Færre unge har købt eget hus eller lejlighed
Over de seneste år har antallet af unge førstegangskøbere ligget på et historik lavt niveau. Blandt andet de højere priser og renter har medvirket til, at færre unge har stiftet gæld til hus- eller lejlighedskøb, men usikkerheden om fremtiden har også afholdt mange fra det. Det viser en ny analyse af Finans Danmark.
Unge i hele landet har udskudt køb af ejerbolig. Det betyder også, at antallet af unge førstegangskøbere har ligget lavt. Faktisk var niveauet af førstegangskøbere i 2023 på det laveste i ti år. Tallene viser, at mens der i 2021 var godt 23.000 førstegangskøbere mellem 18 og 29 år, var der i 2023 knap 17.500. Det svarer til et fald på knap 25 procent.
De unges økonomi er især blevet påvirket af rentestigningerne
De unges økonomiske situation er generelt blevet mere presset i de senere år på grund af højere renter og priser. Da boligkøb for de fleste kræver en betydelig gældsstiftelse og dertilhørende rentebetalinger, kan de højere renter især mærkes blandt de unge, som overvejer eller for nyligt har købt bolig.
”Unge, som typisk har begrænset opsparing og ingen friværdi fra tidligere boligsalg, er svagere stillet i forhold til at købe bolig end dem, der allerede er kommet ind på boligmarkedet. Når forbrugerpriserne og renterne så stiger oveni, som vi så det i 2022 og 2023, bliver det ekstra svært,” siger analysechef i Finans Danmark, Christian Heebøll Hammer
For de unge, der alligevel formåede at komme ind på ejerboligmarkedet trods de sværere forudsætninger, var renteudgifterne også næsten dobbelt så store sammenlignet med dem, der nåede at købe deres første bolig i 2021. De høje renter og usikkerheden i verden omkring os skaber også en vis usikkerhed om, hvor boligpriserne var på vej hen, hvilket også har afholdt en del unge for at gå ind på boligmarkedet.
”Der har været og er fortsat betydeligt usikkerhed om de fremtidige boligpriser. Det kan få potentielle boligkøbere til at vente og se tiden an i frygt for, at deres bolig risikerer at falde kraftigt i pris inden for de første år. På mange punkter har usikkerheden fået endnu et nøk opad på det seneste, hvilket nok også er med i manges overvejelser angående boligkøb i øjeblikket,” siger Christian Heebøll Hammer.
Nøgleord
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Få seneste nyt fra Finans Danmark: Tilmeld dig nyheder og analyser - og følg os på sociale medier
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Høringssvar – implementering af ny finansieringsmodel for friplejeboliger2.4.2025 14:05:19 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Social- og Boligstyrelsen.
Høringssvar – opgørelse af risikoeksponeringer og tilstrækkeligt kapitalgrundlag2.4.2025 12:21:30 CEST | Nyhed
Høringssvar til bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag og solvensbehov samt vejledning om tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov for kreditinstitutter.
Finans Danmark får ny direktion1.4.2025 07:34:28 CEST | Pressemeddelelse
Som led i en større organisationsændring får Finans Danmark en ny direktion. Direktionen vil bestå af administrerende direktør Lars Gert Lose, Steen Lohmann Poulsen og Stine Luise Goll. Jagten går samtidig ind på at finde det fjerde direktionsmedlem.
Finanssektoren ruster sig til en ny tid1.4.2025 07:20:12 CEST | Pressemeddelelse
Den finansielle sektor er en afgørende partner for samfundet i en tid med store forandringer og udfordringer, der kræver massive investeringer, finansiering, ekspertise, alliancer og beskyttelse af kritisk infrastruktur. For at styrke den rolle gennemføres en større organisationsændring af Finans Danmark.
Hitter blandt de unge: 113.000 mellem 18 og 29 år ejer en aktiesparekonto28.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De unge mellem 18 og 29 år ejer 24 procent af alle aktiesparekonti. Det er den største ejerandel blandt alle aldersgrupper. Kønsfordelingen er blevet mere lige, men er fortsat skæv, da kvinderne ejer 38 procent af alle aktiesparekonti. En omdannelse af aktiesparekontoen til en investeringssparekonto, hvor der også må investeres i obligationer og obligationsfonde, kan være med til at få flere kvinder til at bruge ordningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum