Lovforslag gør vand til guld for grøn omstilling
Regeringens lovforslag om brug af teknisk vand til industrielle formål er en milepæl for Danmarks grønne omstilling. Forslaget sikrer på rekordtid bæredygtig vandforvaltning, en beskyttelse af drikkevandsressourcer samtidig med, det accelerer fremtidens PtX-industri.

Vand er forudsætningen for den grønne omstilling med Power-to-X. Klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, sikrer nu med et nyt lovforslag på rekordtid muligheden for at anvende vand til at producere brint med. Danmark kan dermed lykkes med den grønne omstilling, som kræver store mængder vand.
”Det er flot at få den nødvendige lovramme kørt så hurtigt i stilling. Den balancerer både vandhensynet til Danmarks behov for Power-to- X og et stigende pres på vandressourcen. Power-to-X skal drive den grønne omstilling med store mængder vand til udvinding af brint, derfor skal vi bruge alternative løsninger, som ikke belaster drikkevandsforsyningen unødigt,” siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.
DANVA har på vegne af medlemmerne presset på for at få loven om teknisk vand (andet vand end drikkevand) på plads, så det ikke er de almindelige vandkunder, der skal bære den økonomiske risiko for Danmarks brintproduktion.
Renset spildevand
Lovforslaget, som klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, netop har fremsat i Folketinget, giver mulighed for at anvende teknisk vand, herunder renset spildevand eller vand fra forurenede boringer, til formål, hvor man ikke behøver drikkevand.
"Det er den rigtige løsning at bruge teknisk vand i Power-to-X-projekter og andre industrielle processer, hvor drikkevandskvalitet ikke er en nødvendighed. Det er en ansvarlig måde at passe på vores vandressource på," siger Carl-Emil Larsen, direktør i DANVA.
Med lovforslaget fastsættes der både organisatoriske og økonomiske regler for forsyning med teknisk vand. Det gør, at store investeringer i vandforsyninger til industrien foretages gennem nye separate selskaber, som ikke leverer drikkevand. Formålet er at beskytte de almindelige vandforbrugere mod omkostningerne og risiko f.eks. ved industrikunders konkurs.
”PtX-anlæg har et vandforbrug, der kan betyde en markant stigning i behovet for vand ude lokalt. Den nemmeste løsning ville være at bruge drikkevand, men der skal bruges så meget vand, at det er mere hensigtsmæssigt at anvende f.eks. spildevand eller drænvand, der renses helt rent,” siger Carl-Emil Larsen, og tilføjer:
”Nu mangler vi bare, at Miljø- og Ligestillingsministeriet får løst udfordringerne ift. vejledning vedrørende udledninger, så de respektive kommuner kan udarbejde tilladelser til udledninger fra rensningen af vandet til PtX-industrien.”
Der var oprindeligt lagt op til i det lovforslag, der var i høring, at de eksisterende aktiviteter med teknisk vand, som er nødvendige, skulle udskilles fra vandselskaberne inden for seks måneder.
”Også på det punkt har ministeren handlet hurtigt. Vi er glade for, at Lars Aagaard har lyttet, så vi nu får en mere fleksibel overgangsperiode for at undgå unødige leveringsforstyrrelser og økonomiske byrder. Det er en rimelig frist med halvandet år fra lovens ikrafttrædelse,” siger Carl-Emil Larsen.
Lovforslaget forventes at træde i kraft 1. juli.
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder

DANVA - Dansk Vand- og Spildevandsforening
DANVA er brancheorganisation for danske vandselskaber. DANVA:
Forener alle vandkredsløbets aktører i samarbejde om bæredygtige løsninger.
Forstærker alle, der sikrer forbrugernes tillid til vand, effektiv drift og en høj forsyningssikkerhed.
Fortæller alle om værdien og effekten af danske vandløsninger, der skaber liv og sundhed.
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Beskyt drikkevandet mod svindel med flytning af jord27.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA hilser regeringens nye initiativer mod ulovlig flytning og håndtering af forurenet jord velkomne, men anbefaler yderligere tiltag. Miljøminister Magnus Heunickes forslag om øget digital sporbarhed, skærpet kontrol og højere bøder er nødvendige, første skridt på vejen mod en bedre beskyttelse af drikkevandet.
EU-kommissær glæder sig til at samarbejde med Danmark om udfordringer med vand20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark viser vejen med imponerende vandprojekter, der gør samfundet mere modstandsdygtigt. Det siger Jessika Roswall, EU’s kommissær for miljø, vand og cirkulær økonomi, til magasinet DANSKVAND forud for det danske EU-formandskab. Både kvaliteten og mængden af drikkevand er blandt nogle af de problemer, som danske løsninger kan afhjælpe.
Danmark deltager i europæisk vand-smagning med Bornholmsk vand22.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 22. maj 2025 afholdes Europas første Water Tasting Journey Across Europe i Bruxelles i anledning af EurEau’s 50-års jubilæum. Her præsenteres postevand fra ti europæiske lande, herunder Danmark, for at illustrere mangfoldigheden i smag og oprindelse.
Rent drikkevand i hele landet kræver lokal handling21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA sætter drikkevandsbeskyttelse øverst på dagsordenen i den grønne trepart i Odense. Det sker sammen med bl.a. ministeren for grøn trepart og formanden for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Nyt kort styrker mulighed for at beskytte drikkevand og vandmiljø1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs nye og mere detaljeret kvælstofretentionskort, markerer et vigtigt skridt på vejen mod et sundere vandmiljø og en styrket beskyttelse af Danmarks drikkevandsressourcer flere steder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum