Investeringssvindelen slår rekord – det er især via annoncer på sociale medier, de kriminelle finder deres ofre
På bare et år er investeringssvindlen herhjemme fordoblet. 95 mio. kroner stjal de kriminelle i 2024 ved at lokke ofrene til at investere deres penge i fup og fidus. Det viser nye tal fra Finans Danmark. Det er i langt de fleste tilfælde de sociale medier, de kriminelle bruger, til at lokke ofrene i fælden.

Det er helt almindelige danskere, de kriminelle lokker med spændende investeringer og gode afkast. Men det er svindel. Og i stedet for at få sparepengene til at vokse, forsvandt de i stedet for 1.112 danskere i 2024. Samlet fik de kriminelle fat i 95 mio. kroner. Til sammenligning var det samlede tal i 2023 47,7 mio. kroner.
”Vi ser en massiv stigning i investeringssvindel lige nu. Mens vi netop har kunne konstatere, at netbanksvindlen endelig er begyndt at falde, så er det altså langt fra tilfældet med investeringssvindlen. Grunden til det er blandt andet, at sociale medier generelt er for dårlige til at stoppe de falske investeringsannoncer, som altså fører til, at en stor gruppe mennesker får franarret deres penge,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.
Ifølge en britisk undersøgelse, der udkom i december 2024, bliver sociale medier i form af Metas platforme og Snapchat brugt af de kriminelle som indgang til investeringssvindel i mindst 46 procent af investeringssvindelsagerne i Storbritannien.
Herhjemme er det også velkendt, at de kriminelle blandt andet lokker med lukrative investeringer i kryptovaluta – ofte gennem falske profiler med kendte ansigter som Mads Mikkelsen og Sofie Linde.
”Vi skal alle være klar over, at denne type svindel eksisterer. Og at svindlerne ofte finder deres ofre på de sociale medier med urealistiske løfter om lukrative investeringer. Fra bankernes side advarer vi derfor også om investeringssvindlen i vores kampagne ”Sikker Bank - sammen”. Før man foretager en investering, er det en god idé at søge uvildig finansiel rådgivning. Og det er især en god idé at være skeptisk overfor et tilbud, der lyder for godt til at være sandt,” siger Michael Busk-Jepsen.
Nøgleord
Kontakter
Camilla Thorning, Finans Danmark
cth@fida.dk, 30161010
Billeder
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Få seneste nyt fra Finans Danmark: Tilmeld dig nyheder og analyser - og følg os på sociale medier
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Rådet for Afkastforventninger offentliggør forventninger for 2. halvår 20251.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Rådet for Afkastforventninger har i dag offentliggjort nye halvårlige afkastforventninger for 2. halvår af 2025. Allan Polack afløser Peter Engberg Jensen i Rådet.
Høringssvar - insolvensretssystemet og kriminalitet30.4.2025 14:43:26 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Konkursrådets udtalelse om tiltag for at forebygge, at insolvensretssystemet misbruges i forbindelse med økonomisk kriminalitet.
Statistik for restancer for 4. kvartal 2024 og overtagne ejendomme for 1. kvartal 202530.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har i dag offentliggjort de nyeste tal, som viser, hvor stor en andel af de samlede ydelser der ikke er betalt senest 3½ måned efter terminen. Opgørelsen laves samlet for alle private ejerboliger og indeholder dermed både parcel- og rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse.
Unge danskere driver fremtidens investorkultur29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er sket en betydelig forandring af det danske investorlandskab, hvor unge investorer udgør en større andel end nogensinde før. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark, der sætter fokus på den stigende investeringslyst hos de unge investorer.
De danske boligkøbere fortrækker lån med fast rente24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når det kommer til boligkøb, vælger danskerne oftere realkreditlån med fast rente frem for variabel rente. I årets første kvartal valgte knap 3 ud af fem boligkøbere et lån med fast rente. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum