Vigtig fastholdelse af diplomingeniøruddannelsen
Det er glædeligt, at ny politisk aftale om en reform af professionsbacheloruddannelserne sikrer, at de velfungerende ingeniøruddannelser ikke forkortes.

Udsigten til at diplomingeniøruddannelserne skulle skæres med et halvt semester, er blevet mødt med bekymring blandt både studerende og erhvervsliv, og derfor vækker det begejstring i Ingeniørforeningen, IDA, at uddannelsen nu friholdes i den politiske aftale
Formand i IDA Laura Klitgaard roser derfor regeringen og forligspartierne for at have lyttet til fornuften.
”Diplomingeniøruddannelsen er i sin nuværende et foregangseksempel på stærke relationer til erhvervslivet, som man fra Christiansborg ønsker. Uddannelsen er helt unik, fordi den leder direkte til beskæftigelse, den henvender sig til en bred gruppe af unge, der blandt andet også favner faglærte og ufaglærte, der via særlige adgangskurser kan kvalificere sig til at blive optage, og samtidig har den en velfungerende overbygningsuddannelse i form af civilingeniøruddannelserne,” siger hun.
En forkortelse af uddannelsen ville have umuliggjort diplomingeniørernes muligheder for at læse direkte videre til civilingeniør. Det ville i følge IDA’s formand have medført en tsunami af følgeskader, da op mod fire ud af ti diplomingeniører muligvis helt ville have fravalgt uddannelsen, hvis den ikke havde givet direkte adgang til en kandidatuddannelse til civilingeniør.
Aftalen giver også uddannelsesinstitutionerne mulighed for at oprette 800 nye engelsksprogede studiepladser på STEM-området fra august 2027. De ekstra pladser på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne skal oprettes uden for de største byer, og kan etableres på både nye og eksisterende uddannelser.
”Det er et skridt i den rigtige retning, for vi har i den grad brug flere studiepladser på STEM-området. Alene sidste år var der godt 400 flere 1. prioritets-ansøgninger til engelsksprogede diplomingeniøruddannelser, end der var pladser. Så det er uden tvivl et fornuftigt sted at sætte ind,” siger Laura Klitgaard.
I følge en mismatch-analyse udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen, IDA, vil Danmark i 2030 mangle 13.000 uddannede kandidater indenfor områderne ingeniør, teknik og it. Hertil kommer en mangel på 7.000 personer med en mellemlang teknik- eller it-uddannelse.
Kontakter
Ulrik Frandsen 23 65 09 69
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
EU spærrer selv vejen for teknologisk fremdrift i Europa16.6.2025 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Manglende investeringer efterlader EU i et teknologisk slæbespor
Danskerne er afhængige af sociale medier9.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af den danske befolkning benytter mindst tre sociale medier, men mange har sagt farvel til X og TikTok i løbet af de seneste to år, viser undersøgelse.
Trump giver danske ingeniører hjemve1.6.2025 09:16:53 CEST | Pressemeddelelse
Over hver fjerde danske ingeniør i USA overvejer at finde job uden for landets grænser eller vende hjem til Danmark.
Ny politisk direktør i Ingeniørforeningen, IDA30.5.2025 13:56:01 CEST | Pressemeddelelse
IDA henter politisk direktør fra DI Rådgiverne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum