Finanssektoren efterspørger finansieringen til efteruddannelse i den nye uddannelsesreform
Reformen af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser er efter et meget langt tilløb nu landet, men mangler afgørende finansiering til efteruddannelse. Det mener organisationer på tværs af den finansielle sektor.
Et bredt flertal i Folketinget har i dag besluttet at forkorte professionsuddannelserne og fjerne top-up-uddannelserne i erhvervsakademisektoren til fordel for kortere overbygningsuddannelser. Det kommer også til at ramme professionsbacheloren i finans, der ellers har været karakteriseret ved stor efterspørgsel, kraftigt stigende optag og ikke mindst en meget lav dimittendledighed på kun 3 pct. Forkortelsen af uddannelsen er dog ikke blevet så stort, som varslet til at starte med. Opråbet fra mange interessenter – herunder finanssektoren – er blevet hørt, og uddannelsen bliver skåret med 15 ECTS-point fremfor 30 ECTS-point.
- Det er vanskeligt at se logikken i at ændre på en uddannelse, der på alle måder fungerer. Vi er meget bekymrede for, om en forkortet uddannelse kan opretholde samme kvalitet både set fra de studerendes og virksomhedernes perspektiv, siger Sanne Claudius Stadil, direktør i F&P Arbejdsgiver.
Nye tal for kvote 2-ansøgninger viser, at der på professionsbacheloren i finans har været en stigning på hele 34 pct. i førsteprioritetsansøgninger, mens stigningen på finansøkonomuddannelsen har været 17 pct. Samlet ses en stigning på 4 pct. i søgningen til professionsbacheloruddannelserne.
- Finansbacheloruddannelsen er yderst velfungerende og har stor efterspørgsel, som i dag udgør en meget vigtig kilde til rekruttering i den finansielle sektor. Og det er også en uddannelse, der har en kraftigt stigende optag, høj kvalitet og trivsel, samt meget lav ledighed. Med den nye aftale risikerer vi at forringe en uddannelse, som har været en stor succes gennem mange år og som matcher virksomhedernes behov. Nu går vi i gang sammen med uddannelsesinstitutionerne med at finde ud af, hvordan vi får det bedste ud af de nye rammer, siger Morten Schønning Madsen, direktør i Finans Danmark / Arbejdsgiver.
Visioner for efteruddannelse uden finansiering
Regeringen lagde i sit udspil til reformen op til, at professionsbacheloruddannelserne skulle forkortes, mens der til gengæld ville komme nye muligheder for fri efteruddannelse gennem hele arbejdslivet til erhvervsakademi- og professionsuddannede. I aftalen fremgår det også, at der skal skabes nye efteruddannelsestilbud uden deltagerbetaling, og at der ikke er et loft over antallet af ECTS, den enkelte kan tage via de nye efteruddannelsestilbud. Med aftalen er der dog kun afsat omkring 10 millioner kroner årligt til fri efteruddannelse.
- Intentionen i udspillet om et stærkere fokus på livslang læring er lovende, men det skuffende, at man ikke lader de økonomiske rammer følge visionerne. Når der kun er afsat omkring 10 mio. kroner årligt til fri efteruddannelse, er det svært at se, hvordan det skal kunne omsættes til noget, der kommer til at kunne efterleve behovene i praksis, siger Dorrit Brandt, formand for Finansforbundet.
- Vi har vanskeligt ved at se, hvordan ministerens udmeldinger om fri efteruddannelse gennem hele arbejdslivet kan realiseres, når den økonomiske ramme er så begrænset. Vi er overbeviste om, at det i sidste ende vil svække både de studerendes fremtidsmuligheder og arbejdsmarkedets adgang til kvalificeret arbejdskraft, siger Lars P. Ø. Helvard, næstformand i Forsikringsforbundet
Det fremgår af aftalen, at der bliver igangsat et udviklingsarbejde med henblik på at udvikle de konkrete forløb, som kan udbydes under rammerne af de nye muligheder for fri efteruddannelse. Uddannelsesinstitutionerne vil parallelt fortsat kunne udbyde eksisterende kurser og fag i det eksisterende voksen- og efteruddannelsessystem. Det fremgår også af aftalen, at repræsentanter fra arbejdsgivere og arbejdstagere, vil blive inddraget i arbejdet herunder med henblik på at bidrage til, at de nye efteruddannelsesforløb afspejler arbejdsmarkedets behov. Det arbejde ser alle fire organisationer frem til.
Kontakt
Morten Schønning Madsen via Kristine Racina, kra@fida.dk, 30161021
Sanne Claudius Stadil via Nicolai Schacke, nis@fogp.dk, 24240402
Dorrit Brandt via Kristian Lind, kl@finansforbundet.dk, 61204214
Lars P. Ø. Helvard via Simon Holmegaard, sth@forsikringsforbundet.dk, 29993069
Kontakter
Nicolai SchackePressechef
Tlf:24 24 04 02nis@fogp.dkF&P er brancheorganisation for forsikrings- og pensionsselskaberne i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Forsikringsbranchen: Konkurrencen på forsikringsmarkedet er stærk og velfungerende1.4.2025 08:59:22 CEST | Pressemeddelelse
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har netop offentliggjort sin rapport om konkurrencen inden for private skadesforsikringer. Næsten 500.000 danskere skifter forsikring hvert år, og efter tre års analysearbejde har styrelsen da heller ikke identificeret nogen barrierer for konkurrencen. Forsikringsmarkedet er i høj grad også kendetegnet ved at være velfungerende og mangfoldigt, understreger Forsikring & Pension. Branchen arbejder samtidig for, at endnu flere danskere løbende tjekker op på deres forsikringer og dækning
Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring26.3.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, om forsikringen altid dækker elcyklen? Om sommerhusforsikringen dækker, hvis lejer laver en skade? Og hvordan forsikringen dækker, hvis man kommer til skade, mens man hjælper naboen i haven?
Et reelt opgør med byrder forudsætter et fundamentalt skift i al ny lovgivning22.3.2025 08:53:10 CET | Pressemeddelelse
Der er heldigvis et stort politisk fokus på byrdelettelse for erhvervslivet, men hvis de gode intentioner og skåltaler om styrket konkurrencekraft skal blive til virkelighed, kræver det en helt anden tilgang til den måde, der indføres ny regulering. Forsikrings- og pensionsbracnhen foreslår nu 8 principper for alt ny regulering.
Flere yngre kvinder mister evnen til at arbejde19.3.2025 10:57:14 CET | Pressemeddelelse
Antallet af danskere, der mister evnen til at arbejde stiger fortsat. Ud over at flere danskere forlader arbejdsmarkedet før pensionsalderen på grund af tabt arbejdsevne, er stigningen særlig stor blandt yngre kvinder i netop de år, hvor de stifter familie.
F&P: EU tager stort skridt i opgør op med byrdefulde regler26.2.2025 14:21:56 CET | Pressemeddelelse
EU-kommissionen vil reducere virksomhedernes byrder. Derfor har kommissionen i dag fremlagt et forslag til at begrænse bæredygtighedsrapportering, og det er godt - også for den bæredygtige omstilling, mener F&P. Organisationen støtter derfor den danske regerings bestræbelser for at få lempelserne igennem hurtigst muligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum