Kommunen: Fællesarealer skal ikke beskattes som boligbyggegrunde
Det er urimeligt, at fællesarealer skal beskattes som en potentiel boligbyggegrund, blot fordi der ikke er en lokalplan, lyder det fra politikerne i Arkitektur- og Byplanudvalget.
Rudersdal Kommune går nu aktivt ind i et forsøg på at hjælpe lokale grundejere i særligt Birkerød, så de måske kan slippe for at betale ejendomsskat af deres fællesarealer, som om at det var en boligbyggegrund. Baggrunden er, at fællesarealerne som følge af statens nye vurderingssystem vil blive pålagt ejendomsskat svarende til, at arealerne var mulige byggegrunde. Det finder kommunen urimeligt.
Grundejerforeningen Skovbrynet har rejst problemstillingen og ønsker at kunne tinglyse en servitut for området. Servitutten skal slå fast, at disse arealer ikke må bebygges, og vil have kommunen som den eneste påtaleberettiget. Det ønske har Arkitektur- og Byplanudvalget valgt at imødekomme, og man åbner også op for at lave en tilsvarende øvelse i andre lignende områder.
Det er lidt teknisk, men betyder, at servitutten kun kan aflyses eller ændres, hvis kommunen giver tilladelse. Rudersdal Kommune er også forpligtet til at håndhæve servitutten.
Servitutten er nødvendig, fordi området – ligesom en stor del af Birkerød generelt – endnu ikke er omfattet af en lokalplan.
Ingen garanti, men bedste bud på en løsning
- Vi vil rigtig gerne hjælpe de pågældende grundejere, siger Christoffer Buster Reinhardt, formand for Arkitektur- og Byplanudvalget, og vi vil gøre, hvad vi kan, for at behandle ansøgninger om tinglysning til dette formål så hurtigt som muligt.
Han understreger, at en servitut ikke garanterer en ændret ejendomsvurdering (og dermed en mulig mindre beskatning), da det er op til Vurderingsstyrelsen. Men det er kommunens bedste bud på at kunne hjælpe.
- Jeg er optimistisk på, at løsningen vil virke, da man kan konstatere, at Vurderingsstyrelsen tidligere har valgt at ændre en ejendomsvurdering på grund af en servitut. Og så er resultatet normalt, at opkrævningen af ejendomsbeskatning af arealerne flugter med Vurderingsstyrelsens vurdering af øvrige fællesarealer, som er udlagt i en lokalplan.
Det er kommunens vurdering, at de konkrete arealer, der ønskes pålagt den ønskede servitut, i en eventuel ny lokalplan med altovervejende sandsynlighed vil forblive som værende udlagt til fællesareal uden mulighed for bebyggelse. Det vil typisk ske for at bevare områdets åbenhed og grønne karakter.
Urimeligt at beskatte ud fra ikke eksisterende muligheder
- Grundlæggende finder jeg det urimeligt, at man beskatter borgere ud fra en mulighed, som de ikke reelt har. Og jeg har meget vanskeligt ved at forestille mig, at vi ved udarbejdelse af kommende lokalplaner vil gøre fællesarealerne til boligbyggegrunde.
Arkitektur- og Byplanudvalget har en målsætning om, at alle områder i kommunen skal have en lokalplan. Det er særligt den gamle Birkerød Kommune, som har områder uden lokalplan. Derfor rammer problematikken også primært her.
Når / hvis der på et tidspunkt kommer en lokalplan for de berørte områder, vil det være en forudsætning, at en eventuel servitut aflyses, for lokalplanen vil løse beskatningsproblemet.
- Ift. den konkrete henvendelse fra Grundejerforeningen Skovbrynet er der ikke en lokalplan på trapperne, og derfor giver servitut-løsningen mening her. Vi har samtidig bemyndiget forvaltningen til at lave tilsvarende løsninger for andre grundejerforeninger i lignende situationer, slutter Christoffer Buster Reinhardt.
Kontakter
Christoffer Buster ReinhardtKommunalbestyrelsesmedlem
Arkitektur- og Byplanudvalget, Økonomiudvalget, Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget
Om Rudersdal Kommune
Rudersdal Kommune er tæt på og meget grønnere - med både bymiljø, arkitekturperler og naturskønne områder. Kommunen ligger med sine godt 57.000 indbyggere der, hvor Københavns forstæder hører op, og Nordsjællands skove, søer og åbne landskaber begynder. Her er grønt, så langt øjet rækker, med ranke kongebøge, gennem dale og bakker – og med malerisk flotte områder langs Furesøen, Sjælsø, Mølleåen og Øresund.
Følg pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rudersdal Kommune
Kommunalbestyrelse: God løsning for Gl. Holtegaard27.3.2025 15:06:25 CET | Pressemeddelelse
Tidligere i dag løftede de nye ejere af Gl. Holtegaard, Danish Research Foundation, sløret for deres visionære planer om et dynamisk, kulturelt samlingspunkt. Partierne i Rudersdals kommunalbestyrelse er alle glade for, at der er fundet en god løsning.
Gl. Holtegaard går en lys fremtid i møde som kulturelt samlingspunkt27.3.2025 10:43:27 CET | Pressemeddelelse
Fonden Danish Research Foundation køber Gl. Holtegaard og vil udvikle stedet til et dynamisk, kulturelt samlingspunkt i tæt samspil med lokalsamfundet
Nu går arbejdet med ny kommuneplan i gang26.3.2025 08:06:28 CET | Pressemeddelelse
Efter vedtagelse af Planstrategi begynder arbejdet med en revision af kommuneplanen, der vil fokusere på kommunens grønne udtryk, byliv og erhverv.
Ny særudstilling om Rudersdal under 2. Verdenskrig24.3.2025 10:14:45 CET | Pressemeddelelse
I anledning af 80-året for Danmarks befrielse åbner Rudersdal Museer en ny særudstilling, der kaster lys over besættelsestiden i Rudersdal.
Hvem skal have Handicapprisen 2025?19.3.2025 12:35:50 CET | Pressemeddelelse
Kender du et godt tiltag eller initiativ, som har betydet noget helt særligt for mennesker med handicap i Rudersdal? Så er Rudersdal Kommune nu klar til at modtage indstillinger til årets handicappris.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum