Gjensidige

Når stormfloden raser: 245 boliger har været ramt mere end én gang

Del

Indenfor den seneste årrække har gentagne stormfloder ramt Danmark, og hver gang påvirker vandets hærgen boliger i klimaudsatte områder. Nye tal fra Naturskaderådet viser, at 245 boliger har været ramt af stormflod mere end én gang.

Forhøjet vandstand og vindstød af orkanstyrke. Danskerne har oplevet gentagne stormfloder over de seneste par år. En stormflod er karakteriseret ved, at vandstanden i havet et eller flere steder har været så høj, at den statistisk set sker sjældnere end hvert tyvende år.  

Nye tal fra Naturskaderådet viser, at 218 boliger har været ramt af stormflod to gange, 26 boliger har været ramt tre gange, mens én bolig har været ramt hele fire gange. Samlet set er det over 500 skadesager forårsaget af stormflod, som foregår på en adresse, der er blevet ramt gentagende gange. Det koster dyrt både økonomisk, menneskeligt og miljømæssigt, hver gang der genopbygges i et klimaudsat område, fortæller skadesdirektør i Gjensidige, Lene Rasmussen. 

“Når stormfloden rammer kan det føre til store ødelæggelser og dyre reparationer, som er til stor gene for de berørte borgere. Samtidig ved vi desværre, at sandsynligheden for, at allerede berørte vil blive ramt igen er stor. Derfor ønsker vi at blive klogere på, hvordan vi får boligejere til at forebygge stormflodsskader, inden de sker første gang, mens vi ønsker at blive klogere på, hvordan vi kan hjælpe, og hvad samfundet kan gøre. Vi samarbejder samtidig med brancheorganisation F&P om at give et fælles bud på en forbedret stormflodsordning for fremtiden”. 

Politisk indflydelse er nødvendig 

Udover de over 500 skadesager på boliger, der er ramt flere gange, er der også 6.745 skader på boliger som, for nu, kun har været ramt af stormflod en enkelt gang, og dette gælder kun de dækningsberettigede skader. Ifølge Lene Rasmussen kræver det politisk vilje at sikre danskerne og deres boliger mod det stadig vildere vejr i fremtiden. 

“I dag siger lovgivningen, at erstatning og genopbygning skal ske samme sted, som skaden er sket, medmindre der foreligger væsentlige forebyggelseshensyn, så kan udgangspunktet fraviges. Hvis vi i fremtiden i højere grad skal sikre, at adresser ikke bliver ramt gentagende gange, så kræver det en lempelse af kriterierne for de væsentlige forebyggelseshensyn, så alternative løsninger kan skabes sammen med de ramte boligejere. Løsningen er og bliver et fælles ansvar”. 

Sådan beskytter du din bolig mod stormflod  

Der er heldigvis en række ting, du selv kan gøre, hvis der varsles stormflod og din bolig ligger i et klimaudsat område, forklarer Lene Rasmussen.  

“Hvis der er varslet stormflod, og du ved at din bolig ligger i et risikoområde, kan det være en god ide at forsøge at forhindre vandet i at trænge ind i huset. Det kan du selv gøre ved at sikre, at alle døre og vinduer er lukkede, mens du også kan barrikadere døre og vinduer med sandsække eller watertubes, og flytte løse møbler til et rum, hvor du ved vandet ikke trækker ind. Desuden kan det være en god ide at overveje en række klimaforebyggende tiltag f.eks. et områdedræn, der kan lede vandet væk fra din bolig," afslutter hun.  

Fakta om tallene 

Tallene vedrører stormflod i perioden 2013 til december 2023.   

Alle anmeldelser med udbetaling: 7.263  

Adresser ramt kun 1 gang: 6.745  

Adresser ramt to gange: 218  

Adresser ramt tre gange: 26  

Adresser ramt 4 gange: 1  

Kilde: Naturskaderådet 

Nøgleord

Kontakter

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.500 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 36 mia. NOK i 2023, mens forvaltningskapitalen udgjorde 148 mia. NOK.

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

Drikker af bakteriebombe: Hver anden dansker vasker ikke drikkedunken11.3.2025 07:34:00 CET | Pressemeddelelse

Du kender det nok selv. Du bruger din drikkedunk på arbejde eller til sport, men glemmer den ofte på bordet eller i tasken, når du vasker op. En undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige viser, at over hver anden dansker vasker sin drikkedunk ugentligt eller sjældnere end ugentligt. Det er ikke ofte nok, hvis du vil undgå uønskede bakterier, fortæller fagchef for sundhed i Gjensidige, Mette Glad.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye