Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.

Når infektioner som fx malaria raser i kroppen, går det hårdt ud over vores røde blodlegemer, som risikerer at gå i stykker. Og når dét sker, slipper hæmoglobin ud i blodbanen, og det kan føre til såkaldte oxidative skader.
Skaderne opstår, fordi cellerne bliver udsat for reaktive iltmolekyler, der dannes i blodbanen når ilt kommer i kontakt med det frie hæmoglobin. Hvis kroppen får for mange oxidative skader, kan det forårsage skader på blodkar, nyresvigt, betændelsestilstande, blodpropper og celledød i vitale organer.
Heldigvis har kroppen et redningshold klar. Det består af blodproteinet haptoglobin, som binder og neutraliserer hæmoglobin og af receptoren CD163, som sidder på overfladen af makrofagceller. CD163s opgave er at binde haptoglobin-hæmoglobin komplekset, som efterfølgende optages i makrofagcellen, hvor den bliver nedbrudt. Men præcis hvordan CD163 binder og optager haptoglobin-hæmoglobin, har forskere altså først nu fået indsigt i.
Forskere fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet har nemlig, som de første i verden, afdækket den præcise struktur af CD163 bundet til haptoglobin-hæmoglobin, hvilket giver et unikt indblik i hvordan receptoren fungerer.
Det er ikke første gang, at lektor Christian Brix Folsted Andersen og forskergruppen bag har undersøgt kroppens forsvar mod hæmoglobin, men studiet her går et spadestik dybere, fortæller han:
”Vi har tidligere beskrevet, hvordan proteinet haptoglobin binder hæmoglobin og forhindrer det i at gøre skade i blodbanerne. Det, vi kan se i vores nye forskning er, hvordan CD163’s unikke struktur gør det muligt for kroppen at effektivt genkende, binde og optage haptoglobin--hæmoglobin. Det er et vigtigt gennembrud, fordi det kæder tidligere funktionelle og strukturelle observationer sammen”.
Forskningen åbner også for en lang række muligheder, siger lektor Christian Brix Folsted Andersen:
”Nu kan vi dykke ned i, hvordan CD163’s struktur og funktion har udviklet sig gennem evolutionen, og om lignende mekanismer findes i andre arter. Samtidig kan det være relevant at analysere, hvordan CD163 interagerer med andre proteiner og molekyler i kroppen, og hvilke faktorer der regulerer dens aktivitet.”
Bag om forskningsresultatet
- Studietype: Grundforskning
- Samarbejdspartnere_Justin M. Kollman (University of Washington, USA), Jonas H. Graversen (Syddansk Universitet), Thomas Boesen (MBG, AU), Anders Etzerodt (AU), Søren K. Moestrup (AU)
- Finansiering: Lundbeckfonden, Danmarks Grundforskningsfond
- Oplysninger om eventuelle habilitetsproblemer:Ingen
- Læs mere i den videnskabelige artikel: https://www.nature.com/articles/s41467-024-55171-4
Kontakt
Lektor Christian Brix Folsted Andersen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: +45 30264855
Email: cbfa@biomed.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
Forskere finder mulig sammenhæng mellem medicinforbrug og uventede blodpropper17.3.2025 12:49:40 CET | Pressemeddelelse
Studie fra Aarhus Universitet kan være et skridt på vejen mod sikrere lægemidler uden alvorlige bivirkninger, vurderer forskere.
Studie finder intet bevis for sammenhæng mellem gravides sygdom og autisme17.3.2025 12:07:47 CET | Pressemeddelelse
Moders sygdom under graviditet har længe været mistænkt for at øge risikoen for autisme hos barnet, men nyt internationalt studie - baseret på danske sundhedsdata - kan ifølge forsker give ro i sindet hos mange kommede mødre.
Usikkerhed kan forstærke følelsen af smerte14.3.2025 14:42:43 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at når hjernen ikke ved, hvad den kan forvente, oplever vi smerten som værre. Studiet kan være med til at udvikle mere effektive måder at håndtere smerte på i fremtiden.
Klubber og uddannelser skal samarbejde om elitefodboldtalenter10.3.2025 13:28:31 CET | Pressemeddelelse
Hvordan styrker vi unge elitefodboldtalenters muligheder for at balancere sport og uddannelse? En ny artikel fra Aarhus Universitet viser, at det kræver et langt tættere og mere ambitiøst samarbejde mellem uddannelsesinstitutioner og fodboldklubber.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum