Stop halthed – for hestenes skyld
Antallet af riderelaterede halthedsskader hos rideheste er steget med 34 procent, siden Agria i Sverige lancerede oplysningskampagnen #stophalthed i 2017 med det formål at reducere antallet af halthedsskader. Statistikkerne viser desværre, at der er al mulig grund til at fortsætte fokus på årsagerne til og forebyggende foranstaltninger for at undgå halthed.

Halthed er langt den mest almindelige diagnose og tegner sig for mere end 50 procent af alle skader på heste, viser Agria Dyreforsikrings skadesstatistikker.
Halthed betragtes derfor som en ”almindelig lidelse” hos vores heste, og er en ofte forekommende årsag til, at heste aflives i en tidlig alder.
De heste, der oftest rammes, er mellem 7 og 15 år gamle og bruges hovedsageligt indenfor ridesport. Alle racer og størrelser påvirkes af halthedsskader.
- Vi så et lille fald i skadesstatistikken i årene 2021-2022, hvor Agria lancerede kampagnen #stophalthed i Danmark, men efterfølgende er antallet af halthedsskader steget igen. Fra et hestevelfærds-perspektiv er det en alvorlig situation, der påvirker hestenes trivsel, og som ofte forkorter deres liv, siger Jon Vedding Nielsen, hestedyrlæge hos Agria.
Hestens træning i fokus
Det er hele hesten, der udsættes for en øget belastning, når den benyttes som ridehest. Ledbetændelse (slidgigt) er overrepræsenteret i skadesstatistikkerne, men skader på ledbånd, sener og sene- og ledbånds-tilhæftninger er også almindelige og skyldes oftest forkert belastning eller overbelastning.
Nogle led, såsom rygsøjlens led, hovled, kodeled, haseled og knæled, er særligt sårbare over for ledbetændelse, hvilket med årene kan føre til slidgigt og kronisk halthed.
De diagnoser, der indgår i statistikken for #stophalthed, kan alle føres tilbage til den måde, hesten rides og håndteres. Skader forårsaget af ydre traumer, såsom brud, forfangenhed eller klovbylder, som også kan forårsage halthed, er derfor ikke inkluderet i denne statistik.
Skaderne kan forebygges
Mange af de træningsrelaterede halthedsskader hos vores heste kan dog forebygges med den rette viden, og der ligger derfor et stort ansvar hos ryttere og hesteejere:
- Lige nu er vi midt i en større diskussion om hestevelfærd, og derfor er det vigtigt, at vi alle tager ansvaret på os. I dag er det muligt at tilegne sig ny viden på flere måder; dels som praktisk viden og dels via forskning om læringsteori og biomekanik, så som rytter eller hesteejer kan du vælge selv at læse op eller få hjælp af en uddannet træner, men det er mindst lige så vigtigt, at du har den rigtige indstilling og respekterer hestens behov, siger Jon Vedding Nielsen.
I vidensprojektet #stophalthed er der fokus på tre områder, der har stor betydning for hestens bæredygtighed, og hvor rytteren har gode muligheder for at reducere halthedsskader og dermed påvirke hestens sundhed:
- Træn hesten ud fra dens betingelser og giv den tid nok til fysisk såvel som mental tilpasning.
- Varier din træning, underlag og intensitet i kombination med restitution og hvile.
- Giv hesten de nødvendige betingelser for at bevæge sig i balance under rytter.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:2897 1907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder

Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Påsken kan være livsfarlig for dit kæledyr11.4.2025 09:46:29 CEST | Pressemeddelelse
Påsken står for døren, og de store veldækkede påskeborde kalder på os. Men påskehyggen kan på få øjeblikke blive forvandlet til et mareridt, hvis du ikke holder øje med hund og kat, og de stikker snuden i lækkerierne eller får poterne i påskepynten. Her får du de bedste tip til en tryg påskeferie for din firbenede ven.
Dyk ned i det: Gør din hund til en glad vandhund10.4.2025 11:05:13 CEST | Pressemeddelelse
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund – og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
Når hunden får noget på tværs2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde - og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Danmarks sundeste kat er en ”ragdoll”1.4.2025 15:47:44 CEST | Pressemeddelelse
Forsikringsselskab har for anden gang kortlagt de mest almindelige årsager til dyrlægebesøg hos vores katte. Den populære ragdoll-kat indtager pladsen som Danmarks sundeste katterace, mens huskatten i år må se sig henvist til en andenplads. Tag et kig på Top 10-listen over Danmarks sundeste katteracer.
31 procent af danske katte lever deres liv inden døre31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse foretaget på vegne af forsikringsselskabet Agria viser, at 50 procent af yngre danske katteejere lader deres katte tilbringe det meste af deres liv indendørs. Blandt 40-74-årige katteejere lader helt op til 82 procent deres katte bevæge sig frit både inde og ude.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum