Den danske selskabsskat er i den lave ende i OECD
Danske virksomheder betaler relativt lidt i selskabsskat sammenlignet med en lang række lande i OECD, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Den danske selskabsskat er på niveau med de andre nordiske landes, mens den danske konkurrenceevne er den tredjebedste i verden.

SKAT
21 lande i OECD har højere selskabsskat end Danmark. Satsen på 22 procent er på niveau med Norge og tæt på de andre nordiske lande.
Også målt på effektive skattesatser ligger Danmark lavt. Den effektive gennemsnitlige selskabsskattesats er for eksempel 20,4 procent i Danmark. Det er en 24. plads af 38 OECD-lande.
Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra OECD.
"Danmarks selskabsskat ligger i den lave ende af OECD og er på niveau med de andre nordiske lande, som også er små, åbne økonomier,” siger Frederik Olsen, analytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Både Lars Løkke Rasmussen, Dansk Industri og Dansk Erhverv har på det seneste foreslået at sænke selskabsskatten.
”Flere aktører vil sænke den danske selskabsskat. Ofte lyder argumentet, at der er brug for at forbedre konkurrenceevnen. Men den danske konkurrenceevne er blandt de højeste i verden. Samtidig er overskuddet på betalingsbalancen historisk stort, og det danske velstandsniveau tårnhøjt,” siger Frederik Olsen.
Danmark har den bedste konkurrenceevne i EU ifølge den seneste opgørelse fra IMD World Competitiveness Center – og den tredjebedste konkurrenceevne blandt 67 undersøgte lande i hele verden.
”Det er svært at se, at konkurrenceevne skulle være et godt argument for at sænke selskabsskatten,” siger Frederik Olsen.
”Når Danmark er et af de mest konkurrencedygtige lande i verden, skyldes det ikke skattesystemet, men vores sunde og fleksible arbejdsmarked med kompetente lønmodtagere og erhvervsdrivende. Det er mere oplagt at pege på vores veluddannede arbejdsstyrke som katalysator for konkurrenceevnen,” siger Frederik Olsen.
Selskabsskattelempelser koster penge for statskassen, hvis man følger gængse regneprincipper. De skal derfor finansieres gennem gæld, andre skatteindtægter, besparelser eller andre reformer for at kompensere for det tabte provenu.
Analysens hovedkonklusioner
- Standardselskabsskattesatsen i Danmark ligger på 22 procent ligesom i Norge. Satsen er kun marginalt højere end i Schweiz, Finland, Sverige og Island. Blandt vesteuropæiske lande har kun Irland en markant lavere selskabsskat på 12,5 procent.
- Også målt på den effektive gennemsnitlige skattesats er Danmark med 20,4 procent blandt lande med et lavt skattetryk på virksomheder. Effektive skattesatser giver et mere komplet billede af skatten på virksomheders overskud end standardskattesatsen, da de effektive skattesatser tager højde for fradrag og nedslag fra standardsatsen.
- Det danske niveau for selskabsskat giver danske virksomheder en konkurrencefordel, mens lempelser af selskabsskat er dyre og ulighedsskabende. Den Internationale Valutafond (IMF) anbefaler sine medlemslande at øge selskabsskatten.
Kontakter
Frederik OlsenAnalytiker
Tlf:28 18 78 42fo@ae.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkLinks
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
De rigeste danskere trækker tydelige spor: Fire gange højere klimaaftryk end de fattigste16.4.2025 09:19:46 CEST | Pressemeddelelse
Klimaftrykket fra de rigeste danskeres privatforbrug er markant højere end de fattigstes, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Danmarks skattetryk overvurderes i international sammenligning15.4.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skattetryk ligger nummer fem i OECD, når man blandt andet tager højde for landenes forskellige skattesystemer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det betyder, at placeringen er lavere end i OECD’s rå opgørelse.
Liberal Alliances plan vil primært lempe skatten i Nordsjælland, mens 75 kommuner får mindre end gennemsnittet: Se tallet for din kommune27.3.2025 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
Stort set alle kommuner vest for Storebælt får mindre end den gennemsnitlige skattelempelse i Liberal Alliances skatteplan, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Partiet vil bruge cirka 33 milliarder kroner på at lempe personskatter.
Uligheden i formuer er vokset de seneste tre år25.3.2025 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Der er blevet større afstand mellem top og bund, når det kommer til danskernes formue, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I løbet af de seneste tre år er uligheden i formuer vokset med omkring to procentpoint målt ved Gini-koefficienten.
Formuerne blev mindre værd i 26 kommuner: Se tallet for din kommune25.3.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Formuerne har udviklet sig meget forskelligt på tværs af landet, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). 23 ud af 26 kommuner, hvor formuerne blev mindre i det senest opgjorte år, ligger vest for Storebælt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum