Ny AI-teknologi reducerer produktionsfejl i fødevareindustrien
På IFFA messen i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af vision-systemer der optimerer kvalitetskontrol og produktions flow.

Teknologisk Institut introducerer nu en serie avancerede vision-løsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i fødevareproduktionen. De nye systemer, der præsenteres på fødevaremessen IFFA 2025 i Frankfurt i maj, integrerer kunstig intelligens med højpræcisions-kamerateknologi og er specifikt udviklet til at håndtere fødevareindustriens stigende krav til dokumentation og fødevaresikkerhed.
- Vores nye vision-systemer er udviklet med fokus på at løse konkrete udfordringer i produktionen. For eksempel kan vores digitale kontamineringskontrol identificere selv meget små urenheder på grise- og kvæg-slagtekroppe, mens vores nye AI-system til skærestuen sikrer ensartet kvalitet og optimal udnyttelse af råvaren, forklarer Niels T. Madsen, forretningsleder ved Teknologisk Institut.
Dokumenteret effekt i produktionen
De nye systemer er allerede testet i samarbejde med flere større fødevarevirksomheder. Resultaterne viser, at implementering af vision-teknologien både kan øge fødevaresikkerheden og forbedre råvareudnyttelsen. Den AI-drevne kvalitetskontrol i skærestuen har eksempelvis kunnet øget fokus på udbytter, baseret på måling af hele produktflowet, fremfor stikprøver, reduceret fejlskæringer og forkert destinering af produkter og samtidig givet værdifulde data til optimering af produktionsflowet.
- Et særligt innovativt element er vores nye højhastighedskamera til slice-kontrol, der kan integreres i eksisterende produktionslinjer. Systemet analyserer op til 2.000 billeder i minuttet og kan øjeblikkeligt identificere afvigelser i hver skives kvalitet, fx i form af fremmedlegemer. Det betyder, at virksomhederne kan reagere på kvalitetsafvigelser i realtid og dermed minimere spild og optimere råvareudnyttelsen, uddyber Niels T. Madsen.
Fremtidssikret teknologi
DynaCQ fremmedlegeme-detektion til indgangskontrol af råvare og slutprodukter er opgraderet med nye algoritmer, der gør systemet endnu mere præcist i identifikationen af fremmedlegemer som fx plast. Systemet kan integreres med virksomhedernes eksisterende kvalitetsstyringssystemer, hvilket giver mulighed for automatisk dokumentation og sporbarhed.
Faktaboks:
- Udstilling: IFFA 2025, Frankfurt
- Dato: 3.-8. maj 2025
- Stand: Hal 11.0, stand A01 (deles med Frontmatec/Fortifi Group)
Nøgleord
Kontakter
Forretningsleder Niels T. Madsen, Teknologisk Institut, mobil: +45 7220 2690, mail: ntm@teknologisk.dk
Billeder

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Månestøv skal gøre rumfart mere selvforsynende22.11.2025 16:47:57 CET | Pressemeddelelse
Nyt dansk-styret ESA-projekt skal reducere kommende måne-missioners afhængighed af forsyninger fra Jorden og bane vejen for fremstilling af elektronik på månen.
Millioninvestering skal skabe grøn mad-revolution19.11.2025 09:38:54 CET | Pressemeddelelse
Nyt innovativt fellowship-program, støttet af Novo Nordisk Fonden, skal uddanne nye frontløbere, der skal bekæmpe madspild og bane vejen for bæredygtige fødevaresystemer.
Varmepumper er billigst til grøn industriel varme13.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut og University of Oxford viser, at industrielle varmepumper kan reducere varmeomkostningerne i industrien med op til 75 procent sammenlignet med brintbaserede kedler – og i de fleste scenarier er de også økonomisk fordelagtige overfor biomasse- og gasløsninger.
Nyt robot-rykind: Millionløft skal give danske virksomheder muskler med intelligent teknologi11.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut sætter gang i omfattende satsning, hvor generativ AI og avancerede robotløsninger skal gøre virksomheder og robotindustrien mere fleksibel, konkurrencedygtig og klar til morgendagens udfordringer.
Ultraforarbejdede fødevarer: Eksperter efterlyser fokus på ernæring frem for proces7.11.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Konference på Teknologisk Institut: Bekymringer er reelle, men NOVA-klassifikation om ultraforarbejdede fødevarer peger i forkert retning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum