Alle mål i akutplanen er opfyldt: Ventetiden er som før corona
Den gennemsnitlige ventetid til behandling på sygehus var 38 dage ved udgangen af 2024. Dermed har regionerne indfriet akutplanen, som skulle normalisere sundhedsvæsenet efter corona. Vi har i dag et stærkt sundhedsvæsen, siger Danske Regioners formand, Anders Kühnau.

Regeringen og Danske Regioner indgik i februar 2023 en aftale om en akutplan til sundhedsvæsenet. Her afsatte regeringen to milliarder kroner, som regionerne skulle bruge til at sænke ventetiderne til behandling, som voksede sig lange under corona-pandemien.
Siden da er udviklingen blevet fulgt hvert kvartal. Den seneste opgørelse viser, at den gennemsnitlige ventetid til behandling var på 38 dage ved udgangen af 2024.
Dermed er alle målsætninger for akutplanen indfriet, og ventetiden til behandling er på samme niveau som før corona. Det glæder Danske Regioners formand, Anders Kühnau.
- Frem for alt bliver patienterne hurtigere udredt og behandlet. Det har stor og positiv betydning for deres livskvalitet. De flotte tal vidner om den store indsats, som personalet har ydet på afdelingerne. Og det vidner om, at de ekstraordinære midler, som regeringen afsatte, har gjort en mærkbar og positiv forskel, siger Anders Kühnau.
Sundhedsvæsenet står stærkt
Målet med akutplanen var, at ventetiderne, udredning og aktivitet i sundhedsvæsenet skulle normaliseres inden udgangen af 2024. Derfor dækker den seneste opgørelse foruden ventetider også overholdelse af udredningsret og kirurgisk aktivitet. Regionerne er nu nået i mål på alle parametre.
Der blev igen i 2024 foretaget flere operationer end i foregående år. Samtidig viser den netop offentliggjorte Landsdækkende Undersøgelse af Patienttilfredshed , at der er sket en lille stigning i patienternes samlede tilfredshed med sundhedsvæsenet.
- Tallene fortæller mig, at vi i dag står med et stærkt og robust sundhedsvæsen. Hospitalerne oplever også, at den meget vanskelige rekrutteringssituation, vi stod i, er blevet markant bedre. Jeg er især glad for, at patienterne er meget tilfredse med den behandling, de får ude på afdelingerne, siger Anders Kühnau.
Regionerne fortsætter arbejdet
Anders Kühnau understreger, at man fra regionernes side ikke vil hvile på laurbæerne, selvom målet med akutplanen nu formelt er opfyldt.
- Vi vil holde fast i den positive udvikling, som vi har haft igennem lang tid, og regionerne har prioriteret midler til at fortsætte arbejdet i 2025. Med sundhedsreformen er vi samtidig i gang med en omstilling af sundhedsvæsenet. Der kommer i fremtiden mere fokus på at forebygge operationer og på at finde gode løsninger i det nære sundhedsvæsen, så vi undgår unødige indlæggelser, siger Anders Kühnau.
Som en del af akutplanen har retten til frit udvidet sygehusvalg været udvidet fra 30 til 60 dage, men siden 1. januar 2025 er retten igen 30 dage. Patienterne har dermed mulighed for at blive behandlet på et privathospital, hvis bopælsregionen ikke inden for 30 dage kan tilbyde behandling.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Regionernes regnskaber er inden for de aftalte rammer25.4.2025 10:02:47 CEST | Pressemeddelelse
De fem regioner går samlet ca. en promille under driftsrammen, til trods for at blandt andet udgifterne til sygehusmedicin vokser markant. Regnskaberne viser samtidig et stort pres på anlægsinvesteringer i regionerne.
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum