Snedkerlærlinge fra København skruede i dag håndværk sammen med historie
Elever fra bygningssnedkeruddannelsen på erhvervsskolen NEXT i Nordvest var i dag med til at bygge en rullende formidlingsvogn om modstandskampen i samarbejde med Frihedsmuseet og Frøslevlejren som optakt til 80-året for befrielsen 5. maj.

Det var en lidt anderledes skoledag, eleverne på bygningssnedkeruddannelsen fra NEXT mødte ind til i dag.
For der var ikke kun fokus på håndværk men i den grad også på historie – nærmere bestemt historien om Danmarks besættelse og modstandskamp.
For NEXT er sammen med fire andre erhvervsskoler landet over med i et lidt utraditionelt samarbejde med Frihedsmuseet og Frøslevlejren.
I fællesskab skal eleverne med hver deres erhvervsfaglige kompetencer nemlig bygge en del af en rullende formidlingsvogn om den danske modstandskamp som optakt til 80-året for befrielsen 5. maj.
Og hvad har modstandskampen så at gøre med erhvervsskoleelever i dag, kan man måske spørge.
I en tid hvor mange unge synes, fremtiden tegner sort med klimakrise, mistrivsel og en tiltagende usikker verden, kan det være nyttigt at finde inspiration i fortiden – og høre om, hvordan unge under besættelsen sammen handlede, da det så allerværst ud. Og gjorde en forskel, der nyttede.
Derfor skal modstandsvognen - når den er færdig - indeholde forskellige historier, hvor unge i dag kan få viden om og blive inspireret af besættelsens unge og deres kamp for en bedre verden – en kamp der ofte krævede erhvervsfaglige kompetencer, når de unge modstandsfolk skulle udvikle innovative, kreative ideer til at bekæmpe Hitler – for eksempel at bygge gemmesteder til illegale beskeder eller lave hemmelige kodesystemer.
Sjovt fællesskab
En af de elever, der var med til at bygge på modstandsvognen i dag, var 28-årige Josefine Agerholm, og hun havde en god dag:
” Jeg synes, det er motiverende at være med, fordi det er et sjovt, anderledes og kreativt projekt, hvor vi kan afprøve noget af det, vi har lært, i den virkelige verden. Det er også sjovt at lave et produkt, som bliver udstillet, og som vi er flere om at lave sammen,” siger hun.
Eleverne fra NEXT og de fire andre erhvervsskoler bygger formidlingsvognen færdig i løbet af marts.
5. maj – på 80-året for Danmarks befrielse – vil den færdige vogn blive officielt indviet på Frihedsmuseet.
I løbet af efteråret vil den køre rundt i hele landet til skoler og kulturinstitutioner. Her vil skoleelever og andre interesserede blive inviteret indenfor og via stærke audiooplevelser, historier om unge modstandsfolk og deres innovative opfindelser forhåbentlig finde inspiration og ny viden.
Projektet er støttet af Spar Nord Fonden.
Faktaboks: Her bygger eleverne formidlingsvogn:
4. marts: Håndværkskollegiet i Horsens/Learnmark
6. marts: AARHUS TECH
18. marts: EUC Syd - Aabenraa
25. marts: NEXT - København
27. marts: TEC – København
Nøgleord
Kontakter
Julie LorenzenFrihedsmuseet
Tlf:41 20 60 42Julie.Lorenzen@natmus.dkBilleder



Om Frihedsmuseet
Frihedsmuseet er museet for Danmarks modstandskamp under besættelsen i 1940-45.
Frihedsmuseet fokuserer på valget om at gå til modstand – og overskride den grænse, modstandskampen var i samtiden.
Følg pressemeddelelser fra Frihedsmuseet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frihedsmuseet
5. maj på Frihedsmuseet: 99-årig modstandsmand mødte unge erhvervsskoleelever5.5.2025 17:03:25 CEST | Pressemeddelelse
80-året for befrielsen blev i dag fejret på Frihedsmuseet ved et helt særligt arrangement, hvor en rullende modstandsvogn bygget af elever fra fem erhvervsskoler landet over blev indviet. De unge fik et par kloge ord med på vejen af den 99-årige modstandsmand Ejler Borch.
Se billederne: Sådan fejrede danskerne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede danskerne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
Se billederne: Sådan fejrede århusianerne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede århusianerne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
Se billederne: Sådan fejrede aalborgenserne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede aalborgenserne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
Se billederne: Sådan fejrede sønderjyderne Danmarks befrielse1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
5. maj er det 80 år siden, at den fem år lange tyske besættelse af Danmark endelig var forbi. Det fejrede sønderjyderne blandt andet ved at gå på gaden og vise deres glæde. Men det var også blodige dage med dræbte og sårede.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum