Fjernvarme Fyn

Fjernvarme Fyn underskriver projektaftale med Linde om CO2-fangst i Odense

Del

Fjernvarme Fyn kan nu løfte sløret for det næste vigtige skridt i arbejdet med CO2-fangst på affaldsenergianlægget i Odense.

Fjernvarme Fyn går sammen med Linde om CO2-fangst
Fjernvarme Fyn går sammen med Linde om CO2-fangst

Danmarks tredjestørste fjernvarmeselskab har underskrevet en projektaftale med Linde. Her forventes Linde som en del af aftalen at gennemføre et FEED- studie (Front-End Engineering Design), som har til formål at evaluere det potentielle projekt i forhold til at bygge, eje og drive CO2-fangstanlægget, inklusive rensning og fortætning af den fangede CO2. Fjernvarme Fyn skal stå for transport og lagring af den indfangede CO2.

Linde er en førende global industrigas- og ingeniørvirksomhed med en omsætning på 33 milliarder USD i 2024. Linde er ligeledes en ledende aktør inden for industrigasser i Nordeuropa og bidrager til en stabil forsyning i Danmark. Linde har ekspertise i hele CO2-værdikæden, herunder CO2-fangst, rensning, fortætning eller komprimering, der muliggør lagring eller genanvendelse af CO2‘en i processer eller produkter.

"Jeg er meget stolt over det projekt, vi nu står sammen med Linde om. Der er ingen tvivl om, at vi i dag tager et stort skridt hen imod at få et CO2-fangstanlæg i drift hos Fjernvarme Fyn inden 2030", siger vicedirektør hos Fjernvarme Fyn, Kim Winther.

Erfaring med CCS

Fjernvarme Fyn har netop ansøgt om prækvalifikation til CCS-puljen. Alle ansøgere vil blive vurderet på deres modenhed og evne til at realisere et CO₂-fangstprojekt. Energistyrelsen forventer at prækvalificere ti ansøgere.

Forud for prækvalifikationen til Energistyrelsens CCS-pulje har Fjernvarme Fyn modnet et CO2-fangstprojekt, hvor alle led af værdikæden for fangst og lagring er blevet undersøgt. Det stod hurtigt klart, at det var nødvendigt at finde en samarbejdspartner med erfaring inden for CCS samt erfaring med at bygge og drive et CO2-fangstanlæg.

"Vi har arbejdet hårdt for at finde den fagligt og teknisk mest kompetente samarbejdspartner," siger Kim Winther, og fortsætter:

"Vi er meget imponerede over Lindes ekspertise inden for CO2, og vi er overbeviste om, at Linde er den helt rigtige samarbejdspartner for Fjernvarme Fyn," siger han.

Hård konkurrence venter

CO2-fangst og -lagring er en central del af løsningen på klimaudfordringerne – også i Odense og Nordfyns Kommune, hvor Fjernvarme Fyns CO2-udledning udgør en stor del af den samlede udledning.

Fjernvarme Fyn forventer, at det fynske projekt bliver blandt de ti, der får lov til at gå videre i kampen om statens CCS-støttepulje på 28 milliarder kroner.

"Det er altafgørende, at vi får etableret CO2-fangst på vores affaldsenergianlæg, da vi løser en væsentlig samfundsopgave med at håndtere det affald, som ikke kan genanvendes. Affaldsforbrænding udgør helt generelt en betydelig del af Danmarks samlede CO2-udledning og er dermed også en afgørende faktor i den grønne omstilling," siger vicedirektør Kim Winther.

Fakta: CO2-fangst puljerne

  • CCS-puljen er den tredje pulje administreret af Energistyrelsen med støttemidler til fangst og lagring af CO2. Puljens størrelse er på 28,7 milliarder kroner.
  • Ansøgningsfristen for at blive prækvalificeret til Energistyrelsens CCS-pulje er den 25. marts 2025.
  • Energistyrelsen planlægger at prækvalificere op til 10 ansøgere, som derefter kan konkurrere om midlerne i puljen.
  • Den første pulje, CCUS-puljen på ca. 8 mia. kroner, blev tildelt Ørsted, der vil fange og lagre 430.000 tons CO2 årligt fra 2026 i en periode på 20 år. Ørsted forventer at påbegynde fangst og lagring allerede fra 2025.
  • Ifølge Energistyrelsens seneste punktkildeanalyse udgør det fulde fangstpotentiale fra alle danske punktkilder mellem 6,9 og 13,7 millioner tons CO2 i 2030.

Kontakter

Billeder

Fra 2030 skal der fanges CO2 på Fjernvarme Fyns affaldsenergianlæg.
Fra 2030 skal der fanges CO2 på Fjernvarme Fyns affaldsenergianlæg.
Download

Om Fjernvarme Fyn:

Fjernvarme Fyn er Danmarks 3. største fjernvarmeselskab og er ejet af Odense og Nordfyns Kommune. Virksomheden ejer de største kraftvarmeværker på Fyn, har mere end 350 ansatte og er en af Europas største varmeforsyninger. Vi dækker cirka 97% af varmebehovet i Odense og omegn svarende til mere end 100.000 boliger, industrivirksomheder og institutioner.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye