Danske afgifter holder liv i grænsehandlen
Den danske moms på fødevarer og de mange punktafgifter holder fortsat gang i grænsehandlen i Tyskland – og skader samtidig folkesundheden.

Det er trist læsning, når grænsebutikkerne melder, at de danske forbrugere i stigende grad valfarter til grænsebutikkerne i Tyskland for at handle dagligvarer, slik, alkohol og tobak. Årsagen er de høje danske afgifter og momssatser, som gør varerne unaturligt dyre i Danmark. Denne udvikling koster danske arbejdspladser, skatteindtægter og har en negativ effekt på folkesundheden.
En undersøgelse fra Norstat, udført for De Samvirkende Købmænd (DSK), viser, at næsten halvdelen af de adspurgte danskere oplever, at deres forbrug af slik og alkohol stiger på grund af grænsehandlen. Især de unge i alderen 18-29 år er påvirkede, hvor hele 75 procent rapporterer, at de køber og forbruger mere slik, tobak og alkohol på grund af de billigere priser syd for grænsen. Til sammenligning er det kun 24 procent af de 70+-årige, der oplever samme effekt.
”Den primære årsag til danskernes grænsehandel er de markant lavere priser i nabolandene. Tidligere var det især øl, sodavand, spiritus, vin og slik, der fik danskerne til at krydse grænsen. Men med stigende fødevarepriser ser vi nu en ny tendens: flere og flere fylder indkøbsvognen med dagligvarer,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør hos DSK.
"Det er på tide, at den danske regering tager konsekvenserne af de høje punktafgifter alvorligt. Når vores skatter og afgifter driver forbrugerne over grænsen, skaber vi ikke blot økonomiske tab for danske butikker og staten – vi påvirker også folkesundheden negativt. De høje afgifter fører til et øget forbrug af usunde varer som alkohol, tobak og slik, hvilket er et paradoks, når hensigten med afgifterne ofte er at reducere forbruget," siger Jannick Nytoft.
DSK opfordrer derfor regeringen til at sætte en reduceret moms på fødevarer på dagsordenen og se på en tilpasning af punktafgifterne, så danske priser kommer mere i trit med vores nabolande.
Kontakter
Jannick NytoftAdm. direktør
Tlf:+45 39 62 16 16Tlf:+45 2711 2073jny@dsk.dkNiels Tønning RasmussenKommunikationskonsulent
Tlf:+45 22 14 80 40ntr@dsk.dkVedhæftede filer
Om De Samvirkende Købmænd
Vi passer godt på de danske købmænd.
Med De Samvirkende Købmænd har danske købmænd en slagkraftig brancheorganisation, der sætter mange "fingeraftryk" i dansk erhvervslovgivning.
Medlemskredsen omfatter ca. 1.500 supermarkeder, discountbutikker, nærbutikker og convenience. DSK har også samtidig et tæt samarbejde med de to grossister i den frie sektor: Dagrofa og REMA Distribution.
I daglig tale siger vi, at DSK’s formål er at passe godt på den danske købmand. Mere formelt formuleret, så er DSK’s erklærede formål at skabe de bedst mulige vilkår for selvstændige forretningsdrivende i dansk dagligvarehandel.
Følg pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DSK - De Samvirkende Købmænd
Aftale om Dankort er et vigtigt skridt for billige betalinger i Danmark26.6.2025 14:20:09 CEST | Pressemeddelelse
De Samvirkende Købmænd (DSK) glæder sig over den politiske aftale om Dankortets fremtid, som netop er blevet indgået mellem regeringen og en bred kreds af Folketingets partier.
Milliardhandel over grænsen dræner dansk økonomi20.6.2025 12:40:52 CEST | Pressemeddelelse
Danskernes grænsehandel med dagligvarer når nye højder. Ifølge De Samvirkende Købmænds (DSK) seneste analyser beløb grænsehandlen med dagligvarer sig i 2024 til mere end 9 mia. kroner. Det svarer til et omfattende økonomisk tab for Danmark – både i mistede skatteindtægter og tabte arbejdspladser.
Grænsehandlen buldrer frem: Danskernes indkøb i udlandet vokser markant11.6.2025 07:23:31 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse fra Norstat viser, at næsten to ud af tre danskere (64 pct.) har købt dagligvarer i Tyskland det seneste år, mens mere end hver tredje (36 pct.) har lagt vejen forbi Sverige for at fylde bagagerummet. Det er en markant stigning i forhold til 2024 – og det lægger pres på både danske butikker og statens skatteindtægter.
Bureaukrati koster dagligvarebutikker over 1,3 milliarder kroner årligt2.6.2025 09:53:45 CEST | Pressemeddelelse
En ny analyse viser, at dagligvarehandlen i Danmark hvert år bruger mere end 1,3 milliarder kroner på bureaukrati. Nogle af de penge kunne være brugt på udvikling, bedre kundeoplevelser og lavere priser.
Formandsskifte hos De Samvirkende Købmænd23.4.2025 07:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Max Skov Hansen fra REMA 1000 i Holbæk bliver ny formand for De Samvirkende Købmænd (DSK) og deres godt 1.500 medlemmer. Han afløser Torben Christensen fra MENY, som har siddet på posten de seneste fire år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum