56.675 har søgt optagelse på en uddannelse via kvote 2
Antallet af ansøgere, der har søgt ind på en uddannelse via kvote 2, er steget med 4 procent i forhold til sidste år. Antallet af ansøgere til professionsuddannelserne på velfærdsområdet er overordnet set uændret.
I dag klokken 12.00 udløb fristen for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2. I år har 56.675 søgt ind. Dermed stiger antallet af ansøgere i forhold til sidste år med 4 procent. Stigningen er båret af, at flere har søgt mod de akademiske bacheloruddannelser og professionsbacheloruddannelserne, hvor der er sket en stigning på henholdsvis 6 pct. og 4 pct. i forhold til 2024.
Søgningen til velfærdsuddannelserne er stort set på samme niveau som i 2024. Der er dog sket en stigning til pædagoguddannelsen på 5 pct., mens antallet af ansøgere til både sygeplejerske og socialrådgiver er faldet en lille smule.
Igen i år falder søgningen til sproguddannelserne. Nedgangen ses blandt andet på bacheloruddannelserne i tysk og fransk.
Antallet af udenlandske ansøgere er steget med 7 pct. Stigningen er drevet af flere udenlandske ansøgere, der søger mod de akademiske bacheloruddannelser.
Læs notat om søgningen til kvote 2
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Jeg glæder mig over, at så mange har valgt at søge ind på en videregående uddannelse, og at flere udenlandske ansøgere ønsker at uddanne sig i Danmark. Når det er sagt, så bekymrer det mig meget, at søgningen til velfærdsuddannelserne ser ud til at være stagneret på et lavt niveau, ligesom at færre igen har søgt mod sprogfagene, bl.a. tysk og fransk. Det, at så få vælger at søge mod velfærdsuddannelserne, understreger nødvendigheden af, at vi er ved at forhandle om en aftale om de professions- og erhvervsrettede uddannelser, som skal give et massivt kvalitetsløft til blandt andet velfærdsuddannelserne. Med flere undervisningstimer, mere vejledning, mere feedback og ikke mindst en større grad af fleksibilitet i uddannelsesforløbet. Det er ikke ensbetydende med, at vi over natten kan vende problemet med den vigende søgning, men det er et vigtigt skridt på vejen til at gøre velfærdsuddannelserne mere attraktive og ikke mindst give dem den anseelse, de fortjener.
Fakta
- Antal ansøgere dækker over antal 1. prioritetsansøgere. Det betyder, at de kun medregnes på det udbud, de har søgt som 1. prioritet.
- Kvote 2-ansøgere vurderes på andet end karaktergennemsnittet fra en gymnasial uddannelse alene. Uddannelsesinstitutionerne tildeler pladserne i kvote 2 efter konkret vurdering af ansøgeren og ud fra forskellige udvælgelseskriterier, der varierer fra uddannelse til uddannelse.
-
Udover frist for søgning til kvote 2, er 15. marts kl. 12.00 også ansøgningsfrist for ansøgere uden et dansk gymnasialt karaktergennemsnit og ansøgere til uddannelser, hvor der som led i adgangskravene indgår en prøve, samtale eller lignende. Disse ansøgere indgår også i antallet af ansøgere opgjort pr. 15. marts.
-
Det samlede antal ansøgere til de videregående uddannelser bliver offentliggjort 5. juli 2025, hvor der er frist for at søge om optagelse i kvote 1, hvor ansøgere kun vurderes på karaktergennemsnit.
-
Alle ansøgere i både kvote 1 og kvote 2 får svar på deres ansøgning den 28. juli.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Forskningens Døgn fejrer sit 20. år med et tætpakket jubilæumsprogram22.4.2025 09:37:33 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og Forskningsministeriets videnskabsfestival Forskningens Døgn fejrer i år sit 20-års jubilæum med et program, der er spækket med events rundt om i Danmark. Festivalen løber fra den 22.-27. april.
Presseinvitation: Forskningens Døgn fejrer jubilæum med H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren14.4.2025 10:20:51 CEST | Pressemeddelelse
Kan forskning give os begreb om, hvordan fremtiden kommer til at se ud? Det eksperiment vil blive forsøgt, når videnskabsfestivalen Forskningens Døgn den 23. april fejrer sit 20-års jubilæum med deltagelse fra bl.a. H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren.
SU-fribeløbet hæves på ungdomsuddannelser11.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever på ungdomsuddannelser kan se frem til, at de fremover må tjene 1.100 kroner mere om måneden ved siden af deres SU. Det sker efter, at aftalekredsen bag SU-reformen bestående af regeringen, LA, KF og DF er blevet enige om at hæve fribeløbsgrænsen på ungdomsuddannelser.
Minister godkender nye muligheder for at uddanne sig inden for cybersikkerhed og kunstig intelligens8.4.2025 13:33:06 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har godkendt 15 nye uddannelser fordelt over hele landet. Både danske og internationale studerende får nye muligheder for at uddanne sig – blandt andet inden for cybersikkerhed og kunstig intelligens.
Årlig prioritering på næsten 2 mia. kr. skal gøre det attraktivt for flere at uddanne sig til f.eks. pædagog, socialrådgiver eller datamatiker26.3.2025 12:33:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og DD, SF, LA, KF, EL, DF og ALT er enige om at hæve kvaliteten af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, så flere får lyst til at vælge dem. Der skal være bedre mulighed for uddannelse hele livet, og der åbnes for flere internationale studerende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum