Risiko for hudkræft: Så unge er danskerne, når de tager sol første gang.
En ny undersøgelse viser, at danskerne er meget unge, når de første gang besøger et solarie. Det er stik imod Sundhedsstyrelsens nyeste anbefalinger.

Solariet kom til Danmark i slutningen af 70’erne, og i både større og mindre byer kan man se solariefacader med gode tilbud. Her kan man gå ind og ved hjælp UV-strålerne, hvis intensivitet er højere end sommersolen, få en brunere hud, men ikke uden at man samtidig udsætter sin hud for potentiel fare.
Desværre viser det sig, at danskerne er ganske unge, når de første gang ligger sig i solariet.
I en ny undersøgelse som YouGov har lavet for Gjensidige, svarer 44 procent af de adspurgte, at de var under 18 år, da de første gang prøvede at tage sol. Det står i skarp kontrast til nye udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen, der anbefaler unge under 18 at holde sig væk fra solarier.
Selvom solariebrug kan skade alles hud, er det et problem, at især unge så tidligt udsætter huden for de potentielt kræftfremkaldende stråler, mener Mette Glad, fagchef i sundhed hos Gjensidige:
”Det er yderst bekymrende, at så mange unge danskere starter med at tage sol i en så tidlig alder. Vi ved, at eksponeringen for UV-stråler i en ung alder kan øge risikoen for alvorlige skader i huden senere i livet, så det er et problem, at disse skader allerede kick-startes i en ung alder.”
Starter i folkeskolealderen
Brugen af solarier er forbundet med en række sundhedsmæssige risici. UV-stråling fra solarier kan føre til solskoldninger, rynker og tidlig aldring af huden. Endnu mere alvorligt er det, at regelmæssig brug af solarier øger risikoen for at udvikle hudkræft og modermærkekræft.
Undersøgelsen viser også, at 26 procent af de adspurgte var 15 år eller yngre, da de første gang benyttede et solarie. Mette Glad opfordrer til øget opmærksomhed på de sundhedsmæssige risici, der er ved at tage sol og anbefaler, at unge mennesker informeres bedre om de potentielle farer:
”Det er vigtigt at beskytte vores unge mod de skadelige virkninger af UV-strålerne. Forebyggelse og oplysning er nøglen til at reducere risikoen for de forskellige potentielle farer. Undersøgelsen understreger behovet for en bredere dialog om solvaner og konsekvenserne heraf,” siger Mette Glad, fagchef i sundhed hos Gjensidige.
Ifølge Sundhedsstyrelsen har Danmark den næststørste forekomst af modermærkekræft på verdensplan. Deres nye anbefalinger omfatter også, at man påfører sig solcreme med minimum faktor 30, når man opholder sig i solen.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 493 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år, der har benyttet sig af solarie, af © YouGov for Gjensidige i februar 2025.
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulentGjensidige
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkGjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 4.500 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 36 mia. NOK i 2023, mens forvaltningskapitalen udgjorde 148 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Skjulte farer i din hudpleje: Så mange danskere undlader at tjekke ingredienslisten23.4.2025 07:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Hudirritation, allergiske reaktioner og hormonforstyrrelser. Det er nogle af de risici, du løber, hvis du ikke tjekker ingredienslisten på dine hudplejeprodukter. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige viser at 4 ud af 10 ikke undersøger indholdet af deres hudplejeprodukter inden brug.
Det flyder med skrald i vejkanten: Fire ud af ti danskere har set bilister smide affald ud af vinduet17.4.2025 07:39:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ender tonsvis af affald i vejkanten, fordi bilister ikke gider bruge en skraldespand. Problemet er så omfattende, at fire ud af ti danskere det sidste år har oplevet bilister, der smider skrald ud af bilvinduet. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige.
Hjælp fra YouTube: Sådan søger vi viden om renovering i hjemmet15.4.2025 07:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er blevet populært at lave forbedringer og renoveringer i hjemmet uden professionel hjælp. I stedet vælger en stor del af danskerne at finde råd og vejledning på sociale medier som Instagram og Youtube. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Gjensidige og NRGi.
Danskerne glemmer vigtig ting på ferien11.4.2025 07:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Påsken er lige rundt om hjørnet, og det betyder at rigtig mange danskere pakker bilen og kører udenlands på ferie. Hver fjerde dansker kender dog ikke til reglerne for det digitale kørekort i udlandet. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige.
Flertal af danskerne glemmer vigtigt eltjek: Kan få alvorlige konsekvenser2.4.2025 07:40:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er de færreste danskere, der husker at teste deres fejlstrømsafbryder, selvom det kan forhindre brand og livsfarlige stød. En ny undersøgelse fra YouGov, foretaget for Gjensidige og NRGi, viser, at over halvdelen af danskerne ikke ved, hvordan de tester deres HPFI-relæ.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum