Fire etiske råd efterlyser grænser for antallet af donorbørn
De etiske råd i Danmark, Norge, Sverige og Finland efterlyser en international grænse for, hvor mange børn en enkelt donor kan være genetisk ophav til. Det sker på baggrund af en stigende efterspørgsel på sæd- og ægdonation på tværs af landegrænser i Europa, der rejser flere etiske og regulatoriske bekymringer.

I takt med at flere europæiske lande har udvidet adgangen til assisteret reproduktion til blandt andet enlige kvinder og homoseksuelle kvindelige par, er efterspørgslen på æg og sæddonorer steget markant. Samtidig har flere lande haft udfordringer med at finde nok donorer lokalt, hvilket har ført til en øget afhængighed af kommercielle cryobanker, der opererer internationalt. Danmark er hjemsted for nogle af verdens største cryobanker, der leverer sæd og æg til hele verden.
Behov for international regulering
De fleste lande har nationale love, der begrænser antallet af børn, som en enkelt donor kan være genetisk ophav til, men på internationalt plan findes der ingen tilsvarende regulering. Sæd eller æg fra én donor kan derfor anvendes i flere lande, hvilket reelt set omgår de nationale regler. Som konsekvens kan et donorbarn ende med at have flere hundrede genetiske halvsøskende spredt over hele verden. Enkelte cryobanker har frivillige grænser, men disse varierer betydeligt.
De fire nordiske etiske råd, der nu er gået sammen i et fælles opfordring, mener, at den nuværende praksis skaber usikkerhed for både de, der donerer, de der modtager donationen, og de donorbørn, der bliver resultatet heraf. Flere donorbørn benytter i dag genetiske tests og sociale medier for at finde deres halvsøskende, hvilket i flere tilfælde har ført til, at de har fundet et stort antal halvsøskende, de ikke vidste, de havde. Dette kan både medføre psykologiske og sociale udfordringer for de involverede parter.
Opfordring til handling
I udtalelsen opfordrer de fire nordiske etiske råd til, at der fastsættes en international grænse for antallet af børn per donor, og opfordrer ligeledes til, at de nordiske lande tager politisk initiativ til at fremme en sådan regulering på EU-niveau.
Indtil en international regulering er på plads, opfordrer rådene cryobankerne til at fastsætte egne grænser for antallet af børn per donor. Desuden understreges vigtigheden af gennemsigtighed, så både donorer og modtagere er fuldt informerede om, hvor mange børn der potentielt kan blive undfanget fra en enkelt donor.
Om Det Etiske Råd
I Det Etiske Råd rådgiver og skaber vi debat om nye bio- og genteknologier, der berører menneskers liv, vores natur, miljø og fødevarer. Vi tager også stilling til etiske spørgsmål, der har at gøre med vores sundhedsvæsen.
I Rådet følger vi udviklingen, og vi igangsætter løbende nye projekter, der søger at udrede de etiske spørgsmål, som anvendelsen af nye teknikker kan føre med sig. Vi er et uafhængigt og selvstændigt råd og modtager derfor ikke instrukser eller lignende fra hverken ministre, Folketinget eller andre om opgaver, vi skal tage op i Rådet eller med hensyn til konkret indhold af udtalelser, rådgivning, offentlige debatter eller andet.
Følg pressemeddelelser fra Det Etiske Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Etiske Råd
Det Etiske Råd har kommenteret på Sundhedsstyrelsens høring om sundhedsfaglig hjælp ved kønsinkongruens25.2.2025 15:33:11 CET | Pressemeddelelse
Det Etiske Råd har netop afgivet svar på Sundhedsstyrelsens høring om den faglige ramme for sundhedsfaglig hjælp ved kønsinkongruens. Da emnet er yderst komplekst og ikke tidligere har været genstand for indgående behandling i rådet, har rådet valgt ikke at tage detaljeret stilling til de konkrete dilemmaer i denne omgang.
Det Etiske Råd: Udvalget for en mere værdig død’ efterlader en del ubesvarede etiske spørgsmål i deres refleksionsoplæg31.1.2025 11:45:00 CET | Pressemeddelelse
Det Etiske Råd har med stor interesse fulgt arbejdet i ’Udvalget for en mere værdig død’ og er enige med Udvalget i, at den palliative indsats bør styrkes, men ellers er rådet uenige i de anbefalinger, Udvalget kommer med i deres refleksionsoplæg.
Det Etiske Råd: Uklart, hvad der ændres ved nyt lovforslag omkring organdonation18.12.2024 10:41:45 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har for nyligt sendt et lovforslag i høring om en ny samtykkemodel vedrørende organdonation. Ifølge Det Etiske Råd er det ikke tydeligt, hvad der ændres fra den aktuelle model, udover navnet. Og det kan skabe forvirring og usikkerhed overfor borgerne - og i sidste ende risikere, at mindske antallet af organdonorer.
Det Etiske Råd kommenterer på forslag til ny abortlovgivning28.11.2024 11:01:55 CET | Pressemeddelelse
Det Etiske Råd har afgivet deres svar på Regeringens høring over ’ændring af ugegrænsen for den fri abort’. Her bemærker rådet blandt andet, at ændringer i abortlovgivningen bør være velbegrundede og gennemsigtige, da enhver regulering af abort kan ses som et udtryk for en afvejning af hensyn.
Disse temaer vil Det Etiske Råd arbejde med i den kommende tid21.8.2024 14:56:26 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år beslutter medlemmerne af Det Etiske Råd at arbejde med nogle temaer, der taler ind i væsentlige etiske problemstillinger. De temaer rådet kommer til at drøfte i den kommende periode er nu endeligt fastlagt. Det drejer sig om:
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum