Turbo-oprustning skal fremtidssikre Europa
De geopolitiske spændinger kalder på en hurtig militær oprustning, men gøres det klogt vil den europæiske forskning og innovation også kunne få et tiltrængt løft og på sigt sikre mere europæisk produceret forsvarsteknologi.

Det er snart gået op for de fleste, at EU-landene står foran en nødvendig og massiv oprustning, hvis de skal være i stand til at kunne forsvare sig selv mod eventuelle trusler. Derfor er det også helt nødvendigt, at EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har spillet ud med genoprustningsplanen "Rearm Europe".
Planen lægger op til at mobilisere i alt 800 milliarder euro til forsvar over fire år, hvilket svarer til næsten 6.000 milliarder kroner.
Herhjemme har regeringen afsat 120 milliarder kroner yderligere på oprustning af Forsvaret frem mod 2033. Alene i år og næste år vil regeringen bruge 50 milliarder kroner om året, hvilket vil bringe Danmarks bidrag af BNP til forsvarsudgifter op på mere end 3 procent.
Både på nationalt og europæisk plan er der tale om enorme investeringer, og selvom hovedparten af de nye forsvarsmidler skal bruges på traditionelt isenkram, bør både danske og europæiske politikere sikre, at opbygningen af forsvarskapaciteten kommer til at ske i samspil mellem forsvar, industri og forskningsmiljøerne.
Det vil på sigt sikre mere europæisk produceret militærteknologi, mener formand i Ingeniørforeningen, IDA Laura Klitgaard. Hun håber, at EU-Kommissionen husker forskningen, når den fremlægger det endelige forslag til, hvordan pengene skal investeres i forsvar.
”Det er veldokumenteret, at det ikke kun er på forsvarsområdet, at Europa sakker bagud. På forskningsområdet ligger vi som kontinent et pænt stykke bag både USA og Kina. Derfor vil bør en del af de mange milliarder også gå til forsvarsforskning og -teknologi. Det er allerede intentionen i EU’s Permanente Strukturerede Samarbejde, PESCO, at medlemslandene skal tilstræbe at bruge to procent af forsvarsudgifterne på forskning og teknologi. Sker det, vil det kunne løfte både dansk og europæisk innovationskraft betydeligt,” siger hun.
Laura Klitgaard understreger, at forskning i mange af de nye teknologier ikke kun er til gavn for Forsvaret, men også kan gøre gavn i det civile.
”Der er teknologier, som både kan beskytte Danmark og vores allierede og samtidig komme den almene befolkning til gode. For eksempel kan kvanteteknologi både lave ubrydelig kryptering og måle nerveimpulser i hjernen, mens droner udover militære formål også kan bruges til en lang række andre opgaver,” siger hun.
Hvis ikke der kommer en klar opfordring fra EU, appellerer Laura Klitgaard til, at vi i dansk sammenhæng fremover sikrer, at forskningen tænkes ind i forsvarsbudgettet, og der skabes et tættere samspil mellem Forsvaret, industrien og de civile vidensmiljøer, så vi bliver både stærkere og klogere for de samme penge
Kontakter
Ulrik Frandsen 23 65 09 69
Følg pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ingeniørforeningen, IDA
Facebook på kollisionskurs med danske brugere3.7.2025 13:28:59 CEST | Pressemeddelelse
Facebook vil have adgang til brugernes private billeder på telefonen, men otte ud af ti danskere opfatter deres billeder som lige så private som helbredsoplysninger, viser IDA-undersøgelse.
Hver femte arbejder et sted uden stressplan2.7.2025 07:45:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvad skal du gøre, hvis du bliver ramt af stress? Det svæver i luften på mange arbejdspladser. Mange erhvervsaktive danskere aner ikke, hvor de skal gå hen, hvis stressen rammer, viser nye tal fra IDA.
Hver anden tager jobbet med på ferie1.7.2025 07:28:11 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danskerne tjekker arbejdsmail og tager opkald i sommerferien – og for mange er det ikke frivilligt. Hver fjerde oplever, at arbejdsgiveren forventer, de står til rådighed. Det viser nye tal fra IDA.
Gratis internet på ferien kan blive dyrt29.6.2025 08:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun under hver femte dansker holder sig fra åbne wifi, når de er på ferie, hvilket ellers er det smarteste, advarer it-sikkerhedsekspert.
EU spærrer selv vejen for teknologisk fremdrift i Europa16.6.2025 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Manglende investeringer efterlader EU i et teknologisk slæbespor
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum