Sådan begrænser du skadelig kemi i hverdagen
De er i din shampoo, deodorant og bodylotion, dit tøj og sengetøj – ja selv i din drikkedunk. Vi bliver udsat for rigtig mange kemikalier hver eneste dag, og nogle af dem kan være sundheds- og miljøskadelige. Derfor er det en god ide at vælge produkter med omtanke.

Allerede inden du får din første kop kaffe om morgenen, har du været i kontakt med en lang række forskellige kemikalier. Mange af dem er harmløse, andre bør vi begrænse eller helt undgå. Og selvom de fleste kemikalier heldigvis ikke er akut farlige for mennesker, kan den samlede eksponering for kemikalier over tid have negative konsekvenser for sundhed og miljø.
”Det er oftest ikke det enkelte kemikalie eller det enkelte produkt, der er afgørende for sundheden. Men den samlede mængde kemikalier, vi udsættes for, og blandingen af disse over tid – den såkaldte cocktaileffekt – kan være problematisk”, siger Michael Kristensen, certificeringschef med ansvar for kemisk-tekniske produkter i Miljømærkning Danmark.
Undersøgelser, stikprøver og test viser løbende udfordringer med produkter, der indeholder kemikalier, som fx er allergi- eller kræftfremkaldende, miljøbelastende, mistænkt for at være hormonforstyrrende og nogle gange også ulovlige. Særligt når det kommer til produkter fra kinesiske webshops, er der store udfordringer.
Ifølge EU-Kommissionen lever næsten 96 procent af produkterne solgt gennem kinesiske platforme som Temu og Shein ikke op til europæiske standarder. Samtidig finder forskningen fortsat nye stoffer, der kan være problematiske, ligesom den også tydeliggør udfordringerne ved summen af de mange kemikalier, som vi udsættes for.
Svært at gennemskue kemien
Selv om mange forbrugere er opmærksomme på indholdet af det, de køber, kan det være svært at navigere i. En undersøgelse, som Opinion har lavet for Svanemærket, viser, at hele 82 procent af de danske forbrugere har svært ved at gennemskue, om produkter indeholder skadelig kemi. Og det er ifølge Michael Kristensen ikke overraskende, når man kan finde ord som " methylisothiazolinone” eller ”DMDM hydantoin*” bag på produkterne.
”Rigtig mange af os går op i, hvilke potentielt skadelige kemikalier vi omgiver os med i vores hverdag. Men det er urealistisk at forvente, at forbrugerne skal kunne gennemskue de lange indholdsdeklarationer på bagsiden af produkterne. Her er Svanemærket et enkelt pejlemærke for forbrugerne til at begrænse uønsket kemi, uden at de skal være kemieksperter eller kunne huske lange lister over kemikalier, de gerne vil undgå”, siger Michael Kristensen.
Ved at gå efter Svanemærket, når man køber ind, tager man hensyn til både sundhed og natur. Svanemærket stiller nemlig skrappe miljø- og kemikaliekrav.
Her kan du mindske din udsættelse for uønsket kemi
Jo tættere skadelige kemikalier er på dig, jo mere påvirker de dig. Det er derfor en god idé at være særligt opmærksom på skadelig kemi i plejeprodukter og tøj – ikke mindst i cremer, makeup og deodoranter, som bliver på huden i mange timer.
Ved at gå efter Svanemærket, er du sikker på, at produkterne opfylder strenge krav til, hvad de må indeholde. Det gælder fx:
- Shampoo, balsam og håndsæbe
- Bodylotion, håndcreme og ansigtscreme
- Tandpasta
- Deodorant
- Bind, tamponer og inkontinensprodukter
- Toiletpapir og andet tissuepapir
- Vaskepulver, håndopvask og skuremiddel
- Håndklæder og sengetøj
- Dyner og puder
- Tøj
- Baby- og børneprodukter, fx bleer, vaskeklude og legetøj
Du kan finde hele udvalget af svanemærkede produkter på svanemærket.dk/produkter
8 tips til at begrænse kemi
Vi kan ikke undgå kemi, men vi kan begrænse mængden, vi bliver udsat for. Her får du 8 tips til bedre kemi i hverdagen: svanemaerket.dk/tips-bedre-kemi-i-hverdagen
*Note: methylisothiazolinone og DMDM Hydantoin er konserveringsmidler.
Nøgleord
Kontakter
Fotokredit:
Foto af Michael Kristensen: Miljømærkning Danmark
Øvrige billeder: Getty Images.
(Alle billeder kan frit anvendes ved redaktionel brug).
Lisa Olufson KlæsøeMiljømærkning Danmark
Tlf:27 12 93 69lio@ecolabel.dkBilleder



Om Miljømærkning Danmark
Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU Ecolabel i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.
Svanemærket
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Læs mere på www.svanemaerket.dk.
EU Ecolabel
EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU’s officielle miljømærke. EU Ecolabel blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug. Læs mere på www.eublomsten.dk.
Følg pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljømærkning Danmark
Flere danske campingpladser opnår EU Ecolabel25.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af campingpladser, der bliver certificeret med EU Ecolabel, fortsætter med at vokse. Alene i løbet af foråret har tre campingpladser opnået det officielle miljømærke.
Er der uønsket kemi i din solcreme?23.6.2025 06:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Solcreme er nødvendigt for at beskytte sig mod solens stråler, men kan samtidig indeholde uønsket kemi. Derfor er det en god idé at vælge sin solcreme med omtanke og undgå at købe den i udlandet, hvor 1 ud af 10 danskere ifølge en ny undersøgelse køber den.
Nu kan festivaler og andre events svanemærkes7.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Snart kan du gå til koncert, konference eller sportsstævne, som er lidt grønnere. Nu kan events nemlig opnå det officielle nordiske miljømærke, Svanemærket.
Sådan holder du lidt grønnere ferie4.6.2025 06:21:30 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien nærmer sig, og netop vores ferier sætter et stort aftryk på miljø og klima. Faktisk udleder danskernes ferier hvert år over ni millioner tons drivhusgasser, viser en analyse fra CONCITO. Der er derfor god grund til at tage gode grønne vaner med i bagagen.
Nu strammes loven om miljømarkedsføring og grønne mærker20.5.2025 13:23:03 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget har netop vedtaget skærpet regulering af grøn markedsføring, der bl.a. betyder, at der fra den 27. september 2026 bliver forbud mod grønne mærker, hvis der ikke er en anerkendt certificeringsordning bag. Der bliver ligeledes skruet op for kravene til generelle miljøanprisninger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum