Ny AI-teknologi reducerer produktionsfejl i fødevareindustrien
På IFFA messen i Frankfurt præsenterer Teknologisk Institut næste generation af vision-systemer der optimerer kvalitetskontrol og produktions flow.

Teknologisk Institut introducerer nu en serie avancerede vision-løsninger, der markant effektiviserer kvalitetskontrollen i fødevareproduktionen. De nye systemer, der præsenteres på fødevaremessen IFFA 2025 i Frankfurt i maj, integrerer kunstig intelligens med højpræcisions-kamerateknologi og er specifikt udviklet til at håndtere fødevareindustriens stigende krav til dokumentation og fødevaresikkerhed.
- Vores nye vision-systemer er udviklet med fokus på at løse konkrete udfordringer i produktionen. For eksempel kan vores digitale kontamineringskontrol identificere selv meget små urenheder på grise- og kvæg-slagtekroppe, mens vores nye AI-system til skærestuen sikrer ensartet kvalitet og optimal udnyttelse af råvaren, forklarer Niels T. Madsen, forretningsleder ved Teknologisk Institut.
Dokumenteret effekt i produktionen
De nye systemer er allerede testet i samarbejde med flere større fødevarevirksomheder. Resultaterne viser, at implementering af vision-teknologien både kan øge fødevaresikkerheden og forbedre råvareudnyttelsen. Den AI-drevne kvalitetskontrol i skærestuen har eksempelvis kunnet øget fokus på udbytter, baseret på måling af hele produktflowet, fremfor stikprøver, reduceret fejlskæringer og forkert destinering af produkter og samtidig givet værdifulde data til optimering af produktionsflowet.
- Et særligt innovativt element er vores nye højhastighedskamera til slice-kontrol, der kan integreres i eksisterende produktionslinjer. Systemet analyserer op til 2.000 billeder i minuttet og kan øjeblikkeligt identificere afvigelser i hver skives kvalitet, fx i form af fremmedlegemer. Det betyder, at virksomhederne kan reagere på kvalitetsafvigelser i realtid og dermed minimere spild og optimere råvareudnyttelsen, uddyber Niels T. Madsen.
Fremtidssikret teknologi
DynaCQ fremmedlegeme-detektion til indgangskontrol af råvare og slutprodukter er opgraderet med nye algoritmer, der gør systemet endnu mere præcist i identifikationen af fremmedlegemer som fx plast. Systemet kan integreres med virksomhedernes eksisterende kvalitetsstyringssystemer, hvilket giver mulighed for automatisk dokumentation og sporbarhed.
Faktaboks:
- Udstilling: IFFA 2025, Frankfurt
- Dato: 3.-8. maj 2025
- Stand: Hal 11.0, stand A01 (deles med Frontmatec/Fortifi Group)
Nøgleord
Kontakter
Forretningsleder Niels T. Madsen, Teknologisk Institut, mobil: +45 7220 2690, mail: ntm@teknologisk.dk
Billeder

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum