Kvinder passer stadig oftere syge børn – selvom mændene har halet en smule ind
Selvom mændene lidt oftere end i 2015 bliver hjemme, når deres børn er syge, er det alligevel oftest kvinderne, der bliver hjemme, viser analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) udgiver i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag.

ARBEJDSMARKED
Kvindernes fravær forbundet med børns sygdom er 58 procent højere end mænds.
Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Danmarks Statistik.
"Det er oftere kvinderne der bliver hjemme, når børnene er syge. Man skal indrette sig i den enkelte familie, som man ønsker, men der kan også ligge nogle mere usynlige strukturelle og kulturelle årsager bag den store forskel," siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
”Når kvinderne oftere bliver hjemme, når børnene er syge, kan det i sidste ende sætte sig i økonomisk ulighed mellem kønnene. Det kan være med til, at kvinderne bliver set som mindre attraktiv arbejdskraft, der aflønnes lavere,” siger Emilie Damm Klarskov.
”Det har også langsigtede økonomiske konsekvenser for kvinderne, hvis de tjener mindre, så betaler de også mindre ind til pension, og så får de mindre pension til den tid,” siger Emilie Damm Klarskov.
Faglærte mænds fravær ved børns sygdom er steget mest
Mændene har dog mere fravær i forbindelse med børns sygdom end tidligere.
Da kvinderne har nogenlunde samme grad af fravær som i 2015, betyder det, at forskellen er blevet indsnævret – fra en forskel på 82 procent i 2015 til 58 procent i 2023.
Det er især faglærte mænd, der har mere fravær i forbindelse med børns sygdom end i 2015.
”Det kan måske virke overraskende på nogen. Men indførslen af øremærket barsel har måske betydet, at man i familierne og hos mændene selv er blevet mere bevidste om at fordele omsorgsopgaven mere ligeligt. Det lyder i hvert fald som en win-win-win for både mor, far og børn,” siger Emilie Damm Klarskov.
Hos kvinderne er det især dem med mellemlange og lange videregående uddannelser, der bliver hjemme og passer de syge børn.
Analysens hovedkonklusioner
- Kvinder har (stadig) mere fravær forbundet med børns sygdom end mænd. I 2023 havde kvinder gennemsnitligt 0,68 fraværsdage per fuldtidsansat som følge af børns sygdom, mens mænd gennemsnitligt havde 0,43 fraværsdage pr. fuldtidsansat. Det betyder, at kvinder havde 58 procent mere fravær grundet børns sygdom end mænd.
- Mens kvinders gennemsnitlige fravær som følge af børns sygdom ligger på omtrent samme niveau som i 2015, er mændenes fravær i forbindelse med børns sygdom steget med 13 procent. Forskellen er således indsnævret, men kun en smule.
- Især kvinder med mellemlange og lange videregående uddannelser bliver hjemme ved syge børn.
- Hos mændene er det især de faglærte, der i stigende grad bliver hjemme, når deres børn er syge. De bliver i gennemsnit hjemme en halv dag mere svarende til en stigning på 14 procent.
Kontakter
Emilie Damm KlarskovAnalysechef
Tlf:27 35 85 95ead@ae.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkLinks
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Liberal Alliances plan vil primært lempe skatten i Nordsjælland, mens 75 kommuner får mindre end gennemsnittet: Se tallet for din kommune27.3.2025 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
Stort set alle kommuner vest for Storebælt får mindre end den gennemsnitlige skattelempelse i Liberal Alliances skatteplan, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Partiet vil bruge cirka 33 milliarder kroner på at lempe personskatter.
Uligheden i formuer er vokset de seneste tre år25.3.2025 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Der er blevet større afstand mellem top og bund, når det kommer til danskernes formue, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I løbet af de seneste tre år er uligheden i formuer vokset med omkring to procentpoint målt ved Gini-koefficienten.
Formuerne blev mindre værd i 26 kommuner: Se tallet for din kommune25.3.2025 05:55:00 CET | Pressemeddelelse
Formuerne har udviklet sig meget forskelligt på tværs af landet, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). 23 ud af 26 kommuner, hvor formuerne blev mindre i det senest opgjorte år, ligger vest for Storebælt.
Hvor mange unge boligejere har forældre fra indkomst-toppen? Se tallet for din kommune20.3.2025 07:50:00 CET | Pressemeddelelse
Især i kommunerne i og nord for København har 18-29-årige boligejere rige forældre i ryggen, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Ejerboliger i de store byer er i stigende grad for børn af rige forældre20.3.2025 07:05:00 CET | Pressemeddelelse
39 procent af unge boligejere i København har forældre, der har indkomster blandt top-ti-procent, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). For 20 år siden gjaldt det cirka 21 procent af de unge boligejere i København. I de andre store byer er udviklingen gået i samme retning, mens betydningen af forældrebaggrund ikke har ændret sig uden for de store byer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum