.
Fakta om Recirkuler elektronik – en vej til cirkulær produktion:
- Projektet er et ud af en række bevilgede projekter under overskriften ’Cirkulær Produktion – for et stærkere og grønnere dansk erhvervsliv’, som Industriens Fond står bag
- Projektet er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, MADE og 15 danske elektronikvirksomheder
- Beløbet er støttet af Industriens Fond med 2.9 mio. kr.
- Projektet løber fra 2024 – 2027 og løber fra 2025 til 2027
- Læs mere her: https://industriensfond.dk/projekt/recirkuler-elektronik-en-vej-til-cirkulaer-produktion/
Nøgleord
Kontakter
Souschef, ph.d., Zachary Davis, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2507, mail: zjd@teknologisk.dk
Billeder




Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
38 millioner år gammel kristtornblomst fundet i rav27.3.2025 11:07:40 CET | Pressemeddelelse
En usædvanligt velbevaret blomst indkapslet i rav er analyseret med avanceret teknologi. Det har gjort det muligt at identificere det danske danekræ som den første uomtvistelige fossile kristtornblomst, der er kendt i verden.
Længere liv til hårde hvidevarer skal mindske ressourcespild21.3.2025 12:19:01 CET | Pressemeddelelse
Flere led af værdikæden går nu sammen om et nyt projekt, som skal bekæmpe tendensen til at hvidevarer holder kortere og kortere tid. Projektet vil udvikle nye innovative værktøjer til at træffe bedre beslutninger med fokus på forbrugerens anvendelse af produkterne.
Ny AI-teknologi reducerer produktionsfejl i fødevareindustrien20.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
På IFFA messen i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af vision-systemer der optimerer kvalitetskontrol og produktions flow.
Byggebranchen skal ruste sig til en fremtid med råstofmangel17.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mangel på sand, grus og ler kan være en realitet i fremtidens byggeri. Et nyt projekt ledet af Teknologisk Institut skal undersøge konsekvenserne af råstofmangel og samle løsninger, der kan ruste byggebranchen til en fremtid med begrænsede ressourcer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum