Udenrigsministeriet

Danmark annoncerer bidrag på 660 millioner kroner til den humanitære krise i Syrien

Del

90 % af den syriske befolkning lever under fattigdomsgrænsen, og aktuelt vurderes næsten 17 millioner mennesker – svarende til 70 % af befolkningen – at være afhængige af humanitær bistand.

14 års borgerkrig har efterladt Syrien i knæ. Økonomien er i ruiner, sikkerhedssituationen er alvorligt udfordret, de offentlige systemer er brudt sammen, og landets infrastruktur, energi- og vandforsyning og hospitalsvæsen er ødelagt.

Det er på den dystre baggrund, at en lang række udenrigsministre fra EU og de arabiske lande mødes med Syriens præsident til donorkonference i Bruxelles. På dagsordenen er den fortsatte støtte til humanitære indsatser i Syrien og genopbygningen af landet samt støtte til flygtninge og lokalsamfund i nabolandene.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen vil i den forbindelse annoncere Danmarks bidrag til Syrien-krisen på 660 millioner kroner for 2025. Det vil igen i år placere Danmark blandt de lande, der giver mest i forhold til vores størrelse.

Pengene vil blandt andet gå til indsatser, der skal bidrage til et stabilt og fredeligt Syrien på et kritisk tidspunkt, hvor udviklingen er skrøbelig og risikoen for en tilbagevenden til konflikt er reel. 

"Syrien er et sårbart sted, men der blæser nye politiske vinde, hvor det er helt afgørende, at vi fra dansk side understøtter genopbygningen af landet. Med vores bidrag placerer Danmark sig centralt i den internationale indsats for at sikre humanitære indsatser og en langsigtet og holdbar udvikling for Syriens befolkning og de mange flygtninge, der fortsat lever i eksil i nabolandene. Et Syrien på fode er ikke bare i Syriens, men også Europas interesse", siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

FN vurderer, at landets vækst skal øges tifoldigt i 15 år i træk, hvis økonomien skal tilbage til niveauet fra før, konflikten brød ud i 2011. Ni ud af ti syrere lever i fattigdom, landets BNP udgør kun 25% af, hvad det var i 2010, og arbejdsløsheden er tredoblet. 16,7 mio. mennesker har behov for humanitær hjælp.

Over syv millioner syrere er internt fordrevne, og ca. seks millioner er flygtet ud af Syrien, primært til nabolande som Tyrkiet, Libanon, Jordan, Irak og Egypten, men også til Europa.

Kamphandlinger i forbindelse med Assad-regimets fald i november og december 2024 fordrev yderligere over en 1 million civile. Det estimeres, at der er 1,5 millioner syriske flygtninge i Europa.

Følgende danske organisationer er aktive i relation til krisen i Syrien med afsæt i deres partnerskabsaftale med Udenrigsministeriet: ADRA, CARE, Caritas, Danmission, Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, International Media Support, MS-Action Aid, Mission Øst, Oxfam, Plan Børnefonden, Red Barnet og Røde Kors.

Det samlede danske bidrag til Syrienskrisen vil i 2025 være sammensat som følger:

Freds- og Stabiliseringsfonden

102,0 mio. kr.

Bidrag til Syrien under UNHCRs partnerskabsaftale for 2025 60,0 mio. kr.
Bidrag til Syrien under UNHCRs partnerskabsaftale for 2025 7,6 mio. kr.
Bidrag til Syrien og nabolande til SPA’erne 86,0 mio. kr.
Bidrag til danske strategiske partnerskaber mhp. indsatser i og omkring Syrien 140,0 mio. kr.
Nærområdeindsatser

225,0 mio. kr.

Humanitær reservation (indtil videre uallokeret) 40,0 mio. kr.
I ALT

660,6 mio. kr.

For yderligere info, kontakt pressevagten@um.dk.

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Joint statement by the Nordic-Baltic-Weimar Ministers of Foreign Affairs29.4.2025 15:29:31 CEST | Nyhed

We, the Ministers of Foreign Affairs of Denmark, Estonia, Germany, Iceland, Finland, Latvia, Lithuania, Norway, Poland, Sweden, and the Minister Delegate for Europe of France, have met today on the island of Bornholm to address Russia’s continued illegal aggression against Ukraine, including its implications for European security. We reaffirm that a sovereign, independent, and democratic Ukraine is integral to Euro-Atlantic and global security. Respect for territorial integrity is a fundamental principle of international law. We welcome progress made at the London meeting between the E3, Ukraine, and the United States. We deem it important that this process continues. Since the beginning of Russia’s full-scale invasion of Ukraine, supported and facilitated by some third countries, we have been among the strongest supporters of Ukraine and have provided more than EUR 53 billion in military support and more than EUR 47 billion in civilian support. We will continue our political, military

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye