Nu åbnes der for – lidt – mere udeservering i Middelalderbyen
Cafeer og restauranter på fem gadestrækninger i Middelalderbyen får nu mulighed for i en forsøgsordning at søge om tilladelse til udvidet udeservering i en periode.

Nu får en mindre gruppe restaurationer – som et forsøg – mulighed for at søge om tilladelse til at optage lidt mere plads til udeservering på vejbaner end ellers, i en periode.
Under corona var det mere reglen end undtagelsen, at cafeer og restauranter i det indre København fik lov til at sætte flere borde og stole op på udendørs vejarealer – for at sikre forsvarlig afstand mellem gæsterne og holde hånden under virksomhederne i en svær tid.
Flere af restaurationerne i området har siden givet udtryk for, at ordningen var en positiv oplevelse.
I aftalen om budgettet for 2025, som blev vedtaget af Enhedslisten, Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, er der sat midler af til en ny forsøgsperiode, dog i væsentligt mindre skala.
Forligskredsen har på baggrund af forvaltningens oplæg om saglige kriterier for udvidet udeservering udpeget Store Kirkestræde, Lille Kongensgade, Valkendorfsgade fra Købmagergade til Niels Hemmingsens Gade, Hovedvagtsgade samt Badstuestræde til forsøgsordningen.
Medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Radikale Venstre, Christopher Røhl siger:
“Middelalderbyen har mistet det meste af gadeparkeringen, hvilket giver et stort potentiale, men indtil nu har københavnerne primært fået flere cykelstativer ud af det. Byen skal dog ikke kun være et sted at parkere cyklen – den skal også være et sted, hvor man kan nyde en frokost i solen eller slappe af med en kop kaffe i de smukke omgivelser. Derfor er jeg glad for, at vi nu får mere udeservering. Det styrker ikke bare frokostrestauranten eller brunchcaféen, men kan også gavne resten af byens handelsliv, hvor mange af os er bekymrede over den aktuelle butiksdød. Nu får vi en mulighed for at udforske det og høste erfaringer med de muligheder."
Som en del af byrums- og trafikplanen for Middelalderbyen, der sigter mod at skabe en bedre balance mellem byrum og handelsliv, er 525 gadeparkeringspladser flyttet fra gaden til p-huse. Det har givet bedre plads i bydelens gader og har blandt andet givet kommunen mulighed for at flytte cykelstativer fra de historiske pladser og ud på gadeareal.
Omvendt er det ikke hensigten med planen, at udeservering og natteliv generelt skal øges, og derfor er det også afgørende for teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL), at de midlertidige tilladelser så vidt som muligt ikke fører til øget støj i nattetimerne:
”København skal være levende by, hvor man kan få en kop kaffe på bænk eller café og nyde livet omkring sig. Men det skal også være en by, man kan leve i, og beboerne skal kunne sove om natten. Derfor har vi også sat kriterier op for at kunne blive en del af forsøgsordningen, som så vidt som muligt sikrer, at det ikke er generende for beboere og omgivelser. Nu ser vi i første omgang, som et forsøg, hvordan udvidet udeservering i begrænset omfang kan virke, og til næste år kommer forvaltningen med bud på, hvordan man ellers kan udnytte de nye muligheder, de flyttede parkeringspladser giver området.”
Teknik- og Miljøforvaltningen laver en evaluering både før og efter, udeserveringen tillades – med fokus på parametre som fremkommelighed og oplevelsen af støj.
Marcus Vesterager, Socialdemokratiet, siger:
"Beboerne i Middelalderbyen har ønsket, at der skal være mindre parkering i bydelen, og det ønske leverer vi på nu. Når der er mindre parkering, skal den frigjorte plads gavne den brede skare, så der bliver mere mulighed for ophold og begrønning. Nogle steder vil pladsen også kunne bruges til udeservering, og med forsøgsordningen ser vi, hvordan det vil fungere, og afdækker de problemer, der kan opstå. Væsentligt for Socialdemokratiet er, at de lokale beboere ikke kommer til at opleve flere gener, således fredeliggørelsen af Middelalderbyen bliver en vellykket omdannelse, der kan tjene som inspiration for andre."
Astrid Aller, SF, siger:
”Med forsøgsordningen undersøger vi, om der kan findes en balance i enkelte gader mellem levet liv og beboere i indre by. Det har i udarbejdelsen af forsøget været vigtigt for SF, at gaderne der bliver undersøgt, har så lidt helårsbeboelse som muligt."
Louise Theilade, Venstre, siger:
“Flere undersøgelser har vist, at københavnerne er vilde med udeservering, og at de ønsker en by med liv i. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu giver mulighed for at udvide udeserveringen i Middelalderbyen. For Venstre har det desuden været vigtigt, at den udvidede udeservering ikke fører til nedlæggelse af yderligere parkeringspladser”.
Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, siger:
“København er de senere år blevet et rarere og rarere sted at opholde sig, også udendørs, og det er en skøn udvikling. Både besøgende og beboere i København nyder, at flere pladser og gader er blevet tilgængelige for byliv i den indre by i takt, at kørende og parkerede biler fylder mindre. Det er dejligt også at kunne åbne de rum under himlen op for udeservering inden midnat. Det er for at få mere af det byliv, at vi skaber pladsen.”
Finn Rudaizky, gruppeformand for Dansk Folkeparti, siger:
”Handelslivet, mindre luftforurening, mere grønt fritids- og ude-caféliv i Middelalderbyen bliver væsentligt forbedret. Det vil også betyde et fald i antallet af butiksdød. Der vil blive taget mere hensyn til fodgængere og cyklister, bl.a. ved opsætning af flere cykelstativer. Men, vi svigter bestemt ikke bilisterne. Der flyttes gadeparkeringspladser til underjordisk parkering, men det totale antal pladser reduceres ikke. Og det er vigtigt. Med forsøgsordningen sikrer vi også, at den trafik som er, bliver mere sikker. Handelslivet og byens borgere er vinderne i den nye forsøgsordning. Lad os give det en chance.”
Kontakter
Teknik- og Miljøforvaltningens pressevagt
Tlf:2327 8090presse@tmf.kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Fire nye cykelgader på vej til Nørrebro - en af dem bliver rød8.4.2025 14:31:10 CEST | Pressemeddelelse
Snart kan dele af Guldbergsgade, Stefansgade og Ravnsborggade/Ryesgade kaldes cykelgader, og som noget nyt kommer der rød asfalt på den ene.
Nu tages næste skridt mod et farvel til overnatningsforbud8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et enigt Teknik- og Miljøudvalg har nikket ja til, at forvaltningens udkast til et nyt ordensreglement for byens parker og grønne områder kan sendes i høring. Det nye ordensreglement gør blandt andet op med forbuddet mod overnatning i byens parker, hvilket hidtil har medført store udfordringer for byens hjemløse borgere. Kirkegårde og legepladser undtages dog fortsat.
Nu blomstrer kirsebæralleen igen på Bispebjerg Kirkegård4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er en sikker forårsbebuder, når kirsebæralleen på Bispebjerg Kirkegård springer ud. Igen i år forventes begivenheden at tiltrække mange besøgende, som vil opleve den smukke blomstring. Teknik- og Miljøforvaltningen opfordrer til, at besøgende udviser hensyn til hinanden og til kirkegårdens øvrige brugere.
Lad bilen blive hjemme om søndagen28.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Skal man fremover besøge København om søndagen, så kan man med fordel lade bilen blive hjemme. I hvert fald hvis man vil spare penge. Fra 1. april indføres der nemlig betalingsparkering i hele weekenden.
Nu skal udkast til Klimastrategi 2035 i høring i Teknik- og Miljøudvalget24.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Udkastet til Klimastrategi 2035 bliver nu sendt i høring i Teknik- og Miljøudvalget og løbende i de andre politiske udvalg på Københavns Rådhus. Den nye strategi skal erstatte den nuværende 10-årige Klimaplan KBH2025, der udløber i år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum