Ny stor indsats skal styrke børns digitale dannelse i skole, fritid og hjem
I dag går en ny platform i luften med den hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge i Danmark. Skoler over hele landet får adgang til gratis undervisningsmaterialer og et ung til yngre-program, ligesom der er tilbud til fritidsklubber og familier. Bag indsatsen står On, der er et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik.

Hvordan undgår børn at blive fanget i scroll-fælden, og hvordan spotter de skjult reklame fra influencere? Det og mange andre emner om at navigere og trives i en digitaliseret verden kan børn og unge fra i dag lære mere om i skolen, fritidsklubben og hjemmet.
Det sker som en del af indsatsen ‘On’. On består af en platform med forskellige indsatser, som ruster forældre og fagpersoner med viden og værktøjer til at støtte og gå i dialog med børn og unge mellem 5 og 25 år om deres skærmbrug og trivsel – med det klare formål at styrke deres evne til at begå sig online.
Indsatsen er blevet til gennem et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik, og den er finansieret af midler fra Børne- og Undervisningsministeriets Pulje til styrket indsats for digital dannelse af børn og unge.
On er den hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge i Danmark. Og der er i høj grad brug for den ifølge Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen.
“Børn og unges trivsel og tryghed online er udfordret. Der er brug for at ruste dem langt bedre til at begå sig i en hverdag, der i høj grad udspiller sig digitalt. Med On vil vi give børn, unge og deres voksne viden og værktøjer til at starte den vigtige samtale om skærmbrug og trivsel. Og den skal foregå både i skolen, fritiden og hjemmet. En tryg digital fremtid for alle børn og unge i Danmark er målet for os, der står sammen om indsatsen,” siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Ældre elever er Digitale Frontløbere
Et af de nye tiltag, On lancerer i dag, er programmet ‘Ung til yngre’ til grundskolen, hvor ældre elever (6.-8. klasse) bliver udlært som ‘Digitale Frontløbere’, der kan formidle viden om digitalt liv til de yngre elever (3.-5. klasse). Programmet tager emner op som algoritmer, fastholdelsesmekanismer og influenceres skjulte markedsføring. I de kommende måneder udbygges programmet med temaer om misforståelser i onlinekommunikation, skærm og søvn samt gaming og forretningsmodeller.
Lærere og elever fra 3. og 6. klasse på Lindevangskolen på Frederiksberg – der er en af On’s samarbejdsskoler – afprøver i dag Ung til yngre til et lanceringsevent. Men alle grundskoler vil fra i dag kunne benytte det gratis tilbud til at styrke dialogen om digitalt liv og trivsel – emner, der ellers kan være svære at få hånd om på skolen.
“Børn og unge har i stigende grad brug for redskaber til at forstå og navigere i den digitale verden, som er så stor en del af deres liv, og derfor bør det digitale liv også få plads på skoleskemaet. Med On Ung til yngre får skolen mulighed for at klæde skolens elever på, så de i øjenhøjde kan formidle temaer om digitalt liv til skolens yngre elever. På den måde skabes et rum, hvor eleverne kan lære af hinanden, og hvor de gennem dialog og aktiviteter får kendskab til alt det, der har betydning for deres digitale trivsel,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.
On er Danmarks største satsning for at styrke digital dannelse
Som et fundament i On ligger kataloget over undervisningsmaterialer om digital dannelse. Her er der adgang til flere end 130 gratis og kvalitetssikrede materialer til grundskolens almene område, specialområdet og ungdomsuddannelser. Flere materialer er på vej, så det uanset elevernes niveau eller alder bliver muligt at sætte digital dannelse på skoleskemaet.
De nye tilbud til skolen kommer samtidig med, at det står klart, at børn og unge færdes steder online, som ikke har deres beskyttelse og rettigheder som førsteprioritet. Ofte prøver børn og unge at navigere i en digital verden, hvor skellet mellem underholdning, information og påvirkning er uklart, siger Miriam Michaelsen, der er forperson i Medierådet for Børn og Unge.
“Det er vigtigt, at børnene, og ikke mindst de voksne omkring dem, klædes ordentligt på til at forstå og hjælpe dem – også når de er online. Det er ikke de voksnes ansvar alene. Og det er aldrig børnenes skyld, hvis de kommer galt afsted digitalt. Det er et samfundsansvar. Men uanset skal børn og unge have så meget god hjælp som muligt: Med On’s nye initiativer styrker vi deres digitale kompetencer og giver dem redskaber til bedre at forstå og håndtere det, de møder i deres onlineliv.”
Digital dannelse gennem dialogspil og kalender med challenges
Som en del af den nye indsats får familier og fritidsklubber i hele landet også gratis værktøjer, som kan hjælpe til konstruktive snakke om digital dannelse blandt børn og voksne.
For eksempel lanceres et nyt dialogspil til hjemmet, der gør det lettere og sjovere at tale om skærmbrug i familien. Ligesom landets fritidsklubber tilbydes en kalender med en ugentlig challenge, der er designet til at skabe vigtige refleksioner og snakke om digital balance.
Samlet kommer On i dag med en nødvendig indsats for børn og unges trivsel, siger Anni Marquard, der er direktør i Center for Digital Pædagogik.
“Hvis unge skal have en smartphone, skal de kunne navigere sikkert og samtidig have en god balance mellem en fysisk og en digital hverdag. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu lancerer kvalitetssikret undervisningsmateriale og en indsats med nye værktøjer, som kan hjælpe forældre og fagpersoner til at være den støtte i børns digitale liv, de har brug for."
Indsatsen løber indtil sommeren 2026 og kan ifølge børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye spille en vigtig rolle:
”Børn skal lære at bruge teknologien – ikke omvendt. Derfor kommer teknologiforståelse også til at fylde mere i skolen. Digital dannelse handler blandt andet om gode vaner - både derhjemme, i fritidsklubben og ikke mindst i skoletiden. Og her kan indsatsen On spille en vigtig rolle.”
On bidrager til en tryg digital fremtid for alle børn og unge i Danmark
On er en platform for læring og dialog, der bidrager til en tryg digital fremtid for alle børn og unge i Danmark.
On-undervisning.dk: Flere end 130 undervisningsmaterialer om digital dannelse af høj faglig og didaktisk kvalitet er samlet og klar til brug i undervisningen på landets skoler og ungdomsuddannelser. Der udvikles løbende nye materialer.
On-ungtilyngre.dk: Programmet Ung til yngre styrker elevinddragelsen i arbejdet med digital dannelse og skolens fællesskabsorienterede kultur. Ældre elever (6.-8. klasse) bliver udlært som ‘Digitale Frontløbere’, der kan formidle til de yngre elever (3.-5. klasse).
On-fritid.dk: Fagpersoner i fritidsklubber får viden og praktiske tips til, hvordan de gennem sjove aktiviteter – fx med ugentlige challenges i en interaktiv kalender – kan tale med børn og unge om deres digitale liv. I sommeren 2025 udkommer også materiale til SFO’er.
On-hjem.dk: Forældre kan finde værktøjer til den digitale snak med deres børn og unge. Det involverer bl.a. et helt nyt digitalt kortspil til familien, der skaber forståelse for hinandens onlineliv gennem leg og hygge. Et materiale, der støtter fælles dialog og aftaler forældrene imellem, udkommer i sommeren 2025.
Syv principper: Indholdet i indsatsens tilbud tager udgangspunkt i syv principper for digital dannelse, som er blevet udviklet som en del af indsatsen. Principperne skal oplyse og kvalificere samtalen om digital dannelse: https://on-undervisning.dk/dannelsesprincipper
Indsatsen løber indtil sommeren 2026 og bidrager blandt andet også med en kommunikationsindsats om krænkende adfærd på internettet i efteråret 2025.
Pressekontakt:
Gitte Bank de Thurah, presseansvarlig i Red Barnet, gbj@redbarnet.dk, tlf. 2155 2045
Michael Wibe, pressemedarbejder i Børns Vilkår, miwi@bornsvilkar.dk, tlf. 4088 8324
Lisbeth Brunebjerg Holmegaard, projektleder i Medierådet for Børn og Unges sekretariat, lisbethh@slks.dk, tlf. 2032 6359
Sune Lundby Møller, senior kommunikationspartner i Center for Digital Pædagogik, sune@cfdp.dk, tlf. 4038 9444
Om Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Red Barnet i ny undersøgelse: Vi er ikke gearet til at hjælpe børn godt nok, hvis vi bliver ramt af en katastrofe13.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Børns behov fylder alt for lidt i Danmarks samlede kriseberedskaber, viser ny kortlægning. I en tid med et markant øget trusselsbillede skal vi gøre mere for at hjælpe børn – både før, under og efter en krise eller katastrofe. Derfor præsenterer Red Barnet en række anbefalinger til at styrke fokus på børns behov i Danmarks samlede kriseberedskab.
Ny rapport: Klimaforandringerne fører til, at millioner af børn vil opleve ekstrem varme og flere voldsomme naturkatastrofer7.5.2025 17:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning viser, at temperaturstigninger som følge af de menneskeskabte klimaforandringer vil have voldsomme konsekvenser for børn verden over. Uden øjeblikkelig handling vil millioner af børn opleve ekstrem varme og flere og voldsommere naturkatastrofer. Vi skal udfase brugen af fossile brændstoffer, mener Red Barnet.
Red Barnet: Langt flere børn og unge søger hjælp efter deling af intime billeder28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SletDet Rådgivningen i Red Barnet har i 2024 hjulpet rekordmange børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser. At få delt intime eller private billeder uden samtykke er den problemstilling, som flest har henvendt sig om – 40 procent flere end året før. På få år er der sket en tredobling i, hvor mange børn og unge i Danmark der får delt deres private eller intime billeder. Udviklingen kalder på handling, lyder det fra Red Barnet: Techgiganterne må tage ansvar for deres platforme, og børn og unge skal have mere viden om at passe på sig selv og andre online.
Sådan taler du med dit barn om trusler mod Danmark11.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er afgørende, at vi som samfund gør mere for at hjælpe børn med at afkode og forstå konsekvenserne af det meget alvorlige risiko- og trusselsbillede, som Styrelsen for Samfundssikkerhed udgav i går.
Red Barnet på Skolernes Trivselsdag: Et godt fritidsliv er afgørende for børns trivsel7.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et stort antal skoler - i alt 330 - sætter sammen med Red Barnet fokus på børns fritidsliv og hobbyer på Trivselsdagen den 7. marts. Et meningsfyldt fritidsliv spiller en vigtig rolle for børns trivsel, lyder det fra Red Barnet, som er begejstret over den massive interesse fra skoler over hele landet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum