Ikke-vestlige indvandrere er næsten dobbelt så ofte på førtidspension sammenlignet med etniske danskere
Ikke-vestlige indvandrere er markant overrepræsenteret på førtidspension, når man sammenligner med personer med dansk oprindelse. For nogle indvandrergrupper er det mere end fire gange så ofte. Det viser den seneste udgave af Status på Arbejdsmarkedet udgivet af Beskæftigelsesministeriet.
Tallene viser, at 12 pct. af ikke-vestlige indvandrere i den arbejdsdygtige alder er på førtidspension, mens det kun gør sig gældende for 7 pct. af personer med dansk oprindelse. Ikke-vestlige indvandrere er altså næsten dobbelt så ofte på førtidspension, når man sammenligner med etniske danskere.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
-Det her er voldsomme tal. Også så voldsomme, at vi kommer til at handle politisk på det. Vi må være ærlige og sige, at det her er et udtryk for tidligere tiders forfejlede udlændingepolitik, hvor vi ikke har stillet høje nok krav. Det danske samfund er bygget på, at man bidrager med det, man kan. Derfor er det vigtigt, at vi har indført arbejdspligten, så det ikke længere bliver muligt at isolere sig fra det danske samfund samtidig med, at man modtager kontanthjælp.
Status på Arbejdsmarkedet har også set nærmere på dimittendledigheden, der er faldet de senere år. I mange år udgjorde dimittendledige 25-30 pct. af alle dagpengemodtagere, mens andelen nu er faldet til 20 pct. I 2023 blev reglerne strammet, og dimittendledige kommer nu hurtigere i beskæftigelse end i 2022. Der er dog fortsat stor forskel på dimittendledigheden på tværs af uddannelser. Det er i høj grad dimittender fra mellemlange og lange videregående uddannelser, der er ledige efter endt uddannelse. For de to grupper er det mere end halvdelen af dimittenderne, som bliver ledige efter dimission. Det er kun 15 pct. af dimittenderne fra erhvervsfaglige uddannelser.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
-Det glæder mig at se, at nyuddannede nu kommer hurtigere i arbejde, og at dimittendledigheden er den laveste i 15 år. Men det, jeg hæfter mig allermest ved, er den store forskel på dimittendledigheden på tværs af uddannelser. Hvor mere end halvdelen fra mellemlange og lange videregående uddannelser er ledige efter afsluttet uddannelse, er det kun hver sjette, der har afsluttet en erhvervsuddannelse. Det viser mig, at der er en skævhed, som vi fortsat er nødt til at have et stort fokus på.
Derudover viser Status på Arbejdsmarkedet, at udviklingen på arbejdsmarkedet er stabil. Væksten i beskæftigelsen i 2024 har fulgt den samme udvikling som i 2023, mens ledigheden fortsat er lav og har været tæt på uændret i det seneste år. Beskæftigelsesfremgangen i 2024 kan i høj grad tilskrives seniorer og udenlandsk arbejdskraft. Særligt ikke-vestlige indvandrere har i de seneste år oplevet en stigning i lønmodtagerfrekvensen om end fra et lavt udgangspunkt.
Læs den seneste udgave af Status på Arbejdsmarkedet her.
Kontakter
Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Bedre sikkerhedsnet og barselsregler for selvstændige30.4.2025 10:54:19 CEST | Pressemeddelelse
Et stort flertal i Folketinget har vedtaget at udvide retten til dagpenge for nystartede iværksættere. Dermed bliver det i fremtiden lidt mere økonomisk trygt at tage springet ud i iværksætteri. Samtidig blev det vedtaget, at selvstændige fremover kan løse opgaver i op til 3,5 timer om ugen i deres virksomhed, når de er på barsel, uden at de bliver modregnet i barselsdagpengene.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 202524.4.2025 08:57:52 CEST | Pressemeddelelse
I februar 2025 var der 3.046.600 lønmodtagere i job. Det er 2.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,1 procent. Siden februar 2024 er der dermed samlet set kommet 33.100 nye beskæftigede til.
Danmarkshistoriens største forenkling af beskæftigelsessystemet9.4.2025 12:35:21 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt politisk flertal har i dag indgået aftale om en historisk forenkling af beskæftigelsessystemet, der afskaffer jobcenterregimet skabt fra Christiansborg med alt for mange krav og regler for både kommuner og borgere. Aftalen fjerner ca. 500.000 samtaler og skaber rammerne for en mere værdig indsats, der giver bedre mening for den enkelte borger.
Invitation til doorstep om en reform af beskæftigelsesindsatsen9.4.2025 11:18:04 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået aftale om en ny beskæftigelsesindsats.
Dømte kriminelle i retspsykiatrien får frataget forsørgelsesydelser9.4.2025 10:35:41 CEST | Pressemeddelelse
Det skal ikke længere være muligt at få udbetalt forsørgelsesydelser fra det offentlige, når man bliver dømt til anbringelse eller behandling i retspsykiatrien. Det fremgår af en delaftale under forhandlingerne til en ny beskæftigelsesreform.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum