Ny rapport om modeller for organisering af den lokale kollektive transport
Ekspertudvalget om kollektiv mobilitet i hele Danmark har afleveret sin anden delrapport til regeringen. Rapporten præsenterer forskellige mulige modeller for fremtidens organisering af den lokale kollektive transport, men indeholder ikke udvalgets anbefalinger. Udvalgets samlede anbefalinger fremlægges i foråret.
Regeringen nedsatte i 2023 et ekspertudvalg om kollektiv mobilitet i hele Danmark. Ekspertudvalget afleverede i sommer sin første delrapport, som rummede en kortlægning af rejsemønstre og nye mulige transportløsninger. Nu er den anden delrapport også afleveret. Delrapport nummer to beskriver forskellige modeller for organiseringen af den lokale kollektive transport.
Formand for ekspertudvalget, Helga Theil Thomsen, udtaler i den forbindelse:
- Vi har i arbejdet med rapporten om organisering set på forskellige modeller for, hvordan transporttilbuddene kan planlægges, samtænkes og udvikles, så de bedst tilpasses til borgernes behov. Vores opgave har ikke i første omgang været at pege på en bestemt model, men at beskrive potentialer og udfordringer ved både den nuværende organisering og andre modeller.
- Den nuværende organisering sikrer en stærk lokal forankring, fordi beslutningsansvaret ligger hos de lokale - beslutningstagere i kommunerne og regionerne. Vi ser dog også visse grænsefladeproblematikker ved at mange aktører i dag skal arbejde sammen om at udvikle et fælles kollektivt transporttilbud. Vi peger derfor også på andre modeller, som samler ansvaret mere entydigt hos færre aktører.
- De fire modeller som udvalget lægger frem, har hver især styrker og svagheder, som kan vægtes og prioriteres forskelligt af beslutningstagerne.
Transportminister Thomas Danielsen udtaler.
- Ekspertudvalgets vigtigste opgave er at tænke ud af boksen og komme med fordomsfrie bud på, hvordan vi får kollektiv mobilitet, der fungerer både i byerne og hvor der er længere mellem husene.
- Jeg vil gerne rose udvalget for med denne delrapport at have fremlagt en række forskellige mulige modeller for organiseringen. Vi får hermed spændt et rum ud og belyst fordele og ulemper ved forskellige veje, vi kan gå. Det håber jeg kan sætte en masse gode tanker og debatter i gang ude i sektoren og hos andre, der interesserer sig for den kollektive transport.
Ekspertudvalgets tredje delrapport samt anbefalinger forventes at foreligge inden sommerferien.
For yderligere oplysninger kontakt Transportministeriets pressetelefon: 33 11 00 14
Links
Følg pressemeddelelser fra Transportministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Transportministeriet
Lovforslag om enklere regler for hastighedsgrænser og færdselsindskrænkninger i byerne udskydes11.4.2025 16:20:10 CEST | Pressemeddelelse
Lovforslaget, der skulle forenkle reglerne for ændringer af hastighedsgrænser og indførelse af færdselsindskrænkninger i byer, udskydes og bliver ikke fremsat inden sommerferien. Dermed skal alle kommunale beslutninger om hastighedsgrænser og færdselsindskrænkninger fortsat godkendes af politiet.
Strandsurfing-sæsonen bliver reddet9.4.2025 15:19:37 CEST | Pressemeddelelse
Med ny bekendtgørelse vil transportminister Thomas Danielsen lovliggøre vinddrevne køretøjer på udvalgte danske strande.
570 millioner til grøn omstilling af vejgodstransporten9.4.2025 07:02:40 CEST | Pressemeddelelse
Aftalepartierne bag Grøn Fond har besluttet at udmønte 425 millioner kroner til indkøb af nulemissionslastbiler og drivmiddelinfrastruktur samt 145 millioner kroner til tiltag, der vil gøre konventionelle lastbiler markant mere effektive.
Tungere lastbiler giver milliongevinster8.4.2025 07:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Mere gods per lastbil er en god forretning for både den enkelte vognmand, klimaet og samfundet. Derfor bliver det fremover tilladt at køre med endnu mere gods på 7-akslede lastbiler.
Modulvogntog med aerodynamiske førerhuse tillades på danske veje7.4.2025 11:01:30 CEST | Pressemeddelelse
Mindre vindmodstand på modulvogntog kan reducere energiforbruget med cirka fem procent og dermed reducere udledningen af CO2. Derfor vil op til 30 centimeter længere førerhuse blive tilladt i forsøgsordningen med modulvogntog.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum