Nationalbanken: Dansk økonomi i balance trods usikre tider
Dansk økonomi er grundlæggende i balance, og der er udsigt til pæn vækst, fortsat høj beskæftigelse og lav, stabil inflation de kommende år.
I Nationalbankens nye prognose forventes inflationen (HICP) i Danmark at være 2,0 pct. i år, 1,7 pct. i 2026 og 2027. Vi forventer, at væksten i BNP bliver 3,6 pct. i år, 2,3 pct. i 2026 og 2,0 pct. i 2027.

Fremgangen i dansk økonomi forventes i større grad end de seneste år at blive styrket af udviklingen i den indenlandske økonomi. Yderligere fremgang i store, globale danske virksomheders aktiviteter i udlandet, der indregnes i dansk værditilvækst, bidrager også til væksten.
"Den relativt høje vækst i prognosen på 3,6 pct. i år skyldes bl.a. udviklingen i dansk produktion i udlandet og genåbningen af Tyra-feltet. Uden de to faktorer vurderer vi, at dansk økonomi vil vokse mere afdæmpet med en vækst på 1,4 pct. i år," siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.
”Bag det gode billede af dansk økonomi er der forhold, der kan male billedet noget mere gråt. Dansk økonomi har tidligere tilpasset sig til nye udfordringer, senest under pandemien, og det vil der blive brug for igen, hvis handelskonflikter og øgede udgifter til forsvaret bliver hverdag,” siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.
Hvis de globale handelskonflikter eller implementering af toldbarrierer eskalerer, kan det få stor betydning for verdenshandlen.
”Vores analyser peger på, at øget fragmentering af verdensøkonomien eller et kraftigt fald i verdenshandelen kan betyde lavere vækst og højere priser – både herhjemme og globalt,” siger nationalbankdirektør Christian Kettel Thomsen.
Samtidig står Danmark og Europa over for en markant forøgelse af forsvarsudgifterne, hvilket kan øge kapacitetspresset i økonomien.
”Hvis kapacitetspresset i Danmark øges nævneværdigt, bør det modsvares af finanspolitiske tiltag, der reducerer det tilsvarende. Det skal ses i lyset af, at Danmark på nuværende tidspunkt vurderes at befinde sig i en neutral konjunktursituation,” udtaler Christian Kettel Thomsen.
Nationalbankens nye analyser af dansk økonomi og årsrapporten for 2024, der også udgives i dag, kan findes på Nationalbankens hjemmeside, nationalbanken.dk.
Nøgleord
Kontakter
Henvendelse kan rettes til presserådgiver Peter Levring på tlf. 2620 1809 eller pnbl@nationalbanken.dk
Billeder

Links
Om Nationalbanken
Nationalbanken er Danmarks centralbank. Vores tre overordnede formål er at sørge for stabile priser, sikre og effektive betalinger samt stabilitet i det finansielle system. Igennem de tre arbejdsområder bidrager vi til at sikre Danmark en robust økonomi.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Nationalbank
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Nationalbank
Nationalbanken har flyttet kronebetalinger til fælleseuropæisk betalingssystem23.4.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nationalbanken har i påsken succesfuldt flyttet betalinger i danske kroner fra det danske betalingssystem Kronos2 til det fælleseuropæiske system, TARGET Services.
Rentenedsættelse17.4.2025 17:01:44 CEST | Pressemeddelelse
Med virkning fra 22. april 2025 nedsættes Nationalbankens foliorente, renten på indskudsbeviser, renten på udlån og diskontoen med 0,25 procentpoint.
Nationalbanken går på jagt efter danskernes sidste ældre sedler14.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nationalbanken skyder nu den sidste kontantkampagne i gang for at få danskerne til at aflevere ældre sedler og 1000-kronesedler, inden de bliver ugyldige 31. maj 2025.
Ny leverandør af danske mønter9.1.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Nationalbanken har indgået aftale med Fábrica Nacional de Moneda y Timbre - Real Casa de La Moneda om produktion af danske mønter i de næste fire år. Den spanske møntproducent kommer dermed til at producere kommende mønter med H.M. Kong Frederik 10.
Rentenedsættelse12.12.2024 17:00:24 CET | Pressemeddelelse
Med virkning fra 13. december 2024 nedsættes Nationalbankens foliorente, renten på indskudsbeviser, renten på udlån og diskontoen med 0,25 procentpoint.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum